Dodaj do ulubionych

Mukowiscydoza

23.07.03, 09:07
Proszę o informacje jak się wykonuje u dzieci badanie na mukowiscydozę. I czy
u któregoś z waszych dzieci niestety stwiedzono tą chorobę.
Obserwuj wątek
    • k1w0 Re: Mukowiscydoza 23.07.03, 09:45
      Bada się chlorki w pocie dziecka (wydawało mi się, że teraz wszystkie noworodki
      mają robione to badanie obligatoryjnie ?!). Moje dziecko jest zdrowe, ale mam w
      pracy kolegę, którego córeczka jest chora na mukowiscydozę .... ma teraz 7 lat,
      a diagnoza została postawiona jak miała 1,5 roku - to dosyć późno, bo przez 1,5
      roku lekarze nie wiedzieli co jej jest i miała nieodpowiednio prowadzone
      leczenie.

Ania
    • polaszea Re: Mukowiscydoza 23.07.03, 11:17
      Niestety tych badań nie robi się obligatoryjnie. W zeszłym roku moim bliskim
      znajomym urodził się synek z mukowiscydozą. Badania genetyczne wykryły tą
      chorobę w drugim miesiącu życia. Dziecko urodziło się normalnie 10 pkt. Apgar,
      w drugiej dobie zaczęły się dolegliwości brzuszkowe, w czwartej tak dziecko
      wzdeło, że musieli mu zrobić operację. Synek znajomych ma chorobę
      dwupostaciowo - formę płucną i przewodu pokarmowego.
      • mamaanuli Re: Mukowiscydoza 24.07.03, 09:27
        Witam,

moje dziecko miało robione badanie w Centrum Zdrowia Dziecka w czasie pobytu w
        szpitalu. Ale to badanie robią ambulatoryjnie w szpitalu na Działdowskiegj.

Pozdrawiam

Mama Anuli
        • eskel2 Re: Mukowiscydoza 24.07.03, 22:04
          Witam

Robiliśmy to badanie (chlorki w pocie) przedwczoraj na Działdowskiej.Trwa ok.
          40 minut i jest zupełnie bezbolesne. Najpierw kobieta przymocowała bandażem na
          10 minut jakąś elektrodę w zgięciu rączki. Potem w to samo miejsce położyła
          kawałek czegoś co przypominało bibułkę, przykryła to folią i kazała bardzo
          ciepło ubrać dziecko, po czym wysłała nas na salę gimnastyczną, żeby się
          dziecko spociło. Po 30 minutach zabrała "bibułę" i to był koniec badania. Wynik
          jest po dwóch dniach, nasz na szczęcie w normie.

Pozdrawiam
          Anka
    • mviszek Re: Mukowiscydoza 29.07.03, 22:39
      Czesc.
      moja coreszka jest chora. ma 13 m-cy. Chorobe wykryto w drugiej dobie zycia.
      Hania miala tzw. meconius ileus czyli niedroznosc smolkowa. Po krotce
      odpowiadajac na Twoje pytania:
      1) mukowiscydoze albo inaczej CF (cystic fibrosis) potwierdza badanie
      molekularne czyli genetyczne
      2) testy potowe oraz badania przesiewowe krwi sa badaniami pomocniczymi, ale
      nie deterministycznymi tzn podwyzszone chlorki sa prawie pewnym ale nie 100%
      potweirdzenim

jesli bedziesz potrzebowac dodatkowych informacji daj znac na forum.

mam nadzieje ze NIE.

Maciek
      • smoczkab Re: Mukowiscydoza 03.08.03, 13:06
        Mam pytanie czy w momencie, kiedy okazało się że Wasza córeczka jest chora
        zrobiono Wam - rodzicom - badania genetyczne w tym kierunku. Nasza córeczka
        też była chora. Dlatego chciałabym dowiedzieć się czegoś więcej na ten temat.
        Jak sobie z chorobą radzicie. Nas lekarze potraktowali strasznie. Mam
        nadzieję, że Wam udało się znależć takich godnych zaufania.
    • moni73 Re: Mukowiscydoza 04.08.03, 14:39
      Dokładnie jak pisała mviszek- 100% pewnosci daja badania genetyczne, chlorki w
      pocie tylko sa pomocniczym badaniem. Choroba ma wiele oblicz i postaci,
      niestety wciaz czesto wykrywana jest dopiero jak dziecko ma kilka miesiecy a
      nawet lat. Moje dzieci mialy robione badanie chlorków w pocie (oba wyniki w
      normie) w Rabce w Instytucie Chorob Pluc i Gruzlicy, w Klinice Bronchologii i
      Mukowiscydowzy. To jest osrodek wysoce wyspecjalizowany w diagnozowaniu i
      leczeniu tej choroby. Tam tez zrobia dziecku badania genetyczne.
      Równiez w instytucie Pediatrii w Krakowie robią te badania (synek tam tez mial
      robione). Niestety z tym badaniem czesto jest tak ze dziecko niedostatecznie
      sie spoci by mozna bylo poziom chlorkow oznaczyc. Wtedy robi sie kolejne proby
      juz na obu raczkach jednoczesnie. Moje dzieci sa zdrowe, ale wlasnie w Rabce
      poznalam mamy i ich dzici chore na Mukowiscydoze. Zaprzyjaznilam sie z
      dziewczyna ktorej corka ma 2,5 roku i dopiero teraz chorobe wykryto, mimo iz
      od 1,5 roku ja podejrzewano. Piec razy oznaczano jej chlorki w pocie, i
      dopiero badanie genetyczne ja potwierdzilo. Dodam ze dziecko swietnie sie
      rozwijalo, i poza robieniem 6, 7 kup na dobe nie mialo niepokojacych objawow
      choroby... Mam nadzieje ze u Twojego maluch poziom chlorków jest w normie
      • madeyowa Re: Mukowiscydoza 06.08.03, 12:25
        Dziewczyny, a jakie są dokładnie objawy tej choroby?
        Madeyowa
        • smoczkab Re: Mukowiscydoza 06.08.03, 22:23
          Choroba może objawiać się różnie, może to być np: słabe przybieranie na wadze,
          częste infekcje górnych dróg oddechowych, dużo kupek o dziwnej konsystencji
          nawet 15 dziennie - pokarm bez przyjmowania odpowiednich enzymów trawiennych
          nie jest przyswajany przez organizm, duży brzuszek, pałeczkowate palce, bóle
          brzucha, słony pot i mnóstwo innych

Aga
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka