monik24 11.07.03, 00:59 Moja 5 letnia córeczka ma mieć zabieg usunięcia migdała. Bardzo się boję, tym bardziej, że nie wiem jak zniesie narkozę. Moze juz któraś z was to przeżywała. Bedę wdzięczna za każdą opinię pozdrawiam monika Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marta_i3 Re: Usunięcie migdała 11.07.03, 08:21 Moniko, przejrzyj posty, ten temat często się pojawia. Ostatnio odpowiadałam w "Trzeci migdał, usuwać czy nie", chyba 4 lipca. Marta Odpowiedz Link Zgłoś
zgagusia Re: Usunięcie migdała 11.07.03, 10:08 moj 4-latek pod koniec czerwca mial usuwany trzeci migdal. Chorowal wczesniej bardzo czesto a po ostatniej infekcji zatok (w maju) mial caly czas zatkany nos, uposledzony sluch i strasznie chrapal w nocy. Laryngolog zalecil jak najszybsze usuniecie migdalka co tez zrobilismy. Dziecko zabieg znioslo bardzo dobrze - jeszcze przed narkoza dostal 1/2 tabletki Dormicum (premedykacja, dzieki temu nie pamietal co sie dzialo), sam zabieg trwal 25 min. Po wybudzeniu nie wymiotowal ani razu, nie byl tez senny tylko do konca dnia skarzyl sie na bol gardla - dawalam mu paracetamol. Po tygodniu przestal chrapac, stopniowo zaczynal tez normalnie mowic (przedtem mowil caly czas z zatkanym nosem) i slyszec. Po 10 dniach poszlismy na tzw. przedmuchanie trabek i laryngolog powiedziala nam ze jest duza poprawa ale trzeba mu jeszcze podac leki rozluzniajace wydzieline zeby drogi oddechowe calkowicie sie oczyscily - dostaje teraz ACC 200 i Mistabron oraz przez miesiac ma brac Eurespal. Czy beda dlugofalowe efekty, czy przestanie ciagle chorowac - zobaczymy, mam taka nadzieje. Ale na pewno moge powiedziec ze sam zabieg to naprawde drobiazg, przejdziecie to bez problemu pozdrawiam agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś