Dodaj do ulubionych

wyniki-prosze o interpretacje

14.05.07, 09:03
moja 9-mczna corcia miala robione bad. w kierunku tarczycy.rowniez malo
przybier i jest podejrzenie ze zle wchlania)

to czesc wynikow ;
estradiol <20 (nie wiem jakie sa normy dla dzieci ?)
fosfataza alkaiczna 348 -norma 124-341
FT4 1,49 -NORMA 0,65-2,3
LH <0,10 -NORMA DO 2,3
fosfor nieograniczony 5,72 -norma 4-7
prolaktyna 7,71 -norma 2-43
wapn clakowity 5,39 -norma 4,04 -5,02

czesc wynikow jest poza norma. czy jest tu cos zlego ??
reszty wynikow jeszcze nie mama do lekarza ide dopiero za tydzien.

Obserwuj wątek
    • magdamroziuk Re: wyniki-prosze o interpretacje 14.05.07, 09:36
      A nie dostaje za dużo witaminy D3?
      • jooska2 Re: wyniki-prosze o interpretacje 14.05.07, 09:52
        nie wiem. 2 krople dziennie,czasem mi nawet wypadnie jeden dzien.
        a gdzie to widzisz ze za duzo wit d3 ??
        • magdamroziuk Re: wyniki-prosze o interpretacje 14.05.07, 13:08
          Podwyższone poziomy wapnia, fosforu i fosfatazy. 2 krople to dużo, zwłaszcza,
          że już maj. Lepiej skonsultuj to z dobrym pediatrą, co zna się na metabolizmie.
          • jooska2 Re: wyniki-prosze o interpretacje 14.05.07, 14:08
            pediatra skierowala mnie do endokrynologa a ten do gstoenterologa. a w
            miedzyczasie kazal zrobic te badania a krwi.
            chodze do dwoch pediatrow i zadne nie kazl odstawic vigantolu. (?)
            • blueluna Re: wyniki-prosze o interpretacje 14.05.07, 15:18
              Jestes pewna ze masz taka norme wapnia dla przedzialu wiekowego Twojego dziecka?
              Bo normalnie jest ona wyzsza nieco.
              Ale rozne laby maja rozne normy w zaleznosci od uzywanego sprzetu i
              odczynnikow - jesli u Ciebie faktycznie jest taka - to Twoje dziecko ma silna
              hiperkalcemie.
              I wymaga to naprawde pilnej konsultacji.

Ona nie pije duzo?
              Nie ma obnizonego napiecia miesniowego?

2 krople wit. D3 to naprawde bardzo duzo - prawdopodobie doszlo do
              przedawkowania.
              I jesli potrwa to dluzej (samo pozbywanie sie skumulowanej wit. trwa wiele
              miesiecy) to moze byc niemilo.

Ale powtarzam - upewnij sie co do normy smile
              • jooska2 Re: wyniki-prosze o interpretacje 14.05.07, 15:51
                o matko bosko !! ales mnie wystaszyla !!!
                co to jest ta hiperkalcemia ??

ma taki wynik jak pisalam. 5,39 nEq/l
                pije chyba normalnie, ale to jest pojecie wzgledne. a co ma do tego picie ??
                nie wiedzialm ze nadmiar picia moze szkodzic !
                napiecia nie ma.
                • magdamroziuk Re: wyniki-prosze o interpretacje 14.05.07, 16:11
                  Hiperkalcemia to nadmiar wapnia. Picie - właśnie dobrze jak się dużo pije,
                  szczególnie wody dobrej jakości, niskozmineralizowanej. Synek przy nadmiarze
                  wapnia np miał zalecone intensywne przepajanie, niestety nie chce do tej pory
                  specjalnie pićsad
                  • jooska2 Re: wyniki-prosze o interpretacje 15.05.07, 08:05
                    tak, wyczytalam juz co to ta hiperkalcemia. nie jest to ciekawa choroba.
                    magda,twoje dziecko tez na to cierpi ??
                    jak je leczysz ? jak do tego doszlo ? mozesz cos wiecej napisac ?
                    kolezance w poprzednim poscie chyba chodzilo o to czy nie pije za malo . Zle ja
                    zrozumiałysmy-przynajmniej ja.
                    ja mojej podaje Żywca.ten jest chyba najmniej mineralzowany.
                    • magdamroziuk Re: wyniki-prosze o interpretacje 15.05.07, 09:22
                      Tak, moje dziecko miało hiperkalcemię. Jest bardzo wrażliwy na witaminę D3 i
                      bardzo mu ona w niemowlęctwie zaszkodziła.
                      Leczony był głównie dietą i przepajaniem wodą, bo poziom wapnia we krwii szybko
                      się unormował, niestety miał nawet 7 krotnie przekroczony poziom wydalania
                      wapnia w moczu. Prowadzony był przez poradnię metaboliczną CZD i chyba wyszedł
                      bez szwanku. Niedługo mamy jeszcze dobową zbiórkę moczu - aby wyjaśnić, czy
                      problem dalej istnieje.
                      Jeżeli normy które są na wynikach są właściwe dla wieku dziecka, to jakieś
                      zaburzenia w gospodarce wapniowo - fosforanowej ma, ale tu musi zdiagnozować
                      specjalista i ustalić najwłaściwsze prowadzenie dziecka.
                      Problemów takich lepiej nie bagtelizować, bo mogą grozić różnymi skutkami
                      odległymi nawet w czasi - np kamicą nerkową. Ale też i bez paniki, po prostu
                      trzeba się tym zająćsmile
                      Ja generlanie się na tym nie znam, bo problemy mogą być różne, akurat u mojego
                      to był nadmiar witaminy D3.
                      • jooska2 Re: wyniki-prosze o interpretacje 15.05.07, 10:12
                        a jak zdiagnozowlas problem ?? kto i jak na to wpadł ?? ile mu dawalas tej
                        wit.? bo przeciez standardowo 2 krople dla niemowlakow.
                        ta dieta na czym sie opiera ?? czego nie moze jesc a co jest wskazane ?
                        a to wydalanie wapnia ? jak to sie bada ? narmalne bad.moczu czy jakies
                        specjalne ? jakie sa normy ?
                        szereg pytan i szereg watpliwosci. to dla mnnie nowy,nieznany temat.
                        odstawilam jej juz wit.d., ide za tydzoen dopiero do lekarza.
                        dziekuje ci za odzew.
                        • guderianka Re: wyniki-prosze o interpretacje 15.05.07, 11:15
                          zmagamy się z zawyzonym poziomiem wapnia u córki odkąd skonczyła 3mc(teraz
                          13mcy). Nie bierze i nie brała wit D3, badania hormonów tarczycowych w normie,
                          fosfataza w normie, nerki i pęcherz bez złogów wapiennych-brak patologicznych
                          przyczyn zawyżonego wapnia. Córka jest na diecie niskowapniowej, jest
                          przepajana-rozwija sie świetnie pod względem neurologicznym i motorycznym. Jak
                          masz jakies pytania napisz na priv
              • karolcia111 Re: wyniki-prosze o interpretacje 15.05.07, 11:08
                vigantol jest mocniejsza postacią wit D3, 2 krople to zdecydowanie za duzo. daje
                sie go tylko w pierwszycgh miesiącach życia i głownie dzieciom które urodziły
                sie w oktresie jesień-zima.
    • jooska2 cd wyników 15.05.07, 15:35
      TSH 4,32 norma 0,4-8,6
      FT3 3,59 norma 1,8-4,2

czy to ft3 nie jest podwyższone /?

a tu dla przypomnienia :

estradiol <20 (nie wiem jakie sa normy dla dzieci ?)
      > fosfataza alkaiczna 348 -norma 124-341
      > FT4 1,49 -NORMA 0,65-2,3
      > LH <0,10 -NORMA DO 2,3
      > fosfor nieograniczony 5,72 -norma 4-7
      > prolaktyna 7,71 -norma 2-43
      > wapn clakowity 5,39 -norma 4,04 -5,02
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka