zielonatosia Re: Brak przegrody przeźroczystej 05.04.08, 12:33 nie to nie to samo. Brak przegrody przeźroczystej nie wpływa tak znacząco na napięcie mięśniowe i równowagę jak ACC. Nasza neurolog wiąże to raczej ze skłonnością do nadpobudliwości, ale moja Lena nie ma ano ciała modzelowatego ani przegrody i nadpobudliwa nie jest. Zaczęła chodzić w 15 miesiącu życia, dalej ma obniżone napięcie w pasie miednicowym ale rehabilitujemy ją i są widoczne postępy. Jest ciekawskim dzieckiem, ale oznak nadpobudliwości brak - na szczęście. Odpowiedz Link Zgłoś
fabianekk Re: Brak przegrody przeźroczystej 05.04.08, 21:58 Witam Fabiuś także nie jest pobudliwy,zaczął chodzic w 22mż, jest bardzo czuły, kochany i inteligentny, ma słabą równowagę i lekko kaczy chód, rehabilitowany jest od 4 mż na napięcie mieśniowo ale mało efektywnie, od miesiąca wprowadziliśmy ćw wg vojty za namową najlepszej pani neurolog) Grażyny Banaszek) jaka nam się trafiła, z obserwacji wynika że postępem jest że mały wchodzi na wysokie krzesła i kanapy czego wcześniej nie robił, zaczybna również chętniej wchodzić po schodach i drabinkach na placach zabaw, więc mam nadzieję że będzie co raz lepiej a Ty jak rehabilitujesz córeczkę? Odpowiedz Link Zgłoś
zielonatosia Re: Brak przegrody przeźroczystej 05.04.08, 22:52 My ćwiczymy Bobathem, też od 4 mż, kłopotów z poziomem intelektualnym nie mamy, ale jeszcze zostało onm, mamy świetnego terapeutę z certyfikatem towarzystwa Bobath. Vojty nie biorę pod uwagę, bo po pierwsze młoda złośnica i bunt dwulatka już mamy (ma 18 mieś), po drugie jakoś do mnie nie przemawia taka reha przez płacz, po trzecie mamy dobre wyniki Bobat'em Odpowiedz Link Zgłoś
zielonatosia Re: Brak przegrody przeźroczystej 05.04.08, 22:54 P.S. młoda się wspina, łazi ma obniżone napięcie, jak jest zmęczona to się lekko słania na nogach, ale jesteśmy dobrej myśli. Odpowiedz Link Zgłoś
fabianekk Re: Brak przegrody przeźroczystej 06.04.08, 11:05 My również jesteśmy dobrej myśli, ale ćwiczymy vojtą, prawidłowe ćwiczenia nie przynoszą bólu, jest mało dobrych terapeutów vojtą, ale ona jest najlepsza, nawet stawia na nogi dzieci nie chodzące, bobathem też ćwiczymy i chodzimy też na SI-na równowagę, w sumie do 6 roku życia jest czas aby naprostować chodzenie dziecka, a u Fabianka to jest najbardziej widoczne, właśnie kaczy chód i tylko vojta jest wstanie naprostować wady postawy, mały ma też lekką lordozę którą zauważyła tylko Grażyna Banaszek, najlepsza neurolog w warszawie polecam z całego serca, jest znakomita, już u noworodków potrafi rozpoznać nawet śladowe porażenie dziecięce, a słyszałam że brak przegrody to właśnie ślad po porażeniu dziecięcym czy to prawda? też tak słyszałaś? Pozdrawiamy, moje gg 4887903 a to fabianek, www.Fabianek.dzidzi.pl Odpowiedz Link Zgłoś
zielonatosia Re: Brak przegrody przeźroczystej 06.04.08, 15:52 Nie chcę się wypowiadać na temat Vojty bo to nie o to chodzi, w końcu do nas rodziców należy wybór metody która ma być najoptymalniejsza dla naszego dziecka. U nas działa Bobath, Vojta nie i tyle. CO do porażeni mózgowego to nie słyszałam takiej wersji - moja Lena nie ma cech porażenia. Co do wad postawy Lena miała skoliozę naprostowaną Bobathem. Odpowiedz Link Zgłoś
fabianekk Re: Brak przegrody przeźroczystej 06.04.08, 20:26 Cześć, Dziś na spacerku Fabianek gorzej chodził, jest w kratkę, raz lepiej raz gorzej, martwi mnie to bujanie na bioderkach tymbardziej że w Łodzi jest mało dobrych specjalistów w rehabilitacji i sama niewiem jaka metoda najlepsza,Fabianek też niema cech mpd, więc mam nadzieję że już nie będzie miał. ile razy w tyg, rehabilitujesz bobathem i jakie ćw. robią, głównie z piłką i wałkiem czy jeszcze coś? w jakim mieście mieszka ten Twój) dobry specjalista bobath, może warto było by pojechac do niego, bo niewiem co on ma za wadę związaną z tym napięciem miednicy i mam już normalnie depresję Odpowiedz Link Zgłoś
zielonatosia Re: Brak przegrody przeźroczystej 06.04.08, 22:31 Rehabilituję 2 x w tyg i raz w miesiącu 3x w tyg (wtedy mamy na fundusz), ale zaczynałyśmy od 3x w tyg, ale rehabilitant stwierdził,że 2 x wystarczą. Ja tam co do rehabilitacji mam swoją koncepcję, która przy moim dziecku się sprawdza, jest wielu rehabilitantów, którzy rehabilitują tzw rehabilitacją niekwalifikowaną, czyli nie posiadają certyfikatów, nie szkolą się itp. Warto zapłacić więcej i znaleźć reha kwalifikowanego, który wprawdzie jest droższy ale skuteczniejszy. Moja Lena oprócz rehabilitacji prywatnej przez jakiś czas chodziła też na ćwiczenia do Stowarzyszenia, ale tam byli młodzi rehabilitanci bez doświadczenia i więcej z tym chodzeniem było kłopotów niż pożytku. Lena denerwowała się i krzyczała bo ćwiczenia polegały na zmuszaniu dziecka do określonych ruchów (vojta) , lub na pokonywaniu przeszkód gdy była już podmęczona, efektem dziecko nie chciało ćwiczyć w ogóle. Zrezygnowałam i nie żałuję. Swojego rehabilitanta znalazłam przez stronę Towarzystwa Bobath. Podaję link dzięi któremu może odnajdziesz terapeutę z certyfikatem gdzieś obok waszego miejsca zamieszkania. www.ndt-bobath.pl/index.php?pID=find Odpowiedz Link Zgłoś
zielonatosia Re: Brak przegrody przeźroczystej 06.04.08, 22:35 P.S. Piłka i wałek sa raczej dla dzieci ze wzmożonym napięciem, moja Lena ma obniżone, więc piłkę reha stosuje raczej jako nagrodę, bo młoda lubi bujanie Odpowiedz Link Zgłoś
fabianekk Re: Brak przegrody przeźroczystej 07.04.08, 21:49 Bardzo Ci dziękuję, fajnie że masz szczęście i odrazu dobrze trafiłaś, Uwierz mi ja od urodzenia szukam specjalistów, a neurologów moje dziecko widziało już 9 i nie którzy uważali żę wogóle go nie trzeba rehabilitować bo sam się wyćwiczy, porażka, natomiast jedna stwierdziłą żę trzeba go obserwować w kierunku porażenia dziecięcego a niby najlepsza neurolog w warszawie powiedziała że nie ma śladu po porażeniu dziecięcym tylko problem z równowagą, może od oczka, konsultacja za pół roku, rehabilitowany był tylko bobath od 4 mż ale tylko na fundusz, raz , lub 2 lub 3 razy w tyg, czasem zdażała się przerwa, ale ćwiczyli go właśnie tylko na piłce, ostatnio trochę kazali mu chodzic dla równowagi po ławeczce i wprowadzili ćwiczenia z obciążeniami i kazali podnosić mu nóżki leżąc na boku, ogólnie każdy rehabilitant inaczej, od miesiąca wprowadziłam vojtę i ćwiczę go codziennie 3 razy dziennie, i jest poprawa ponieważ zaczął wchodzić po schodach i wspinać się na wysokie krzesła, ale nadal buja się jak chodzi i wypina pupę do tyłu i lekko się garbi, nie mam już siły i nie wiem sama co robić, jutro odwiedzą certyfikowaną terapeutkę BeAtę z twojego linku, pracuje w CZMP a akurat jutro tam będę, zobaczymy co ona powie, a czas leci mały w lipcu skończy 3 lata, boję się czy onio czegos nieprzeoczyli, od urodzenia zwracam wszystkim lekarzom uwagę na jego nóżki, jak wstał poraz 1 to miał sztywne na baczność, siedząc i bawiąc się zabawkami też nie siedział po turecku jak inne dzieci, tylko miał wyprostowane i sztywne, jak zmieniałam pampersy od ur. to słabo obwodził, miał rentgen usg bioder i ok, powtarzam Ci się pisząc czasem te same rzeczy, ale staram się nic nie przeoczyć bo widzę że jesteś mądrą dziewczyną, bardziej doświadczoną i może coś doradziśz, a może Twoja mała też tak łączyłą sztywno nóżki, może jest coś podobnego, moim zdaniem stąd zaczęły się u fabia ixy, ponieważ pierw stał prościutko i trudno było dac mu kroczki i zaczął się gibać na boczki aż się wykoślawił, noszę mu teraz wkładki supinujące od ortopedy , też do końca nie mam pewności ale w końcu trzeba ufać lekarzom,.... dobranoc Odpowiedz Link Zgłoś
zielonatosia Re: Brak przegrody przeźroczystej 07.04.08, 22:06 Skrzywienie kręgosłupa może być od oczu, sprawdź tarczycę, bo dzieci z ACC często mają niedoczynność i jeszcze poziom wapnia- sztywność może być związana z nieprawidłowym wchłanianiem wapnia. Co do łączenia nóżek to może być kompensacja obniżonego napięcia w miednicy - tak jest u mojej Leny. Mam nadzieję, że ta rehabilitantka coś ci naświetli. Napisz co powiedziała pzdr Odpowiedz Link Zgłoś