Dodaj do ulubionych

NIETOLERANCJA LAKTOZY???

05.08.03, 12:36
Drogie mamusie, napiszcie co to takiego ta nietolerancja laktozy, czym sie
objawia, jak ją rozpoznać i jak to sie leczy??? Czy objawy są podobne do
nietolerancji - skazy białkowej. Czy trzeba stosować jakąś dietę. Bardzo
prosze o pomoc!!! Pozdrawiam cieplutko.
Obserwuj wątek
    • anita.w Re: NIETOLERANCJA LAKTOZY??? 05.08.03, 16:56
      Tak samo sie objawia jak skaza bialkowa. Dieta, no coz, wiele rzeczy musisz
      sobie odmowic a w szczegolnosci nabial. Nie wiek jak u twojego dziecka sie ona
      objawia, bo u Kuby to byly uporyczywe zaparcia, wzdecia i zatwardzenie. Zmiany
      skorne byly do 4 miesiaca. Ja nie moglam jesc nic wzdymajacego i nic smazonego
      z nabialu jadlam maslo. Jadlam normalnie chleb, bulki czasami drozdzowki,
      sernik w niewielkich ilosciach oczywiscie. Ze slodyczy to do dzisiaj prawie
      nic nie jem, ale jakos mi to nie przeszkadza. Musisz sama zobaczyc po czym
      reaguje twoje dziecko. Napisz cos wiecej to ci moze wiecej pomoge. Pociesze
      ciebie ze z tego dziecko wyrasta. Ja nie przeszlam na mieszanki za namowa
      pediatry (obawa przed innymi alergiami) ale byly momenty ze juz mialam
      serdecznie dosc karmienia piersia bo wiedzialam jak sie Kubus meczy i placze a
      ja razem z nim. Teraz juz jest prawie dobrze, ale dostaje wiecej stalych
      posilkow a cycek tylko rano i wieczorem. Nie dostaje oczywiscie nabialu. Oj
      przepraszam wprowadzilam mu maselko i nie ma zadnej reakcji.
    • flo_mama Re: NIETOLERANCJA LAKTOZY??? 05.08.03, 20:32
      witaj,

objawy sa podobne jak przy skazie białkowej. Nietolerancja laktozy to
      taka "alergia", jest dość popularna! Jeśli karmiłaś mlekiem modyfikowanym, to
      zmień na preparat Nutramigen, najlepszy na wszystkie alergie!!!

pozdrawiam

mama flo
    • kingus27 Re: NIETOLERANCJA LAKTOZY??? 05.08.03, 23:14
      Hej!
      Laktoza jest cukrem, występuje w mleku-zarówno krowim, jak kobiecym.
      Nietolerancja laktozy objawia się najczęściej wzdęciami, biegunką, czasem
      podobno wymiotami. Piszę "podobno", bo tej formy nie przerabiałam. generalnie
      nieciekawym reakcjami przewodu pokarmowego, bo organizm nie trawi laktozy, a
      dochodzi do fermentacji w jelicie cienkim. Mądrzyć się nie będę, bo pisania za
      dużo, a ja nie medyk i mogłabym niechcąco w błąd wprowadzić. W każdym razie
      dziecko z nietolerancją laktozy nie może wypić szklanki mleka, ale często nie
      przeszkadza mu to w zjedzeniu sera albo jogurtu, o ile nie ma alergii na mleko
      (alergia i nietolerancja to dwie różne sprawy). U maluchów trzeba stosować
      mieszanki z obniżoną zawartością laktozy, albo bezlaktazowe. Mam takiego
      bezlaktazowego 3,5 latka-da się z tym normalnie żyć. Jakbyś chciała coś więcej-
      pytaj. W każdym razie nietolerancji raczej nie da się nie zauważyć, z tym, że
      jednoznacznie stwierdzić ją może jedynie lekarz. I z mojego doświadczenia-u
      dzieci z tą przypadłością lekarze często podejrzewają najpierw nietolerancję
      glutenu.
      Pozdrawiam
      Kinga mama Konrada i Olgierda

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka