Dodaj do ulubionych

zapalenie drog moczowych

29.06.07, 09:30
Witam! Moja coraka od srody goraczka,pierwszy dzien stan podgoraczkowy,w noc
goraczka 39,3,wczoraj wczesnym rankiem pojechalism na pogotowie zrobino
badanie moczu i wyszlo ze zapalenie drog moczowych,wczesniej na zaden bol sie
nie skarzyla,i od wczoraj goraczke udaje mi sie zbic na piec godzin a pozniej
znow wzrasta,wczoraj zostal przypisany antybiotyk ,ale zadnych popraw nie
widac zastanawiam sie,czy jeszcze dzis gnac do swojej lekarki?czy jeszcze
zaczekac,mala lezy,w moczu dzis rano byly widoczne jakies brunatne
firstki,czy tak jest przy zapalenieu drog moczowych? Prosze mamy ktore to
przeszly o informacje na ten temat
Obserwuj wątek
    • mami7 Re: zapalenie drog moczowych 29.06.07, 10:20
      a zrobiliście posiew przed podaniem antybiotyku?
      jakie było badanie ogólne moczu?
      jaki antybiotyk dostała córka?
      ile ma lat?

antybiotyk może zadziałać po dobie, ale i po dwóch.
      powinnaś mocno poić dziecko, z uwagi na gorączkę i zakażenie. najlepiej zwykła woda.
      co dokładnie było widoczne w tym moczu? sorry, ale nie rozumiem sformułowania
      "firstki" wink
      • 01m Re: zapalenie drog moczowych 29.06.07, 10:53
        Witaj, najlepiej z dzieciaczkiem idź ponownie do lekarza, te "firstki" to
        najprawdopodobniej krew w moczu, a to już jest bardziej skomplikowane zapalenie
        moczu. Możliwe, że będzie konieczna zmiana antybiotyku. Nie zwlekaj-idź do
        pediatry i poproś o badanie na posiew! Zdrówka małej życzę!
      • anna253 Re: zapalenie drog moczowych 29.06.07, 12:52
        badanie zostloalo zrobione w szpipalu a wiec oddalismy mocz i powiedziano nam
        ze mocz jest brzydki i ze to zapalenie drog moczowych,antybiotyk ceclor
        250,badania na posiew nie bylo,mala ma 3 latka

• anna253 Re: zapalenie drog moczowych 29.06.07, 13:11
        dzwonilam do mojej lekarki zalecila duzo pic i powiedziala,ze antybiotyk
        powinnien zadzialac do jutra,i zlecila kontrole w poniedzialek postanowilam,ze
        poczekam do jutra o 12 minie 48 h jak goraczka nie spadnie udam sie na
        pogotowie,mam nadzieje,ze zadziala strasznie to przezywam i sie boje,daodam ze
        tteraz mocz byl juz dwa razy czysty
        • mami7 Re: zapalenie drog moczowych 29.06.07, 13:35
          czyli jak zwykle wszystko robione w ciemno...
          posłuchaj, zrobisz jak uważasz, ale jako matka dziecka po przejściach z
          problemami moczowymi polecam tę drogę wink
          jeśli po 2 dobach sie nie poprawi idź do lekarza, ale upieraj się na zrobienie
          posiewu zanim podadzą Małej inny antybiotyk. to tylko kwestia nasikania do
          pojemniczka, albo zrób to na własną rękę.
          po skończeniu leczenia dziecko powinno dostać osłonowo jakieś leki
          podtrzymujące, np Furaginum na jakiś czas. jak również powinnaś skontrolować
          badanie ogólne moczu i koniecznie posiew! mocz na posiew pobiera sie do jałowego
          pojemniczka, po wcześniejszym dokładnym umyciu krocza dziecka. 3 latka powinna
          spokojnie już nasiusiać i najlepiej by było złapać strumień środkowy. taki mocz
          należy odwieź do laboratorium w ciągu godziny, albo schłodzić przez jakiś czas w
          lodówce.

zwróć uwagę na to, żeby dziecko sporo piło, to ważne. szczególnie trzeba dbać
          też o higienę, tymbardziej, że to dziewczynka, odpowiednie wycieranie pupy, itd.

nie wiem skąd jesteś, ale może zamiast na pogotowie to do jakiegoś szpitala
          dziecięcego, tak jakby co...

i spokojnie, wielu dzieciom się zdarza.
          • anna253 Re: zapalenie drog moczowych 29.06.07, 16:50
            mieszkamy we wiedniu,niestety nie wiem jak powiedziec po
            niemiecku "posiew",moze ktoras z mam wie? mala czuje sie lepiej ale tylko jak
            spadnie temperatura,lata,biega nadrabia zaleglosci,ale jak ja tylko lapie to
            odrazu sie kladzie,mam nadziej,ze temeratury juz jutro nie bedzie
            • madziulec Re: zapalenie drog moczowych 30.06.07, 20:17
              www.gesundheitpro.de/Nierenbeckenentzuendung-Nieren-und-Harnwege-A050829ANONI013021.html
              o ile sobie poradzisz z jezykiem.
        • kattip Re: zapalenie drog moczowych 29.06.07, 13:44
          Moja niespełna 4-letnia córeczka tez własnie kończy zapalenie pęcherza.
          Zaczęło się od kataru, następnie problemy z siusianiem (głównie rano). Na
          szczęście mam kontakt z pediatra nefrologiem - zapisała bactrim i zleciła
          badania (mocz ogólny i posiew). W ogólnym wyszły lekocyty (dużo), w posiewie
          nic. Temperatura wysoka, trudna do zbicia utrzymywała się ok. 3 doby po czym
          spadła. Wraz ze spadkiem gorączki pojawiło się obrzydliwe gardło, nawet
          wystraszyłam się że to angina. Pani doktor stwierdziła po ponownym badaniu że
          te wszystkie objawy to najprawdopodobniej jakiś wirus - byłam nawet zdziwiona
          bo myślałam że zapalenie pęcherza wywołują bakterie ale chyba wie co mówi bo
          jest nefrologiem. Jutro robimy kontrony mocz ogólny i kończymy leczenie. Dodam
          że córezcka nigdy wcześniej nie miała infekcji układu moczowego. Może u Ciebie
          to coś podobnego. Pozdrawiam.
          • kattip Re: zapalenie drog moczowych 29.06.07, 13:49
            Acha, dodam że temperatura w nocy też sięgała 39,3 i równiez udawało się ją
            zbić na około 5 godzin ale po 3 dobach zaczęła się systematycznie obniżać -
            zatem ten sam schemat. Ale radzę zrobić posiew jak proponują poprzedniczki.
        • miluniaaa Re: zapalenie drog moczowych 29.06.07, 13:57
          Zapalenie dróg moczowych to poważna sprawa.Radziłabym wybrać sie do nefrologa,
          zeby obejrzał małą.My jesteśmy pod opieka nefrologa ze względu na powracajace
          zdm.Jedno wiem , trzeba szybciutko reagować na takie infekcje. Pozdrawiam
    • paulaula Re: zapalenie drog moczowych 29.06.07, 17:48
      A ja nie zgodziłabym się z tym, że najpierw należy robić posiew. Też jetem z
      tych mam "w temacie", mam córkę z refluksem i zdaniem naszej pani doktor -
      nefrologa (swoją drogą słusznie), jeśli zakażenie jest duże podaje się
      antybiotyk o szerokim spektrum, nie robiąc najpierw posiewu i dopiero z
      antybiogramu antybiotyku, ponieważ zakażenie mogłoby znacznie się powiększyć, a
      to przyniosłoby więcej szkody, niż tzw. antybiotyk w ciemno. Tym bardziej, że
      doświadczony lekarz wie, jakie bakterie najczęściej wywołują zakażeni, a nie
      jest ich wiele, więc nie do końca jst to leczenie w ciemno, a zakażenie, które
      rozszerzyło się na nerki jest bardzo groźne. O braku poprawy po odaniu
      antybiotyku możemy mówić, gdy po trzech dobach jej nie ma. Życzę zdrówka, a
      gdyby znów zakażenie się przytrafiło radzę poradzić się nefrologa.
      • mami7 Re: zapalenie drog moczowych 29.06.07, 19:11
        a co jeśli jednak antybiotyk o szerokim spektrum nie zadziała?
        robi się posiew przed podaniem antybiotyku! natomiast jak jest ogolnie zły stan
        dziecka podaje się też od razu antybiotyk o szerokim spektrum, co nie
        pzreszkadza zrobić posiew przed podaniem. potem wiadomo czy antybiotyk był
        dobrze dobrany, albo ewentualnie czym leczyć.
        doświadczony lekarz podejrzewa, ze zakażenie mogą powodować bakterie "fekalne" i
        tyle.
    • anna253 Re: zapalenie drog moczowych 30.06.07, 18:04
      dzis minelo 48 h od podania antybiotyku,i po tym temperatura prawie 40 stopni
      bylismy juz na pogotowiu mocz niby lepszy,stan zapalny z krwi niby
      wysoki,gardlo czerwone,zalecono zmiane antybiotyku na augumentin,co robic
      zmieniac?
      • mami7 Re: zapalenie drog moczowych 30.06.07, 19:42
        ciekawe, czy to w ogóle jest zakażenie dróg moczowych.
        często tak bywa... i po to robi sie posiew, żeby teraz ewentualnie podać
        celowany już antybiotyk.

nie powiem Ci co zrobić. moim zdaniem nie masz wyboru, oglądał dziecko lekarz,
        zna jego stan, a tutaj to tylko gdybanie matek.
        jeśli masz wątpliwości, może mogłabyś się skonsultować jeszcze u jakiegoś pediatry.

szkoda, ze nie znasz wyników, szkoda, że znowu nie zrobiono posiewu, nie mogę
        pojąć dlaczego, skoro pierwszy antybiotyk, wygląda na to, był chybiony.
        • anna253 Re: zapalenie drog moczowych 30.06.07, 19:52
          nie wiem co zrobic zastanawiam sie czy nie poczekac jeszcze do jutra,moze ten
          antybiotyk zacznie wkoncu dzialac,o posiew sie pytalam to niby robia tam
          badnaie pod mikroskopem i sprawdzaja obecnosc bakterii,bo to jak odszukalam
          posiew w sloniku to mnie nie zrozumieli,w sumie konsultowalo sie dzis dwoch
          lekarzy i ja dlaej nic nie wiem
          • 01m Re: zapalenie drog moczowych 01.07.07, 08:12
            Zmień antybiotyk na augmentin, dobrze dobrany powinien zadziałać po dwóch
            podaniach-tak więc na tamten nie ma co liczyć, szkoda męczyć małą, a 40st. to
            już bardzo wysoka gorączka u dziecka. Najlepsze na gorączkę u dzieciaczka są
            czopki-nie inwazyjne na żołądek jak leki w zawiesinie oraz szybciej i dłużej
            działają. Antybiotyk zmieniaj-nawet się nie zastanawiaj. Papatki
    • anna253 Re: zapalenie drog moczowych 02.07.07, 17:43
      witam! dzis bylismy u naszego pediatry,zrobil ogolne badnaie moczu i powiedzial
      ze jest lepiej,tylko krew w moczu ,te "firstki",ktore widzialam w moczu to
      wlasnie byla krew,dzis mala popoludniu nasikala i tez byly te "firski",znow sie
      przestraszylam,co o tym myslicie? Dostalam skierowanie na usg nerek i
      pecherza,jutro mamy termin,a w srode wynik,w czwartek z wynikeim i moczem do
      kontroli,i pediatra wtedy zadecyduje co dalej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka