izazet1 29.07.07, 23:33 Filipek ma strasznie zaatakowane jedynki i dwójki górne.słyszałam że można to jakoś leczyć bo to ma wpływ na zabarwienie zębów stałych.czy ktoś może mi udzielić fachowej porady?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
morelka_28 Re: próchnica mleczaków?co można z tym zrobić u 3 30.07.07, 13:01 lapisowanie, ozonowanie. Niektórzy dentysci podejmują sie plompowac mleczkai, ale dziecko MUSI współpracowac, usiedziec spokojnie z otwarta buzią przez dłuzszy okres. Lapisowanie trwa kilkanascie sekund. Wada, to przebarwienie ząbków na czarno. Alternatywąjest ozonowanie, ale nie jest tak skuteczne, trwa dłuzej (kilka minut na jeden ząbek) i dziecko tez musi chociaz troche współpracowac z lekarzem. 3 latkowi mozna juz cos wytłumaczyc, wiec jakas szansa powodzenia jest. Jedno jest pewne, musisz koniecznie isc z małym do dentysty, bo nieleczona próchniaca na mleczakach rozwija sie błyskawicznie. Wkrótce zaatakuje pozostałe zeby, a potem niestety stałe zęby sie zarażą. Dodatkowo dieta (mało cukru, soków- jesli juz pije sok to w jednorazowych dawkach, a nie picie małymi łyczkami przez cały dzien)i higiena- mycie 2 razy dziennie, najlepiej szczoteczką elektryczną i raz w tygodniu fluoryzacja. Odpowiedz Link Zgłoś
morelka_28 Re: próchnica mleczaków?co można z tym zrobić u 3 30.07.07, 14:34 przepraszam za błędy, ale pisałam w biegu Odpowiedz Link Zgłoś
patka122 Re: próchnica mleczaków?co można z tym zrobić u 3 31.07.07, 08:13 Witaj , moja Patrycja 3,5 lata, ma rówież problemy z ząbkami.Wyleczyłam juz jej pięć zębów z tyłu, ale teraz zatakowało jej znowu 2 .Na ostatniej wizycie dentysta powiedział że 2 nie ma sensy plombować ,ponieważ są za cieńkie żeby je plombować, tylko posmarował jej , żeby dalej się nie psuły.codziennie dbamy o jej pielęgnacje ząbków, mycie dwa razy dziennie a po kolacji i umyciu ząbków przed snem zero słodkośći ,ewentualnie woda do picia.Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
jola_ep Re: próchnica mleczaków?co można z tym zrobić u 3 01.08.07, 21:10 > dentysta powiedział że 2 nie ma sensy plombować ,ponieważ są za cieńkie żeby je plombować Też czytałam o tym, że mlecznych 1 i 2 się nie plombuje. Ale być może zależy to od tego, gdzie i jak zaatakowała próchnica. W każdym raziem w wieku ok. 3,5 lat mój synek miał zaplombowaną dwójkę i plomba dotrwała do okresu wymiany uzębienia W przypadku lapisowania trzeba pamiętać, aby odpowiednio często je powtarzać. Pozdrawiam Jola Odpowiedz Link Zgłoś
gosia723 Re: próchnica mleczaków?co można z tym zrobić u 3 31.07.07, 22:04 Cześć, ja mojej 4latce zaplombowałam jedynki i dwójki. Nie mogłam patrzeć na rozwijającą sie próchnicę a lapisowanie nic nie pomagało. Teraz ma śliczne, białe ząbki. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
k1234561 Re: My lapisujemy:)) 06.08.07, 10:40 Co prawda post dotyczy młodszego dziecka niż moje,które teraz ma 6 lat,ale jestem właśnie po sobotniej wizycie u dentysty.Moje dziecko ma obecnie ok.4 zębów z próchnicą,ubytkami jak zwał tak zwał.Miala te zęby wcześnie wszystkie zaplombowane w myśl zasady ze mleczaki trzeba leczyc aby pózniej stałe były zdrowe.Po ok.5 miesiącach plomby wypadły,poszłam znowu do dentysty zaplombowała i tak jeszcze 4 razy co 3-5 miesięcy.Zaczynałam te wizyty jak córka miała 4 latka.Teraz znowu jej wszystko wypadło,ale zdecydowałam się pojechać do stolicy,licząc że tam może lepszy sprzęt i plomby mają.Tu spotkała mnie niespodzianka,pani doktor powiedziała,że nie bedzie leczyć córce tych mleczaków z dziurami,bo one i tak niedługo wypadną.Teraz najważniejsze jest wyleczenie i zalakowanie szóstek,stałych co też uczyniła. Konkluzja widać z tego taka że może nie leczyć tych mleczaków?Chyba że pani doktor taką decyzję podjęła tylko w tym konkretnym przypadku mej córki.Ja w każdym razie nie czuję się do końca tym przekonana. Pozdrawiam Anika Odpowiedz Link Zgłoś
jola_ep Re: My lapisujemy:)) 09.08.07, 19:14 > Po ok.5 miesiącach plomby wypadły,poszłam znowu do dentysty > zaplombowała i tak jeszcze 4 razy co 3-5 miesięcy. Mojej córce plomba wypadała tak dwa razy (za każdym razem kto inny leczył), zanim trafiłam do właściwej dentystki. Nowa plomba przetrwała dobrych parę lat - aż do wymiany zębów. Spotykałam się z propozycją nieleczenia - ale tylko w przypadku zębów, które niedługo mają zostać wymienione na stałe. Generalnie oczywiście zęby mleczne się leczy. Pozdrawiam Jola Odpowiedz Link Zgłoś