Dodaj do ulubionych

martwie sie!!!!!:(((

23.07.07, 17:56
witajcie.,
ja z pytaniem do kogos kto sie na tym naprawde zna.,.,
bylam ostatnio z moim miesiecznym synkiem u okulisty i powiedzial mi on czy
nie zauwazylam ze DZIECKO BARDZO SINIEJE WOKOL UST PO(dczas) PLACZU.,., (a ja
juz dawno zwrocilam na to uwage). powiedzial takze ze niechce mnie
straszyc.,., i zebym skontaktowala sie jak najszbciej z dobrym pediarra.,.,

staralam sie ale na wizyte jestem umowiona dopiero w srode.,.,

nie wiem co myslec.,.,.,

poradzci mi cos prosze, odchodze od zmyslow.,.,
Obserwuj wątek
    • owianka Re: martwie sie!!!!!:((( 23.07.07, 18:23
      Trzymam kciuki. Mam nadzieję, że to taka jego uroda, i że alarm będzie
      fałszywy... I tego Wam życzę, na pewno tak będzie!!! Jeśli Twój pediatra ani
      szpital położniczy nic niepokojącego nie stwierdzili, to nie może to być poważna
      wada....
      • justynka9914 Re: martwie sie!!!!!:((( 25.07.07, 10:22
        witaj , z tymi lekarzami to tak jest-straszą. Ja też była ze swoim synkiem u
        okulisty wszystko ok.wzrok ma b. dobry ale okuliste zaniepokoiło że ma bardzo
        duże zrenice- to może byc przyczyną kiedyś występowania -jaskry i kazała mi
        jechac do Krakoewa do kliniki leczenia jaskry na badanie-przy którym musieli by
        dziecko uwsypiac
    • margot022 Re: martwie sie!!!!!:((( 23.07.07, 18:29
      Każde dziecko rodzi się z dziurką w sercu która zarasta ( w ciągu miesiąca),
      jesli nie własnie sinienie wokól ust jest tego jednym z objawów. Pediatra
      poprostu osłucha stetoskopem czy nie ma zadnych szmerów.
      Nie panikuj, to tylko jeden z objawów poza tym twoje dziecko ma jeszcze czas
      na "zatkanie" tej dziurki. przepraszam, że takim potocznym językiem piszę bez
      fachowych nazw ale przy tym upale nie chce mi się ruszyć od kompa żeby
      sprawdzić tą nazwę.
      Mój syn miał skierowanie do kardiologa właśnie ale zanim się dostalismy na
      wizytę wszystko ładnie się zrosło
      Trzymam kciuki żeby było wszystko ok
      • mmala6 Re: martwie sie!!!!!:((( 23.07.07, 18:37
        usta sinieją, gdy dziecko zanosi się ciut dłużej niż powinno, wtedy bark mu
        tlenu, stąd sinienie. Skąd wiem-mój syn ma 2,5 roku a czasem potrafi się tak
        zanieść od płaczu że ma sine usta i okolice nosa! Osłuchiwany był sto razy i
        nigdy nic nie usłyszanowinkLekarka powiedziała,że ten typ tak ma, z tego się
        ponoć wyrasta. Oczywście przy takim maluszku jak Twój lepiej wykluczyć inne
        przyczyny, jednak najprawdopodobniej po prostu tak ma i już. Jedyne co możesz i
        powinnaś robić, to skarać ten czas zanoszenia się. Dmuchaniem w usta, czy
        klapsem, czymś, co dziecku pozwoli się 'ocknąć'. Jednak najlepszą metodą jest
        zapobieganie ale oczywście trzeba by mieć złotą kulę aby przewidzieć co się
        stanie. Ja się już tym nie przejmuję. Mateuszowi pomaga i pomagało mocne
        przytulenie oraz dmuchanie w twarz. Bez paniki, bo dziecko się przestraszy i
        będzie mu trudniej 'wrócić'.
      • aga55jaga Re: martwie sie!!!!!:((( 23.07.07, 19:25
        margot022 napisała:

> Każde dziecko rodzi się z dziurką w sercu która zarasta ( w ciągu miesiąca),
        > jesli nie własnie sinienie wokól ust jest tego jednym z objawów. Pediatra
        > poprostu osłucha stetoskopem czy nie ma zadnych szmerów.
        > Nie panikuj, to tylko jeden z objawów poza tym twoje dziecko ma jeszcze czas
        > na "zatkanie" tej dziurki. przepraszam, że takim potocznym językiem piszę bez
        > fachowych nazw ale przy tym upale nie chce mi się ruszyć od kompa żeby
        > sprawdzić tą nazwę.

Masz na myśli przewód Botalla, który zamyka się po urodzeniu dziecka (przy pierwszym oddechu) maksymalnie do kilku dni po urodzeniu. Wymaga to diagnostyki ale najczęściej otwór zarasta samoistnie. Sinienie ust wcale nie jest objawem nie zamknięcia tego przewodu.
        • palinka88 Re: martwie sie!!!!!:((( 23.07.07, 19:38
          wiec co ten objaw oznacz???
          • edyta0 Re: martwie sie!!!!!:((( 23.07.07, 19:53
            Byl o tym watek, ze duzo dzieci ma takie zasinienie i nic zlego to nie oznacza,
            ale skontrolowac wiadomo trzeba.
    • palinka88 Re: martwie sie!!!!!:((( 23.07.07, 18:51
      dodam jeszcze dla sprostowania,ze moj maluszek nie "zanosi sie" wystarczy jak
      cichutko zaplavccze a juz bardzo wyraznie widac to zasinienie wokol ust.,.,.,

nawet gdy spi to czasem mozna zauwazyc .,.,sad((
      • alpepe Re: martwie sie!!!!!:((( 23.07.07, 19:56
        Paulinka, słonko, pomyśl, jest niepokojący objaw, ale pójdziecie do pediatry,
        porobicie badania i jakby co, będziecie leczyć.
        Moja mama urodziła się ponoć z wadą serca, którą miała przez kilkanaście lat,
        potem wada znikła bez śladu, więc głowa do góry, jeśli nawet coś jest teraz nie
        tak, to i tak nie wiadomo, czy samoistnie to nie zniknie smile.
        Będzie dobrze.
        • alpepe przepraszam, Palinka 23.07.07, 19:57

• edyta0 Re: martwie sie!!!!!:((( 23.07.07, 20:20
          u wielu dzieci jest taki objaw i sa okazem zdrowia, wiec trzeba patrzec
          optymistycznie
          • phantomka Re: martwie sie!!!!!:((( 23.07.07, 21:19
            Moja ma 1,5 roku i nadal ma takie zasinienie, wada serca wykluczona, wiec widac
            taka jej uroda. Pediatra i kardiolog tlumaczyli mi, ze u wielu dzieci skora jest
            tak cienka, ze widac zylki.
    • lilka11333 Moja córa tez tak ma, ale 23.07.07, 21:40
      nie martwię się tym, bo pediatra nie widzi w tym nic niepokojącego, zawsze
      osłuchuje i jest ok, radze sie nie martwic na zapas, napewno bedzie dobrze,
      głowa do góry
    • szpilki Re: martwie sie!!!!!:((( 23.07.07, 21:40
      moje sinieje a ma refluks
    • cannella Re: martwie sie!!!!!:((( 23.07.07, 22:36
      Nie martw się, tylko poproś pediatrę o skierowanie do kardiologa, żeby wykluczyć
      wadę serca.
      • baska2222 Re: martwie sie!!!!!:((( 23.07.07, 23:39
        dokladnie jak napisala cannella
        nie martw sie i popros o skierowanie do kardiologa.
        My takie dostalismy bo pediatra slyszala jakies szmery. Mowila od razu ze w/g
        niej to tzw szmer niewinny ale lepiej sprawdzic.
        Poszlismy na EKG i tam okazalo sie ze jest maly otwor miedzy przedsionkami
        (komorami-soory nie p[amietam dokladnie) i ze to jest normalne i z czasem
        zarasta lub tez nie-taka uroda na cale zycie.
        Powiedziala tez ze stad bierze sie zasinienie wokol ust (u nas czesto jak mala
        sie rozbryka lub placze).
        Zalecila kontrole za w 6-tym mcu zycia lub zrobic echo serca i wtedy to badanie
        wyjasnia wszystko.
        I zrobilismy to echo (80zl razem z opisem)i okazalo sie ze wszystko jest w
        najlepszym porzadku. Taka uroda a nasza corka nie jest pacjentem
        kardiologicznym co oznacza ze nie musimy juz nic u kardiologa sprawdzac.
        Takze spokojnie mysle ze u Ciebie bedzie to cos podobnego.
        pozdrowienia
    • mynia0 Re: martwie sie!!!!!:((( 24.07.07, 00:06
      Palinko, tylko spokojnie!!! to prawda, że zasinienie wokół ust może / ale nie
      MUSI!!!/ wskazywać na wadę serca. ale u Twojego dziecka wygląda to na
      wysiłkowe sinienie, bo pojawia sie w czasie płaczu.

moja córka siniała mocno w okolicach 2 miesiąca, ale nie wysiłkowo - w różnych
      sytuacjach, bez "okazji". przerażona poleciałam do pediatry, który kazał iśc
      do kardiologa, bo możliwe, że coś z sercem jest nie tak - ale od razu
      powiedział, że nie sądzi, żeby to była wada serca, bo osłuch jest w porządku.
      jednak - sprawdzic trzeba. poszliśmy więc na echo serca, które wyszło dobrze,
      wykluczyliśmy wadę - i zupełnie zapomniałam o tym sinieniu. taka uroda dziecka
      i koniec. przeszło samo.

zrób dziecku echo serca dla pewności, na pewno wynik będzie dobry i zapomnisz o
      trójkącie siniczym / bo tak to nazywają wink/ powodzenia!
    • alfika Re: martwie sie!!!!!:((( 25.07.07, 09:58
      u naszej i bez płaczu można to zauważyć, zauważyła też pani pediatra,
      powiedziała, ze to może być wada serca, więc umierając ze strachu poszliśmy do
      pani kardiolog od dzieci

zrobiła usg serca, ekg - i nic się nie dzieje
      natomiast wyjaśniła, że tak często jest przez... cienki naskórek smile
      ot, i cały problem odszedł
      może dla świetego spokoju też pojedź - i będziesz wiedziała...
      tylko bądź spokojna podczas badania, bo dziecko nei może płakać - a Ty musisz
      sie o to postarać... i ważny jest sprzęt - jeśli mają metalowe, zimne zaciski
      na rączki nóżki, to dziecko po prostu będzie się bało i choćby z zetknięcia z
      zimnym darło - u nas ekg było powtarzane na nowszym, leciutkim, z plastikowymi
      obudowami sprzęcie

panią pediatrę wypytywałam, co jeszcze by przemawiało za wadą serca, odparła,
      że np. bardzo szybki, wyraźne męczenie się przy jedzeniu
      • janeczka79 Re: martwie sie!!!!!:((( 25.07.07, 15:30
        Aby jak najszybciej rozwiać wszelkie watpliwość, pójdż do kardiologa
        dziecięcego.
    • alfika Re: martwie sie!!!!!:((( 25.07.07, 15:01
      justynko, badania to nie doświadczenia
      spokój rodzica jest ważniejszy niż filozofowanie - i lepiej od lekarza
      usłyszeć, że obawy innego się nei potwierdzają, niż mieć do siebie całe życie
      prewtensje, jeśli coś się stanie

chyba, że masz całkowitą pewność, że wady serca u dzieci nigdy się nie
      zdarzają...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka