zaczek13 10.02.08, 16:13 Słyszałam, że przy antybiotyku dziecku nie powinno się podawać owoców, dotyczy to też soczków i deserków czy tylko surowych owoców i czy wszystkich Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
edit38 Re: Antybiotyk a owoce 10.02.08, 16:27 Pierwszy raz słyszę ale moja córeczka bierze antybiotyk a codziennie zjada jabłko i pije soki więc jestem również zainteresowana odpowiedzią. Lekarz nic nie wspominał na ten temat przepisując antybiotyk a chyba powinien jeśli to prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka369 Re: Antybiotyk a owoce 10.02.08, 18:02 mój synek właśnie skończył antybiotyk a wczasie brania własnie owoce i soki wchodziły mu najbardziej Odpowiedz Link Zgłoś
nataliak9 Re: Antybiotyk a owoce 10.02.08, 19:41 mnie ostrzegano przed cebionem, bo chodzi o witamine C (córeczka brała bactrim). owoce mogła jeśc, pytałam sie pediatry. cebionu nie podawałam, lek wtedy sie źle wchłania. Odpowiedz Link Zgłoś
moni-ka7 Re: Antybiotyk a owoce 11.02.08, 14:43 ja wrecz musialam mieszac antybiotyk z deserkiem bo inaczej maly zwracal cala dawke i grozil nam pobyt w szpitalu na podawaniu dozylnym.lekarstwo wchlanialo sie bardzo dobrze i zadzialalo prawidlowo bo nie musielismy przedluzac kuracji.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
david-jonas Re: Antybiotyk a owoce 11.02.08, 14:53 Moj maly tez akorat teraz bierze antybiotyk i o owocach nic mi nie wiadomo,slyszalam tylko ze nie powinno sie z dzieckiem wychodzic na slonce ale dlaczego to nie wie. Odpowiedz Link Zgłoś
edit38 Re: Antybiotyk a owoce 12.02.08, 16:13 Zadałam to pytanie na stronie www.dziecko24.pl i dostałam taką odpowiedź dziecko24.pl/porady.php?zakres=2&temat=-1&odpowiedz=22334&strona=1 Ciekawe dlaczego lekarz który przepisał nam antybiotyk nie powiedział nam tego? Odpowiedz Link Zgłoś
moni-ka7 Re: Antybiotyk a owoce 13.02.08, 10:42 pewnie lekarz ma racje ale ja niestety nie znalazlam innego sposobu na przemycenie malemu dawki leku.czasami te madre rady lekarzy nijak sie maja do tego jaka sytuacja jest w domu kiedy zostaje sie z dzieckie samemu w domu zdanym tylko na siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
mmagda34 Re: Antybiotyk a owoce 13.02.08, 15:26 Nie wolno. Podczas kuracji antybiotykowej nie powinno sie jeść owoców, pić soków owocowych i jogurtów. Po skończeniu antybiotyku jedzenie w/w produktów jest wskazane. Chodzi o to, że lek może sie źle wchłaniać i leki z owocami i sokami moga zachodzic w rózne reakcje szkodliwe dla organizmu. Niestety moło, który lekarz o tym informuje, ale dobry pediatra nie zapomni o tym powiedziec. Ja dowiedziałam sie tym w szpitalu jak moja siostrzenica tam leżała. Odpowiedz Link Zgłoś
mmagda34 Re: Antybiotyk a owoce 13.02.08, 15:27 Zapomniałam napisac, że dotyczy to równiez osób dorosłych. Odpowiedz Link Zgłoś