mamusiakubusia 21.05.03, 12:00 Drogie Mamy! Proszę, napiszcie jak objawia się skaza białkowa u dziecka. Podejrzewam ją u swojego synka. (Karmię piersią) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mamabasi Re: skaza białkowa 21.05.03, 15:21 U mojej córeczki skaza białkowa ujawniła się w po 6 tygodniu życia. Na jej buzi pojawiły się szorstkie różowe plamki - na początku sądziłam, że są to potówki. Poza tym łuszczyła się skóra na uszach. Karmiłam Basię wyłącznie piersią i gdy przeszłam na bardzo restrykcyjną dietę, wysypka u córeczki zniknęła. Póżniej, gdy Basia zaczęła jeść inne rzeczy, pokrzywka kilkakrotnie wracała. Na rękach, nogach, czasem pupce pojawiały się różowe i szorstkie plamy. Szorstka skóra bardzo często jest objawem skazy białkowej i alergii. Warto poprosić lekarza o maść cholesterolową i stosować odpowiednią dietę. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
aday Re: skaza białkowa 22.05.03, 13:47 moja córeczka ma szkazę, chociaż na początku też nie wiedziałam co to jest. U mojej córeczki skaza objawiła się wysypką na policzkach: małe czerwone krostki,które czasami mniej lub bardziej ustępowały, dopiero na wizycie u pediatry dowiedziałam się,że to na pewno skaza białkowa. ediatra poleciła mi odstawienie wszelkich produktów mlecznych oraz wołowiny i cielęciny i przepisała maść do smarowania. Moja rada to najlepiej skonsultowa się z lekarzem. pozdrawiam Ania Odpowiedz Link Zgłoś
ilonad Re: skaza białkowa 22.05.03, 20:08 Właśnie jestem na etapie przeklinania lekarki za to,że mnie,niedoświadczoną matkę,nie uświadomiła co do skazy białkowej.Objawy były typowe tzn. nieznacznie wysuszona skóra na buzi,niewielkie plamki na nóżkach(małe plamki wielkości 2gr.takie szorstkie,czasem bardziej czerwone,czasem bledsze). Moje dziecko do pół roku było na mleku NAN ha(hypoalergicznym)i dobrze było i mogłam kontynuować hypoalergiczną "dwójkę",ale moje koleżanki zaczęły dawać dzieciom zwykłe mleko,ja również.A szkoda,bo może nie miałabym dzisiaj problemu. Mleka hypoalergiczne są gorzkie i małe dzieci je tolerują do momentu jeżeli nie poznają,innego smaku,normalnego mleka. O skazie wiem tyle,że potocznie się przyjęło iż trzeba ją przeczekać,że sama minie.Są jednak stadia cięższe,które leczy sie tabletkami o nazwie Cropoz G. Stadium cięższe to ranki i strupy w zagięciach kolan czy rąk. Wszystko wymaga jednak konsultacji lekarskich,ale rękę dam uciąć,że nikt ci nie zaproponuje Cropozu G,bo moja koleżanka sama po wielu konsultacjach ze znajomymi lekarzami sięgnęła po ten lek. Jest maść Cutivate,bardzo dobra na duże zmiany skórne,ale na mniejsze starcza Laticort za 1,30 zł.Powodzenia Ilona. Odpowiedz Link Zgłoś