Dodaj do ulubionych

Jak uchronić dziecko przed szpitalem?

15.05.07, 14:57
Mój synek ma problemy z brzuszkiem - wymiotuje co jakiś czas, luźna kupa, lekarz zdiagnozował nieżyt żołądkowo-jelitowy. Od niedzieli prawie nic nie je, trochę poskubał kaszki ryżowej, na szczęście pije wodę, ale Gastrolitu nie chce. Próbowałam dać mu też Nifuroksazyd, ale bardzo prostestował, a kiedy jakoś go przekonałam, to zaraz zwymiotował. Boję sie bardzo, że będzie musiał pójść do szpitala. Leżał w listopadzie po podobnej chorobie i bardzo ciężko to przeżył. Macie może jakieś sposoby, żeby mu pomóc? Jest bardzo osłabiony, głównie śpi, nie ma siły się ruszać. Ma prawie 4 lata.
Obserwuj wątek
    • kama1976 Re: Jak uchronić dziecko przed szpitalem? 15.05.07, 15:09
      Moja córka ma identyczne objawy, od niedzieli prawie nic nie je, poza kilkoma
      biszkoptami i chrupkami dziennie. Prawie cały dzień przesypia, narzeka często
      na ogromny ból brzuszka. Wymiotowała 2 razy w niedziele i raz w poniedzialek,
      dzis zaczela się wodnista kupa ale w normalnych odstepach czasowych. Bylam
      pewna, że dziś już bedzie z nia lepiej a ona dzis tez spi prawie caly
      dzien.Rano jakos w nia wcisnelam 1/3 porcji smekty. Teraz bardzo chciala kakao
      to dalam jej 40ml ale dodalam do niego lakcid. Mam nadzieje, ze go nie zwroci.
      Moja córcia tez niebawem skonczy 4 latka. Teraz wypiła właśnie to kakao i się
      nieco ożywiła, zobaczymy co bedzie dalej.
      • gania76 Re: Jak uchronić dziecko przed szpitalem? 15.05.07, 15:13
        To widzę, że bardzo podobne objawy mają. sad
        Może to jakiś wirus?
        • dorek3 Re: Jak uchronić dziecko przed szpitalem? 15.05.07, 21:18
          Chyba coś rzeczywiście lata w powietrzu aczkolwiek u nas trochę dziwnie to wyglądało. Kubę trzymało przez 6 dni. Jednego dnia luźna kupa, drugiego wymioty, ale nnie takie rwące jak przy rota tylko delikatniesze. Beznadziejny apetyt aczkolwiek cos tam jadł i marny humor. Dawałam probiotyk i w końcu pediatra przepisała nifuroksazyd-poprawa już po jednej dawce ale brał 6 dni. I jeszcze były dwa rzuty gorączki w nocy, która samoistnie ustąpiła. Już nawet mocz badałam bo jakieś to wszystko bez ładu i skladu. Za to u drugiego dziecka wirus rzucił się na gardło-4 dni wysokiej gorączki a teraz jak gorączka ustąpiła pojawiła się luźna kupa. ale apetyt ok i brzuch też nie boli więc nie wiem czy to ta sama franca.
    • kerstink Re: Jak uchronić dziecko przed szpitalem? 16.05.07, 08:29
      Jesli to wirus to bardzo dobrze, ze dziecko nie chce jesc - w ten sposob
      organizm probuje sie oczyscic od intruza. Wazne, zeby pilo.
      To glupi pomysl w takiej sytuacji dawac kakao, slodyczy etc. Mozna ryz,
      marchewke, kompot jablkowy, delikatne mieso etc.
      • gunda24 Re: Jak uchronić dziecko przed szpitalem? 16.05.07, 09:57
        Kakao to bardzo DOBRY pomysł pod warunkiem,że jest zrobione na samej
        wodzie.Można podać je już na 2 dobę po tzw."przerwie wodnej".

Kakao ma właściwości zestalające i co ważne niesie znaczną porcję kalorii,
        dzięki czemu dodaje energii niezbędnej do funkcjonowania osłabionego organizmu -
        stąd "ożywienie" dziecka po jego wypiciu.
        • kerstink Re: Jak uchronić dziecko przed szpitalem? 16.05.07, 10:00
          No tak, w pierwszej chwili myslalam, zeby pisac 'kakao jesli jest robione na
          mleku', potem mi sie to wydawalo oczywiste, ale masz racje, to nie jest oczywiste.

Co to jest ta przerwa wodna ?
          • gunda24 Re: Przerwa wodna 16.05.07, 10:36
            "Przerwą wodną" nazywa się pierwszy etap leczenia w przypadku infekcji
            przebiegających z biegunką i/lub wymiotami (nieżyt żołądkowo-jelitowy, infekcje
            rotawirusowe).
            Po wystąpieniu pierwszych objawów chorobowych należy odstawić pokarmy stałe a
            przez pierwsze 4-6 godzin podawać WYŁĄCZNIE płyny lecznicze (np.Gastrolit).
            Następnie należy rozpocząć dietę lekkostrawną=biegunkową.

3 Złote Zasady to:
            -dostarczać wody
            -wyrównywać straty elektrolitów
            -odciążyć układ pokarmowy (nie dostarczać treści żołądkowi)

Temu służy przerwa wodna.
    • dybala1 Re: Jak uchronić dziecko przed szpitalem? 16.05.07, 09:37
      W Austri w szpitalu w takich przypadkach daje się dzieciom wodę z sokiem
      malinowym można zamiast gastrolitu samemu zrobić picie nawadniające dziecko
      można wtedy trochę bardziej dosłodzić i może będzie lepsze.
      przepis na napój nawadniający: 4 łyżeczki glukozy, ½ łyżeczki soli, 500 ml (1/2
      litra) wody. Ja wszystko dosładzałam w takich przypadkach glukozą.
      Pozdrawiam i życzę zdrowia.
    • gunda24 Re: Jak uchronić dziecko przed szpitalem? 16.05.07, 10:08
      Najważniejsze to nie dopuścić do odwodnienia organizmu.Pomocna będzie tu woda
      mineralna,gorzka słaba herbata,wywar z borówek i marchwianka/ORS 200 Hippa do
      kupienia w aptece.
      Poi się często małymi porcjami płynem o temp.pokojowej.Ciepłe napoje mogą
      wzmagać odruch wymiotny.

Bardzo pomocne są probiotyki (lacidofil,trilac,lakcid)przywracające równowagę
      biologiczną jelit.Ich podawanie wyraźnie skraca czas trwania choroby.

Co do diety:
      www.forumpediatryczne.pl/specjalista/ep,99
      Pozdr. i życzę zdrówka! smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka