37g 23.06.08, 19:17 co oznacza wynik: w posiewach wyhodowano : escherichia coli w 1 ml poniżej 5000 CFU ( jurto mała ma lekarza ,ale może wiecie?) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
madziulec Re: posiew moczu 23.06.08, 19:39 Ze pewnie pobierany byl posiew za pomoca woreczka albo druga wersja niedokladne umycie do posiewu. Odpowiedz Link Zgłoś
37g Re: posiew moczu 23.06.08, 20:17 a na jakiej podstawie tak twierdzisz? interesuje mnie głównie interpretacja wyniku Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: posiew moczu 23.06.08, 20:56 Bo od 4 lat nie robie nic innego tylko studiuje nefrologie i urologie ) Pasjami. Poza tym hobbystycznie tworze jedyny vortal o chorobach ukladu moczowego u dzieci. I mniej wiecej juz wiem jakie miano bakterii jest rzeczywiscie zakazeniem a jakie jest tylko zanieczyszczeniem probki. I jesli jest zanieczyszczenie to tez juz nauczylam sie mniej wiecej wyciagac wyniki z czego to zanieczyszczenie wynika. A teraz powied z- jak pobralas mocz. I powiedz badanie ogolne moczu jest w porzadku prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
37g Re: posiew moczu 23.06.08, 21:29 badanie ogóle ok. bakteruria 10do4 posiew taki jak napisałam. pobierałam rano do zbiorniczka po uprzednim umyciu dziecka woda z mydłem i potem kali wycierałam= wacikami każdym odzielnie . nie pobierałam początkowego strumienia moczu Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: posiew moczu 24.06.08, 09:03 Ej. Nie napisalas 10^4 tylko napisalas dokladnie: "w posiewach wyhodowano : escherichia coli w 1 ml poniżej 5000 CFU" To spora roznica. To moze napisz jaka jest prawda a potem zastanowimy sie wspolnie czy cos jest Twojemu dziecku czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
natusia24 Re: posiew moczu 07.08.08, 00:42 to moze ja sie dolacze: u mnie dokladnie tak jak u poprzedniczki( wg drugiej wersji) Escherichia coli - 10do 4, pobieralam do woreczka. czy to mozliwe,ze to tylko zanieczyszczenie???powinnam powtorzyc posiew? Odpowiedz Link Zgłoś
guderianka Re: posiew moczu 07.08.08, 08:31 Madziulec ma rację Miano poniżej 10^5 przy prawidłowych wynikach badania ogólnego może oznaczać zanieczyszczenie podczas pobrania. U nas próbka zaniezczyszczona (dokładnie flora mieszana)wychodziła zawsze po myciu mydłem. DLatego teraz przed pobraniem moczu robię dziecku (dzień-dwa wczesniej)nasiadówkw z kory dębu (ewentualnie nadmanganian potasu), córka myje się wodą i płynem a potem przemywam ją rivanolem, wycierając do sucha wacikami U dziewczynek ważny jest kierunek wycierania (od sromu do odbytu- nigdy na odwrót ) i przemycie również okolic odbytu u chłopców- odciagniecie napletka (tam Magda?Nie mam syna więc piszę to co wyczytałam) Odpowiedz Link Zgłoś