betty_julcia 17.06.08, 23:33 na ospę... Lekarka przepisała nam po jednej trzy razy dziennie, z ulotki wyliczyłam prawie 2 po cztery razy dziennie czyli dawka prawie trzykrotnie wyzsza... Jak wy podawaliscie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tygrysiatko1 Re: Jaka dawka heviranu dla 5 latki (18 kg) 17.06.08, 23:47 nie podałabym w ogóle... Odpowiedz Link Zgłoś
tygrysiatko1 Re: a dlaczego? 18.06.08, 00:06 ospa, jeżeli jej przebieg nie jest ostry, nie jest wskazaniem do podania heviranu... ospy jako takiej się nie leczy... można leczyć objawy (świąd i gorączka)... osobiście uważam, że heviran jest bardzo silnym lekiem i jeżeli nie ma faktycznym bardzo mocnych wskazań to ani u siebie, ani u dziecka bym nie zastosowała... jest obciązeniem dla organizmu... zupełnie zbędnym... Odpowiedz Link Zgłoś
betty_julcia Re: a dlaczego? 18.06.08, 00:16 Może i racja, są rózne szkoły. Ale jeżeli ma łagodniej choroba przejść to po co męczyć siebie i dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
tygrysiatko1 Re: a dlaczego? 18.06.08, 10:28 producent również sam zaleca podawanie wyłącznie w ostrych przypadkach ospy... a producent chyba wie co robi... leki to nie są witaminy i nie podaje się ich profilaktycznie, ani niezgodnie z zaleceniami producenta... Odpowiedz Link Zgłoś
yoanka Re: a dlaczego? 20.06.08, 19:00 Dlatego że jest to lek, który ma też działania niepożądane i nie jest wskazane stosowanie go w przypadku normalnego przebiegu ospy. Tutaj można przeczytać o działaniach niepożądanych: www.przychodnia.pl/el/leki.php3?s=3&d=e&p1=2&letter=&lek=1040 Zresztą Heviran to nie jest cudowny lek na ospę. Tu www.mp.pl/artykuly/index.php? aid=26566&print=1&_tc=F078CEEBBDEA47FD923574FA31A26417 można przeczytać, że jedynie zmniejsza ilość wykwitów i ilość dni z wyższą temperaturą, natomiast nowe wykwity pojawiają się tak samo długo i tak samo swędzą. Nie stwierdzono też mniejszej liczby powikłań po Heviranie. I ostatnie: "Na podstawie uzyskanych wyników autorzy metaanalizy nie zalecają rutynowego stosowania acyklowiru w leczeniu ospy wietrznej u poza tym zdrowych dzieci." Mój mąż zaraził się ospą od syna i też miał przepisany Heviran, ale nie chciał go wziąć. Zamiast tego stosował Rhus toxicodendron CH9 i Mezereum CH9. Był dość mocno wysypany a swędziało go tylko 3-5 krostek. Oprócz tego twierdził, że nic go nie swędzi, co było dla mnie ogromnym zaskoczeniem, bo sama miałam ospę w wieku dwudziestu kilku lat i swędzenie było koszmarne. Odpowiedz Link Zgłoś
fliper27 Re: Jaka dawka heviranu dla 5 latki (18 kg) 18.06.08, 10:05 mój synek brał heviran miał ospe jak miał 3 lata wazył wtedy około 15 kg, poniewaz miał strasznie duzy wysyo krost dostał dawkę jedna tabletka co 5 godzin przez 4 dni, ale uważam, że to była za duża dawka strasnie ten lek nabroił nam a kacjach kupowo-żoładkowych, ale szybko wszystko wróciło do normy Odpowiedz Link Zgłoś
betty_julcia Re: Jaka dawka heviranu dla 5 latki (18 kg) 19.06.08, 10:24 A nie pamietasz czy to był heviran 200mg czy 400? Bo to różnica, tabletka tabletce wtedy nierówna. Moja Julia dostaje heviran trzeci dzień w dawkach zalecanych w ulotce, na razie zadnych sensacji nie ma, ospa przechodzi łagodne, ma wysypkę na całym ciele, sporo małych plamek z małymi krosteczkami ale ne szczęście na razie nic ją nie swędzi. Odpowiedz Link Zgłoś