limmar 17.01.08, 21:01 Od razu po porodzie dostały a potem już nie, nikt nie pytał, nic nie mówił o wit K, teraz duzo o tym czytam. Młodsza ma prawie 9 m-cy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aagaa85 Re: Nie dostały wit K 17.01.08, 21:03 Mój synek też ma 9 miesięcy. Dostał tylko po porodzie ale ja tez czytam, że dzieciom się ja podaje też potem. Może wyjdę na jakąś ignorantkę ale o co chodzi z tą witaminą? Odpowiedz Link Zgłoś
73kasia Re: Nie dostały wit K 17.01.08, 21:32 Podwanie witaminy K to nowość (od mniej więcej wakacji 2007) w zaleceniach pediatrów. Ja mam podawać mojej Niuni do końca 3 miesiąca (od końca 3 tygodnia) jeżeli będę to tego czasu karmić tylko i wyłącznie piersią. Mój lekarz zalecił podawanie połowy dawki (1 raz dziennie 0,5 ml). Czyli wit. K dla maluchów karmionych piersią do końca 3 miesiąca. Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: Nie dostały wit K 17.01.08, 21:27 Regularne podawanie małych dawek wit. K to nowość. Wcześniej dzieci dostawały wieksza porcję w zastrzykach tuż po porodzie - i też się mają dobrze. A jeszcze kiedyś nie dosatwały wcale. Odpowiedz Link Zgłoś
24lena Re: Nie dostały wit K 17.01.08, 21:34 Moje dziecko dostalo wit K tylko po porodzie, na co zreszta musialam wydac pisemna zgode. Odpowiedz Link Zgłoś
monikaa13 Re: Nie dostały wit K 17.01.08, 21:35 a ja nic o tym nie wiem, nie wiem po co się ją podaje, czy może mi ktoś to wyjasnić? żaden lekarz mi tego nie zalecił, ale wiem że po porodzie córka dostała jakąś tam dawkę tej witaminy teraz ma 14msc i ma się dobrze, dostaje wit d3 i cebion multi Odpowiedz Link Zgłoś
musam Re: Nie dostały wit K 17.01.08, 21:52 w szwajcarii i austrii tez podaja tylko po porodzie i pozniej nie. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Nie dostały wit K 18.01.08, 09:49 i co? Żyją i mają się dobrze? To o co biega? Odpowiedz Link Zgłoś
karmasz Re: Nie dostały wit K 19.01.08, 21:01 Starsza corka ma 4 lata i dostala Vit K tylko po porodzie (1mg). W pazdzierniku urodzialam 2 corke i mam w zaleceniu podawac Vit K i D. To jakas nowosc. Niedobor witaminy K moze prowadzic do choroby krwotocznej u noworodkow. Witamina K jest odpowiedzialna za prawidlowa krzepliwosc krwi.Jej obecnosc jest wymagana przy tworzeniu bialek kosci i prawidlowym metabolizmie wapnia. Ma tez wlasciwosci antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Tak przynajmniej napisali na opakowaniu. Jedna buteleczka kosztuje ok 40 zl. i trzeba ja zuzyc w miesiac. Nie doczytalam tej info. i przy nieregularnym podawaniu nam wystarczyla na 3 mies. Mam nadzieje ,ze nie zaszkodzialam przeterminowanym produktem? Troszke mnie to teras stresuje. Bardziej niz to ,ze mogalabym jej wcale nie podawac. Odpowiedz Link Zgłoś