Dodaj do ulubionych

czy ro refluks?

24.05.03, 10:42
moje dziecko slabo przybiera na wadze, przez miesiac byl karmiony piersia,
przy karmieniu krzyczal, wypluwal cycusia, prezyl sie, pani dr stwierdzila,
ze to moze byc uczulenie na mleko krowie - wykluczylam je, po tygodniu
przybral tylko 140g, wiec zalecono dokarmianie Bebilonem peti i rtzeczywiscie
przybra na wadze - to chyba mnie uspilo - bo teraz znowu nie chce jesc,
wypija 340 ml i wypluwa smoczek
moze jesc w pozycji bardzo spionizowanej, bardzo mocno i duzo mu sie odbija,
co prawda malo mu sie ulewa - to tez mnie zmylilo - zasypia na moim ramieniu,
kiedy usiluje go polozyc - wrzask, a najchetniej spalby na brzuszku
no i do tego ma wiotkosc krtani - moze to jest jakos powiazane?
Obserwuj wątek
    • kamyczek_edziecko Re: czy ro refluks? 26.05.03, 09:12
      cześć mój synek ma wiotkie drogi oddechowe (całe, nie tylko krtań) i refluks.
      aby potwierdzić lub wykluczyć tę chorobę należy wykonać usg jamy brzusznej
      przed i po karmieniu. igorka zdiagnozowali prawidłowo dopiero po 4 miesiącach
      od rozpoczęcia badań, bo wcześniej leczyli mi go sterydami na astmę, ale o tym
      już pisałam i nie mam siły już do tego wracać. istny koszmar. te dwie
      dolegliwości występujące łącznie mogą powodować częste infekcje górnych i
      dolnych dróg oddechowych (dochodzi do zarzucania treści pokarmowej właśnie w
      drogi oddechowe i powstaje stan zapalny). mój synek nie ulewał, więc nikomu nie
      przychodziło do głowy go badać pod tym kątem, a właśnie tu był pies pogrzebany,
      a mały niepotrzebnie faszerowany świństwami i tak się przyduszał. tak więc
      warto. nie jest to ciężka dolegliwość. leczy się ją odpowiednią mieszanką
      mleczną i coordinaxem lub podobnymi lekami (regulują pracę przewodu
      pokarmowego). przy czym spanie na brzuszku jak najbardziej wskazane, karmienie
      w pozycji pionowej też. jeżeli masz możliwość, wykonaj badanie jak najszybciej.
      być może to nie refluks, ale przynajmniej sytuacja się wyklaruje i wrazie czego
      będzie można szybko temu zaradzić. pozdr. kamyczek
    • kamyczek_edziecko Re: czy ro refluks? 26.05.03, 09:18
      jeszcze zapomniałam napisać, że lekarze często zamiast usg wykonują rentgen
      przełyku (takie mają zalecenia diagnostyczne). nie jest to jednak dobre
      rozwiązanie, gdyż, jeżeli mamy do czynienia z refluksem czynnościowym, wówczas
      rentgen go nie wykaże. wykaże tylko refluks o podłożu anatomicznym. poza tym
      dawka promieniowania jest bardzo wysoka (kilkakrotnie przewyższa tę, która
      występuje przy rtg klatki piersiowej)
      pozdr. kamyczek
      • fionna Re: czy ro refluks? 26.05.03, 09:49
        no wlasnie - moj synek tez nie ulewal, ale ostatnio mu sie to zdarza
        a czy tez mialas problemy z jedzeniem?
        • fionna Re: czy ro refluks? 28.05.03, 11:51
          dostalismy skierowanie do szpitala - tam nam zrobia te wszystkie badania - mam
          nadzieje, ze wykryja o co chodzi
          • szpulakasia Re: czy ro refluks? 09.07.03, 08:27
            U mojej małej podobne objawy a odbijać mogłaby na okragło w nocy na okragło się
            budzimy bo mała się wierci a to znak że znów będzie odbijanie raz nawet
            potwornie się zakrztusiła że aż byłam przerażona a lekarze twierdzą ze do 6
            miesiąca minie.Jestem ciekawa jakie jeszcze trzeba zrobić badania i czy to
            faktycznie minie
            • fionna Re: czy ro refluks? 09.07.03, 14:13
              no i wyszedl refluks, ale dopiero ph-metria to wykazala, wzsystkie wczesniejsze
              badania nie wykazawaly refluksu (ani usg brzuszka - zaraz po jedzenie, ani
              pasaz przewodu pokarmowego), ale przez te pobyty w szpitalu maly calkiem sie
              zaparl i nie chce nic jesc
              dostalismy coordinax - ale nigdzie go nie mozna dostac, podobno jest wycofany,
              ale w szpitalu go dostawalismy.... dziwne
              odbijanie u malego jest straszne - jakby mial w brzuszku stado zab i krokodyla
              na dokladke (karmie go teraz lyzeczka, bo smoka nie chce w ogole ciagnac), przy
              jedzeniu krzyczy, nalyka sie powietrza i po paru lyzeczkach musze go
              pionizowac, bo inaczej wszystko po jedzeniu zwymiotuje, a wlasciwie uleje,
              tylko to wyglada tak strasznie jak wymioty
              • olenka12 Re: czy ro refluks? 10.07.03, 05:06
                Zajrzyj do postu "Ulewanie". Tam jedna mama chce odsprzedać coordinax bo
                dziecku przestało się ulewać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka