Dodaj do ulubionych

Ospa u niemowlaka !!!!!!!

16.06.07, 17:48

Obserwuj wątek
    • jolanta80 Re: Ospa u niemowlaka !!!!!!! 16.06.07, 17:50
      przepraszam za bledy badz niestylistycznie zlozone zdanka ale mam nerwy od
      wczoraj
      • jonaska Re: Ospa u niemowlaka !!!!!!! 16.06.07, 17:55
        młodsze dzieciątko już skończyło chorować na ospę?
        Mój synek starszy (5 lat) skończył chorować 2 tyg temu. Od czwartku młodszy
        jest już po i w końcu możemy wychodzić na dworek. (mały ma 6 miesięcy).
        Pediatra powiedziała,że to nie jest nic strasznego. Po prostu załapał od
        starszego brata i już.
        Ja mam jednak inne zmartwienie teraz..małego wysypało strasznie..ale to
        strasznie dużo. teraz widzę, ża małemu w miejscu gdzie był strupek, zostaje
        dziurka. boję się ,że bedzie miał blizny. głównie na brzuszku i plecach. na
        buzi, mimo,że krosteczki były delikatne i nie zostały dziurki, jest bardzo dużo
        czerwonych plamek.
        Dlatego przy okazji spytam mamy, czy chodziłyście z dzieckiem do dermatologa po
        ospie? może dadzą jakieś maści?
        A..mamie mogę podpowiedzieć,że smaruję małego i starszego zresztą w miejscach,
        gdzie są jeszcze slady po krostkach kremem musteli stelatria. mam nadzieję,że
        pomoże troszkę szybciej złagodzić.
        • cerise33 Re: Ospa u niemowlaka !!!!!!! 17.06.07, 14:38
          U mojego szkraba doliczylam sie 300 babli(!!!), w tym niektorych bardzo duzych.
          Mial wtedy 5 m-cy. Dzisij ma 7 lat i niestety, blizny zostaly w kilkunastu
          miejscach, w tym na czole ... ale najwiecej na brzuchu i udach. Z zalecenia
          dermatologa smarowalam go kremem Epithéliale z serii Aderma majacy przyspieszyc
          gojenie i zredukowac blizny . Ale zostaly. Czy bez kremu byloby gorzej, (a moze
          lepiej?...)tego nie wiem.
    • anka19761 Re: Ospa u niemowlaka !!!!!!! 16.06.07, 18:56
      Trzy tygodnie temu na ospę zachorowała moja 8 - miesięcznica. Przeszła ją
      bardzo łagodnie, bez gorączki, pogodna. Krost nie tak dużo, ładnie się wygoiło
      wszystko, nie ma śladu po ostatnim strupku już. Brała Heviran i Clemastinum.
    • jolanta80 Re: Ospa u niemowlaka !!!!!!! 17.06.07, 00:05
      Oj uspokoiłyscie mnie az mi sie lzej zrobilo dziekuję wam z całego serducha .
      Przepraszam ze tak pózno ale nie mialam czasu zajełam sie gastronomia w kuchni
      czyli robieniem obiadku ,saltki itp buzial
    • nikiii Re: Ospa u niemowlaka !!!!!!! 17.06.07, 16:09
      moj maly tez chorowal na ospe w 5m-cu i w sumie przeszedl calkiem bezbolesnie.
      zakladalam mu rekawiczki zeby sie nie drapal, zadnymi masciami nie smarowalam
      tylko do kapieli dodawalam platki owsiane zeby zlagodzic swedzenie. zadnych
      blizn nie ma.
    • anka.76 Re: Ospa u niemowlaka !!!!!!! 18.06.07, 21:14
      ja tez myslałam ze jak synek zarazi sie od starszych dzieci to bedzie to
      przechodzil bardzo żle ,ale się pomyliłam mały nie goraczkował miał dosłownie
      kilka krostek ,lekarz przepisał tabletki przeciw swędzeniui maść.gdy zaraził
      sie ospą tez miał 5 miesięcy ,wiec nie martw sie wszystko bedzie dobrze
      • jolanta80 Re: Ospa u niemowlaka !!!!!!! 19.06.07, 21:08
        Dziewczynki moj Bartolinek jest okropnie z sypany najgorzej na buzi mowie wam
        wyglada koszmarnie jak sie na niego patrze az mi sie chce plakac natomiast
        goraczke mial i to 39,1 fakt ze sie idejmuje 5 kresek ale to i tak wysoka
        goraczka dalam mu ibufen i spadla powiem szczerze ze do wczoraj bylo ok ale w
        nocy to budzil sie non stop i poplakiwal a dzis przez caly dzien jak przespal
        po godz to cud mam nadzieje ze nie bedzie miual sladow no i bezie go mniej
        swedzialo bpo az takie duze bajzle bable mu sie porobily koszmar mowie wam juz
        mam dosc ale szkoda mi go buzialki dzieki za slowa otuchy
        • jonaska Re: Ospa u niemowlaka !!!!!!! 19.06.07, 21:45
          mój mały jak już pisałam był bardzo wysypany. płakał dzień, noc, dzień, noc i
          następnego dnia do południa. 2 razy dziennie kąpałam małęgo w wanience w
          chłodnej wodzie z nadmanganianem potasu. krótko, ale też nie było to tak,że
          wkąłdałam i wyjmowałam od razu. kilka minutek po prostu. ja odradzam sudocrem,
          tworzy skorupe. stosowałam hermal tanno hermal lioton i gencjane. pierwsze dni
          są najgorsze. mi też żal było. mój mały miał na czole i brodzie. i powiem Ci,
          że tu jakoś ładniej mu schodzi..gorzej jest na brzuszki i plecach.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka