Dodaj do ulubionych

Cystografia

06.05.07, 22:15
Dziewczyny pomóżcie!
Czy Wasze dziecko miało robione coś takiego?
Strasznie się boję! Moja córeczka już drugi raz miała
okropną bakterię w moczu i lekarz skierował nas na cystografię.
Idziemy w środę. Wogóle waham się czy iść.
Mała jest strasznie ruchliwa a na dodatek tak się zanosi!
Poradźcie coś! Czy trzeba coś ze sobą zabrać>?
Obserwuj wątek
    • madziulec Re: Cystografia 06.05.07, 22:28
      Po pierwsze Ci powiem tak: isc i to koniecznie.
      Mozesz oczywisci enie pojsc. Ale.. jesli Twoja coreczka ma wade ukladu moczowego, a przez Twoje zaniedbanie nie zostanie ta wada wykryta i dziecko co chwilke bedzie mialo zakazenia ukladu moczowego, doprowadzisz w koncu do "zniszczenia" nerek, ktore w koncu beda nadawac sie tylko i wylacznie do transplantacji.
      To scenariusz czarny.

Normalny zas: idziecie na cystografie. Nie jest to badanie bolesne, ale nieprzyjemne. Poleg ana wprowadzeniu cewnika do pecherza moczowego, po czym wprowadzeniu przez ten cewnik kontrastu i zrobieniu kilku zdjec (*polega to ogolnei na sprawdzeniu czy dziecko "wysiusiuje" calosc moczu).
      Jesli zostanie stwierdzona jakas wada, ktora sprzyja wadom ukladu moczowego bedzi eprosto zapobiegac kolejnym zakazeniom i mozliwe, ze po roku nie bedziecie musieli w ogole nic robic, bo dziecko wyrosnie z tego. Jesli wada bedzi epowaniejsza moze bedzie konieczne przeprowadzenie zabiegu odbarczajacego nerki - ale tu tez wiadomosci na ten temat dostarczy cystografia.

Jesli dziekco bedzie bardzo niespokojen podadza mu wlewke doodbytnicza z leku uspokajajacego.
      Aha - i mala napewno odbierze Twoje emocje, im bardziej TY sama bedziesz sie denerwowac, plakac itp. tym ona rowniez bardziej to bedzie przezywac.

Co do zabrania - zalezy gdzie robisz i jak sie umawiasz. Jesli w przychodzni - to mozesz zabrac picie, napenwo ukochana zabawke... Dobrze ubranko na zmiane..
      • anita232323 Re: Cystografia 06.05.07, 22:34
        Dziękuję za pomoc. Na dzień dzisiejszy IDĘ.
        Chociaż i tak myślę, że mała nie ma wady układu moczowego.
        Mała ma 1 i 4 m-ce. 8 miesięcy temu miała okropny kaszel (i tak przez 4
        miesiące) dostała wtedy 2 antybiotyki jeden za drugim i nic, oprócz
        oczywiście tej wstrętnej bakterii pseudomonas aureginosa.
        Poszłam do innego lekarza, okazała się alergia na pierze.
        Teraz mała znowu była chora i dostała ten sam antybiotyk Agumentin
        no i znowu ta bakteria. Myślę, że spowodowały to te okropne antybiotyki.
        • madziulec Re: Cystografia 06.05.07, 22:44
          zum.org.pl/files/Poradnik%20dla%20Rodzicow%20dotyczacy%20cystografii%20mikcyjnej%20.pdf
          tu masz poradnik, ktory stworzylismy o cystografii mikcyjnej - takie podstawowe informacje.
          Nie potrafie Ci powiedziec, czy to byly klasyczne ZUM-y, bo nie widzialam badan moczu.
          Mysle, ze lepiej pojsc, by rzeczywiscie niczego nie zaniedbac.
          • anita232323 Re: Cystografia 06.05.07, 22:49
            Nasłuchałam się od koleżanki, której córka niby też miała robioną
            cystografię, że do werflonu w rączce wlewa się kontrast. i gdy zapytała
            czy są jakieś skutki uboczne kontrastu to pielęgniarka powiedziała jej,
            że wolałaby nie wiedzieć.
            • madziulec Re: Cystografia 06.05.07, 23:15
              Cystografia nie polega na dozylnym podaniu kontrastu.

Pozdrow serdeczni ekolezanke i powiedz, ze bajki to moze opowiadac dziecku na dobranoc. Przepraszam za zlosliwosc, ale niepotrzebnie Cie straszy.
              • anita232323 Re: Cystografia 11.05.07, 14:08
                dziękuję za wszystkie informacje. bardzo mi pomogły.
                nie było to aż takie straszne ale do dziecka przeżycie okropne.
                teraz troszeczkę poboluje małą krocze ale lekarz powiedział, że tak może być
                przez dzień lub dwa.

Jeszcze raz bardzo dziękuję.
            • sarna73 Re: Cystografia 10.05.07, 11:02
              anita232323 napisała:

> Nasłuchałam się od koleżanki, której córka niby też miała robioną
              > cystografię, że do werflonu w rączce wlewa się kontrast. i gdy zapytała
              > czy są jakieś skutki uboczne kontrastu to pielęgniarka powiedziała jej,
              > że wolałaby nie wiedzieć.

to nie cystografia tylko scyntygrafia, idz koniecznie, moze badanie nie jest
              przyjemne ale wykryje wczesnie ew wadę
    • miaa26 Re: Cystografia 06.05.07, 22:28
      Mój synek miał robioną cystografię.
      Jest to badanie bezbolesne dla dziecka.My nic ze sobą nie zabieraliśmy.
      Tu znajdziesz więcej info na ten temat
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=22158
      uronef.pl/forum/forum.php/forum7.htm
    • moon83 Re: Cystografia 06.05.07, 23:48
      jesli chodzi o doswiadczenie z cystografia to mam je osobiste...sama mialam
      robione takie badanie...i niestety milo tego nie wspominam...nie wiem w jakim
      wieku jest Twoja dziewcznka...ale ja bylam w 4 klase podstawowej..i po wlozeniu
      cewnika robiono mi zdjecia mialam byc bez ruchu a i tak ciezko bylo mi wykonac
      dobrych pare zdjec...

badanie mialam robione podczas hospitalizacji wiec takie sprawy jak pizama to
      byla norma...moze lepiej zabierz corci ubranko zapasowe i czysta bielizne ( w
      razie czego)...

choc doswiadczenie mialam traumatyczne...to wiem ze takie badanie bardzo duzo
      daje i dzieki niemu mozna bardzo szybko rozpoczac leczenie...
      3mam kciuki!
    • kask_a Re: Cystografia 07.05.07, 14:35
      Kiedy masz wyznaczony termin badania? Ja z 2 mies. synkiem idę 16.05, bardzo
      sie boję...
    • kask_a Re: Cystografia 07.05.07, 14:36
      napisz jak było, proszę...
    • buzka25 moj syn mialw styczniu-poczytaj 07.05.07, 15:15
      witaj , moj synek (obecnie prawie 7 mscy) w styczniu mial robiona cystografie
      kontrolnie - dziecko po operacji. darl sie w nieboglosy bo jest to nieprzyjemne,
      do siusiaka zakladaja cewnik i podaja kontrast. potem chwilka przerwy i
      siusianie, podczas tego napelnaiania i oprozniania pecherza jest robione
      zdjecia, zwiazane z pojemnaoscia i zaleganiem ewentualnie plynow, 2 dni przed
      badaniem urolog kazal podac Furagi aby nie bylo jakiegos zajkazenia po badaniu,
      Podaja w pierwszy dzien zadzialalo na brzuszek i starszne kolki byly, 2 dnia nie
      dalismy i..... mielismy ostre zapalenie pecherza po badaniu, wiec przez nastepne
      2 tyg na Furaginie i antybiotyku, Trzymam kciuki.musisz byc dzielna bo dziecko
      trzeba trzymac nie moze sie ruszyc od pasa w dol, tak bylo u nas.
      • kask_a Re: moj syn mialw styczniu-poczytaj 07.05.07, 15:34
        dziękuję! i pozdrawiam!
    • kask_a Re: Cystografia 10.05.07, 10:36
      Anita, napisz jak było...
      • anita232323 Re: Cystografia 11.05.07, 14:06
        przepraszam, że nie odpisywałam bo po tym wszystkim nic mi się nie chciało.
        Wyglądało to tak: przyszliśmy rano na izbę przyjęć do szpitala (pamiętaj, musisz
        mieć skierowanie do szpitala od lekarza prowadzącego), tam przyjęli nas do
        szpitala, następnie poszłam z małą na oddział gdzie założyli jej cewnik, pobrali
        krew. potem poszliśmy na usg i na końcu na rentgen.
        Powiem Ci tak: nie było to nic przyjemnego, zarówno dla malutkiej jak i dla mnie.
        na szczęście mogłam być przy pobieraniu krwi i cewnikowaniu. zdjęcia rentgenem
        trwały może z 10 min. łącznie z napełnieniem kontrastem pęcherza. ale mała już
        miała tak dość, że gdy widziała lekarzy czy pielęgniarki to strasznie płakała.
        tak mi jej było żal... ale było to dla jej dobra. Dziś już wiem, że nie ma
        refluksu, wyniki krwi i gazometrii dobre, tak samo moczu i posiewu. Dowiedziałam
        się również, że przyczyną może być lamblioza, która powoduje złą florę
        bakteryjną i stąd te bakterie.
        Pamiętaj również żeby na wieczór i rano przed cystografią podać furagin.
        W szpitalu musieliśmy czekać jeszcze godzinkę aż mała się wysiusia.
        Trzymam kciuki! Napisz jak było u Ciebie. Jeśli miałabyś jakieś pytania to
        napisz. to mój nr gg 7759317
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka