Dodaj do ulubionych

Betnovate N a leczenie stulejki

16.06.07, 23:01
witam
u mojego 2,5 letniego synka stwierdzono stulejke. P.doktor przypisala
Betnovate N, mowiac ze po okolo miesiaca-dwoch stosowania tej masci
napletek powinno sie swobodnie odciagnac a interwencja chirurgiczna
prawdopodobnie nie bedzie konieczna. Czy ktoras z mam stosowala ten specyfik?
Jak zjego skutecznoscia, bo sklad jest troche przerazajacy ( steryd i
antybiotyk)?Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • mamadacja Re: Betnovate N a leczenie stulejki 16.06.07, 23:49
      My stosowaliśmy inną maść, ale też sterydową. Faktycznie pomogło - po 3-ech
      tygodniach odsłoniło cewkę moczową, która była niedostępna. Zabieg u nas i tak
      był konieczny - ale dzisiaj już wiem, że stosowałabym maść dłużej - zamiast
      zabiegu. Nie bój się - to faktycznie pomaga a o ile unikniecie zabiegu to masz
      naprawdę powód do radości.
      • animetka Re: Betnovate N a leczenie stulejki 17.06.07, 16:36
        Jaką maść mogę kupić bez recepty na tę dolegliwość? Mam podobną sytuację u
        starszego synka.lekarz mówił,żeby ściągać skórkę,to nie będzie zabiegu,ale nie
        przypisał maści a może z nią lepiej by nam szło?
        • mamadacja Re: Betnovate N a leczenie stulejki 17.06.07, 19:04
          Sterydowe raczej wszystkie są na receptę. My młodszemu, niemowlakowi teraz już u
          lekarza powoli odciągamy - znaczy lekarz to robi bo naprawdę nie chcemy
          kolejnego zabiegu.Jak młody podrośnie będziemy sami odciągać w kąpieli - jest na
          to odciąganie kilka lat więc to raczej skuteczna metoda.
    • drozdilla Re: Betnovate N a leczenie stulejki 17.06.07, 19:54
      witam! my stosujemy tę maść obecnie-efekt rewelacyjny mówiąc szczerze.Myslę ,ze
      właściwie możemy juz odstawićsmilebo napletek schodzi bardzo ładnie -po półtora
      tygodnia od stosowania.Teraz tylko w kąpieli będziemy ściągac i myślę ze
      wystarczy.To chyba lepsze od zabiegu więc radzę się zdecdowaćsmile
      • nuchna Re: Betnovate N a leczenie stulejki 18.06.07, 12:28
        witam
        bardzo dziekuje za odpowiedzi. zaczelismy stosowanie masci no i czekamy na
        efekty. mamy nadzieje ze bede na tyle zadawalajace ze unikniemy zabiegu.
        pozdrawiamy goraco
        • tatko66 Re: Betnovate N a leczenie stulejki 18.06.07, 15:37
          a w jakim wieku są wasi synowie?
          • mamakuby77 Re: Betnovate N a leczenie stulejki 20.06.07, 10:40
            Muszę zapytać pediatrę o tę maść. Synek ma stulejkę i to sporą, ale nam o maści
            nic nie mówiła.
    • katarzynabaltowska80 Re: Betnovate N a leczenie stulejki 23.09.13, 23:13
      Piszac to mam nadzieje ze kiedys to komus pomoze. Mam 3.5 let iego synka u ktorego stwierdzo o stulejke koncowke na penisie. Ial mocno sklejona tworzyla o a lejek przy probie obciagniecia robila sie czerwona w srodku o sciaganiu nie bylo mowy oddawanie moczu odbywalo sie normalnie. Pojechalismy do lekarza pani doktor przepisala betnovate n. Ja widzac jak wygllada pe is mojego dziecka nie robilam sobie nadziei ze krem pomoze twierdzac ze konieczny bedzie zabieg. Po ok 14 dniach stosowania kremu bylam w szoku skorka zeszla i jest wszystko ok ale przed stosowaniem tego kremu wytlumaczono mi konkretnie jak to smarowanie ma wygladac mianowicie trzeba sciagnac skorke do pierwszego oporu wloyc na tyle ile sie da kremu do srodka posmarowac na zewnatrz i sciagnac skorke do gory jakby sie chcizlo zamknac krem w srodku i tak 2 razy dziennie.mam nadzieje ze pomoglam pozdrawiam
    • budzik11 Re: Betnovate N a leczenie stulejki 24.09.13, 10:57
      Mój syn miał zaleconą inną maść (Hydrocirtisonum), nie wiem, czy w skłądzie był antybiotyk, bo steryd był na pewno - pomogło po 2 tygodniach regularnego stosowania, ale musieliśmy smarować dalej przez 3 m-ce. Lepsze to niż interwencja chirurgiczna.
    • dominikanj1 Re: Betnovate N a leczenie stulejki 24.09.13, 19:08
      Tekst linka
    • mw144 Re: Betnovate N a leczenie stulejki 25.09.13, 08:47
      Syn miał Hydrokortyzon 1%, problem zniknął po 3 tyg. stosowania. Jest też Hydrokortyzon bez recepty: 0,5%, ale nie wiem, czy równie skutecznie działa.
    • donkaczka Re: Betnovate N a leczenie stulejki 25.09.13, 09:17
      a po co u tak malych chlopcow dlubac przy siusiaku?
      mojemu synowi jak mial 2-3 lata tez sie tylko czerwony lejek na czubku robil, sikal normalnie, problemow nie mial, skorka sama zeszla niedawno - syn ma prawie 5 lat
      niedlugo to noworodkom na zapas beda napletek sciagac...
      • budzik11 Re: Betnovate N a leczenie stulejki 25.09.13, 11:24
        donkaczka napisała:

> a po co u tak malych chlopcow dlubac przy siusiaku?
        > mojemu synowi jak mial 2-3 lata tez sie tylko czerwony lejek na czubku robil, s

Może trzeba by spytać specjalistów? Mój syn był pacjentem znanego i linkowanego tu na forum (słynny wykład o stulejce) dr Gastoła. Pierwszy raz byliśmy, kiedy młody miał 2 lata - dr kazał delikatnie ściągać napletek, w ramach fizjoterapii. Nie pomogło (fakt, że robiłam to nieregularnie), w wieku 3 lat syna dr stwierdził, że jednak trzeba już poważnie zadziałać i przepisał maść j.w. pisałam. Czyli chirurg - urolog (dr n. med., II stopień specjalizacji) uważa, że w tym wieku trzeba jednak już "dłubać przy siusiaku".
        • donkaczka Re: Betnovate N a leczenie stulejki 25.09.13, 22:59
          a po co poszlas z dwulatkiem? jesli syn mial problemy, to jeszcze zrozumiale, ale zazwyczaj to normalne, ze skorka schodzi dopiero kilkulatkom
          tutaj nikt sie nie dotyka do siusiakow, jesli sie nic nie dzieje

ale w polsce dosc mocno sami rodzice napedzaja procedure leczenia, to tkwi i w mentalnosci i w sposobie finansowania leczenia - gdy za leczenie placi kasa chorych, to lekarz decyduje a pacjent nie fika
          w polsce placi rodzic i czuje sie jak klient, wiec wymaga i oczekuje, recepta minimum jedna wink
    • agnieszka369 Re: Betnovate N a leczenie stulejki 25.09.13, 12:39
      My stosowaliśmy Kuterid. Dzięki temu uniknęliśmy zabiegu .
    • kamire12 Re: Betnovate N a leczenie stulejki 25.09.13, 12:41
      maści sterydowe stosuje się w tych przypadkach dla ubocznego skutku działania sterydu: skóra robi się cieńsza i przez to bardziej podatna na rozciąganie.
    • galela Re: Betnovate N a leczenie stulejki 25.09.13, 23:24
      Poczekajcie, samo ustąpi. Mój syn sam sobie ściągnął napletek w wieku 4,5 lat. Wcześniej był tak wąski, że nie było widać ujścia cewki moczowej. Takim małym dzieciom i tak napletek może, czy to po kuracji maścią czy durnym zabiegu, zwęzić się z powrotem. Jeśli nie ma blizn po urazowym bezsensownym naciąganiu, stulejka ustąpi sama w swoim czasie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka