wiolka007 17.06.08, 23:38 Moja 14 miesięczna córka wypija jej 4-5l dziennie czy to normalne?? Moja tęsciowa twierdzi, że powinnam jej ograniczyć ale ja nawet nie wiem jak.. Prosze napiszcie czy Wasze dzieciaczki też tak dużo pija! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tygrysiatko1 Re: Ile wody na dobę?? 17.06.08, 23:49 to jest strasznie dużo... zrób badania w kierunku cukrzycy... Odpowiedz Link Zgłoś
wiolka007 Re: Ile wody na dobę?? 18.06.08, 10:28 Jej nie strasz mnie ( Ostatnio robiłam małej badanie moczu i wszystko wyszło b. dobrze czy cukrzyca nie ujawnia sie w badaniu moczu?? nIe znam sie dlatego pytam.. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
tygrysiatko1 Re: Ile wody na dobę?? 18.06.08, 10:39 nie ujawnia się... trzba zrobić poziom cukru z krwi na czczo i godzinę po jedzeniu... można zrobić glukometrem z paluszka... Odpowiedz Link Zgłoś
wiolka007 Re: Ile wody na dobę?? 18.06.08, 20:47 Ok. Bardzo Ci dziękuję, zrobimy badania.. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
asieksza Re: Ile wody na dobę?? 18.06.08, 21:44 To straszna ilość, Ty chyba sama aż tyle nie pijasz. Koniecznie zrób badania bo to może być objaw chorobowy Odpowiedz Link Zgłoś
wiolka007 Re: Ile wody na dobę?? 18.06.08, 21:49 Tak wiem zrobimy je w piątek.. Nawet nie pomyślałam, ze może to być coś groźnego.. A tak z ciekawości to właściwie ile powinna pić?? Dam znać po badaniu i oby wyszło wszystko dobrze.. I jakie są jeszcze objawy cukrzycy, tylko to picie?? Odpowiedz Link Zgłoś
tygrysiatko1 Re: Ile wody na dobę?? 18.06.08, 21:53 dorosły powinien pić latem około 2 - 3 litrów, ale to razem z zupą... dziecko w zalezności od wieku... Odpowiedz Link Zgłoś
hypothalamus Re: Ile wody na dobę?? 30.06.08, 22:05 Czy jedynym objawem jest duża ilość wypijanych płynów? Czy oddaje tyle samo moczu co wypija dziennie? Czy są obrzęki? Jeżeli jedynymi objawami jest konieczność spożywania dużej ilości płynów i duża ilość oddawanego moczu, to trzeba byłoby się zastanowić nad moczówką prostą. Do czasu zlikwidowania przyczyny pamiętaj o pojeniu dziecka płynami przeznaczonymi dla dzieci, np wodami źródlanymi z atestem Odpowiedz Link Zgłoś
koral777 Wiolka 02.07.08, 10:48 a jesteś pewna że dobrze policzyłaś te 4-5 litrów, moaj tez żłopie na okradło, ale kiedyś spisywałam i wyszło że nie 3-4 litry (a tak mi sie wydawało) a 1,5- do 2,5 max z zypką (rosołkiem) wychodziło na 24 h. Tez zrobiłam cukier wyszedł 91 dla dziecka to norma starego również. W moczu tez by ci mogło wyjść - cukier - próg nerkowy zwykle jest około 180 - gdy tyle ma w krwi to i przdostałoby się do moczu, nawet ketony gdy tak żłopie od kilku miesięcy i gdyby powodem miała by być cukrzyca Odpowiedz Link Zgłoś
kasiak37 Re: Ile wody na dobę?? 02.07.08, 11:42 no bez przesady,4-5 litrow to bardzo duzo.Ja bym poszla z tym do lekarza bo to nie jest normalne.Moze ma podwyzszony cukier a moze reflux? Odpowiedz Link Zgłoś
joanna1982 Re: Ile wody na dobę?? 03.07.08, 12:42 To ja cię pociesze, bo mój 2,5 latek tez tyle pijał jeszcze do niedawna. I nic ale to nic sie z nim nie dzieje - cukier w normie, badania moczu tez. Moczówka wykluczona - tez badanie moczu-o moczówce świadczy ciężar własciwy moczu - norma wynosi 1025-1035 im bliżej 1000 to znaczy ze nerki nie zageszczają moczu. Poprostu mój synejk tak miał ale....wpadłam na pomysł i uparłam sie ze dam mu do picia kubek (za chiny ludowe z kubjka pic nie chciał) i co sie okazało - pił tyle bo miał potrzebę ssania, odkąd przeszliśmy na kubek pije o wiele mniej. Odpowiedz Link Zgłoś