Dodaj do ulubionych

odrobaczanie

11.05.07, 09:08
Bralam wczoraj udzial w burzliwej dyskusji na temat odrobaczania ludzi,
dzieci i doroslych, kolezanka twierdzi ze to obowaizek odrobaczyc sie raz do
roku, profilaktycznie. Ja sie z tym nie zgadzam.

Czy wy bylyscie kiedykolwiek odrobaczane?
Czy odrobaczacie swoje dzieci?
Obserwuj wątek
    • inez21 Re: odrobaczanie 11.05.07, 09:12
      Wbrew pozorom wszelkie leki przeciwko pasożytom są bardzo toksyczne i używanie
      ich tak sobie profilaktycznie jest całkiem bez sensusad
      Ja byłam odrobaczana w dziecinstwie jak miałam owsikismile_ a mój starszy synek
      jak miał potwierdzone lambliesmile Nie widzę sensu trucia się takimi lekami bez
      wyrażnej potrzeby.
      Pozdrawiamsmile
      • net79 Re: odrobaczanie 11.05.07, 10:25
        Też czytałam w necie, ze należy raz na rok dwa odrobaczyć, skonsultowałam z
        lekarką, zaprzeczyła. chyba, że jakieś naturalne metodu typu, dynia, kwaszona
        kapusta z rana, czy balsam kapucyński...
      • dagu75 Re: odrobaczanie 12.05.07, 23:59
        wbrew pozorom leki na pasożyty nie są tak toksyczne jak ci się wydaje. Działają
        miejscowo w obrębie przewodu pokarmowego paralizując robale, przez co można je
        wydalić. Zasadą jest trzykrotne podanie dawki, żeby usunąć wszystkie ze względu
        na cykl rozrodczy. Profilaktycznie powinno się odrobaczać rodzinę, bo wbrew
        temu, co się nam wydaje wg mojego lekarza i kilku innych pasożyty to bardzo
        częśty i coraż powszechniejszy problem. Oczywiście lepiej stosować domowe
        sposoby - kiszonki, pestki z dyni, balsam kapucyński ( lepiej dla dorosłych
        (itp. Ale odrobaczać.A właściwie zapobiegać stosując co wyżej napisane.
        A bardziej toksyczne od leków są odchody wydalane przez robale.
    • lajlah Ja odrobaczam profilaktycznie raz w roku 11.05.07, 10:36
      ale nasze psysmile Dzieci i siebie-nigdy i nigdy nie mieliśmy żadnych pasożytów.
    • addria Re: odrobaczanie 11.05.07, 10:38
      Za namową pediatry odrobaczałam starszego, ale potem nabrałam poważnych
      wątpliwości. Wolę jednak zrobić badania w kierunku pasożytów, nawet na swój
      koszt, niż niepotrzebnie truć dziecko.
      • dorotus76 Re: odrobaczanie 11.05.07, 11:06
        Też czytałam o profilaktycznym odrobaczaniu.
        Nie odważę sie jednak na to.
        Dobrze, że na razie nie czuje potrzeby wink
        • zonka77 a ja odrobaczyłam córkę 11.05.07, 11:16
          Bez żadnych skutków ubocznych - lekarz polecił ponieważ córka drapała się
          wszędzie, swędziała ją pupa. Lekarz powiedział żeby zacząc od odrobaczenia i
          jeśli nie przejdzie to poszukamy dalej. Twierdził że lek na odrobaczenie zażyty
          raz na długi czas nie ma żadnego wpływu złego i faktycznie nic złego nie
          zauwazyłam. A córka drapac się przestała, pupa też nie swędzi smile
    • kerstink Re: odrobaczanie 14.05.07, 09:26
      Zwyczajni lekarzy nie biora tego pod uwage. Wydaje im sie czesto, ze to jest
      problem ludzi 'spod mostu'. Prawda jest jednak inna, gdyz sa dane w roznych
      miejscach, ze ok. 80% dzieci w przedszkolach ma np. owsiki, jajami owsikow
      bardzo latwo sie zarazac, lataja wraz z kurzem. Gdy owsiki juz sa widoczne w
      kale, to juz jest kompletna owsica, a problem zaczal sie dawno temu.
      Patrzac na dzieci w grupie mojej corki, to mysle, ze przynajmniej polowa ma
      jakies robaki. Robaki wydzielaja toksyny, ktore zatruwaja organizm dziecka. Nie
      u wszystkich przejdzie to 'bokiem', bywa, ze dzieci wtedy czesto choruja, sa
      niespokojne, maja tzw. 'alergie' i 'astme' (ktore po odrobaczaniu mina ...) -
      zreszta, sa dobre zrodla na innych forach, poczytajcie np. o objawach, ktore
      oczywiscie moga tez miec inne zrodlo:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=578&w=27748150&v=2&s=0
      Po wlasnych doswiadczeniach u swoich dzieci wiem, ze warto odrobaczyc cala
      rodzine od czasu do czasu.
    • aga55jaga Re: odrobaczanie 14.05.07, 11:28
      prawie każde dziecko statystycznie jest nosicielem pasożytów, wcale nie musza
      być to owsiki. Dorośli także - nie zdając sobie z tego sprawy. Nie wierzę że
      dziecko które grzebie się w przyblokowej piaskownicy nie ma robaków. To jest
      niemożliwe.
      Leki odrobaczające nie są tak toksyczne - działają na układ pokarmowy.
      Wyjątkiem są leki na lablie, które faktycznie obciążają wątrobę, a samo
      leczenie niestety jest dość skomplikowane i długotrwałe. NIe muszę dodawać, że
      leczenie powinno w każdym przypadku pasożyta u dziecka, odrobaczać powinna się
      cała rodzina.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka