Dodaj do ulubionych

Zapchany nos , oddycha buzią a brak kataru ! ?

03.10.08, 07:46
Muszę się w koncu poradzić bo mnie chlag trafia.
O katarze oczywiscie przejrzałam forum, oj sporo tego w
wyszukiwarce wyrzuciło. sprawa nie jest dla mnie prosta.
Córka 2 latka 3 tydodnie walczymy z katarem. Zaczęło się od chyba
wirusowego zapalenia gardła. Temaperatura przez 5 dni 39 C i nie
dawała się zbyć. Preszło katar został, troszkę "przycichł". Teraz od
kilku dni córka oddycha buzią, a nosie słychac coć jakby lekkie
świsczenie. Psikanie nosa, smarkanie i wyciaganie nic nie daje. coś
siedzi cały czas, lub może ma taki obrząk ???? Córka raczej nie
choruje. Ostatnio rok temu. Dostawało erespal. ale ma po nim bolesci
brzucha więc odstawiłam. Teraz dostaje Claritine , bioaron C, pije
Lipe z maliną, dałam czonek, propolis. nos pcikam cały czas. Kaszlu
brak. nos swędzi. Katar z niej nie leci, a go słychac. A co
chodzi ????
Obserwuj wątek
    • aleksandra19811 Re: Zapchany nos , oddycha buzią a brak kataru ! 03.10.08, 07:48
      Dr sieradzka nie widziała powiekszonego trzeciego migdała, więc to
      chyba nie to. może krzywa prezegroda nosowa ? Czy to jakoś widać ?
      Na uszy się nie rzuca na szczęście.
      • michulanka Re: Zapchany nos , oddycha buzią a brak kataru ! 03.10.08, 10:13
        Trzeciego migdala sie nie widzi "oczami". Zeby go zobaczyc trzeba
        zrobic przeswietlenie, albo badanie sonda. Corka sapie bo zapewne po
        infekcji ma wlasnie powiekszony trzeci migdal. Jezeli znowu czegos
        nie zlapie to za jakis czas powinno jej przejsc. Warto sprobowac
        dawac leki rozrzedzajace katar (sinupret) zeby katar nie zalegal za
        tym migdalem.
        • 11anetta Re: Zapchany nos , oddycha buzią a brak kataru ! 04.10.08, 15:33
          moj syne tez od 3tyg ma zapchany nosek i nic nie leci tak jakby byl
          na cos uczulony.Nikt mi nie umie pomoc.A ten sinupret jest na
          recepte?Nie wiedzialam,ze trzeci migdal moze zapchac nochalek.
          • michulanka Re: Zapchany nos , oddycha buzią a brak kataru ! 05.10.08, 22:55
            Sinupret jest bez recepty. A powiekszony trzeci migdal zatyka
            wszystkosmile A na pewno utrudnia wyplywanie kataru. Jezeli do tego
            dziecko ma waski nosek z waska przegroda to jest jeszcze trudniej.
            • mondovi Re: Zapchany nos , oddycha buzią a brak kataru ! 10.10.08, 14:03
              potwierdzam dzialanie sinupretu. stosowalam go rok temu, po miesiecznym ataku
              sapki i kataru u synka, wtedy 14 miesiecznego. dopiero sinupret i clemastinum
              pomogly, niestety po miesiecznym oblezeniu trzeci migdal byl na granicy
              usuniecia i cala zime syn bral zyrtec. wniosek: njak najszybciej walczyc, by
              ratowac trzeci migdal
              • annajulia2 Re: 10.10.08, 22:14
                Sprobuj inchalacji. Na wieczór przed spaniem wrzuc zioła : rumianek,
                szałwię, czarny bez, kłącza perzu i tymianek. Dziesięc minut nad
                michą, nam pomoglo nastepnego dnia lało sie z małej straszliwie.
                • alfa36 Re: 15.12.08, 13:38
                  Mam niby zdrowe dziecko. Nie kaszle, z nosa nie leci, ale....
                  każdego ranka oddycha buzią, dzis zrobilam inhalacje z soli i
                  mucosolvanu i wylecialo troch gęstej, zielonkawej wydzieliny. W
                  zeszlym tygodniu laryngolog orzekl, że to trzeci mogdał, ale wtedy
                  mlody mial jeszcze duzy katar, byl zwyczajnie przeziębiony. w tej
                  chwili nic mu nie jest, a nos zapchany.
                  • asiwak1 Re: 16.12.08, 08:36
                    Witam. Ja z zatkanym nosem swojej córki (3,5 r) walczę już od dawna.
                    W styczniu miała wycięty trzeci migdał a od marca zaczęły sie
                    problemy z oddychaniem. Co miesiąc jesteśmy u laryngologa i
                    robiłyśmy testy alergiczne , które nic nie wykazały. Laryngolog też
                    już nie wie co z moją córcia robić. W nosie cały czas jest obrzęk,
                    który czasem sie przenosi w miejsce gdzie był trzeci migdał i
                    wygląda to ta jakby odrastał, ale przy następnej wizycie okazuje sie
                    ze obrzęk znów jest w nosie i tak w kółko. Dziecko już nie potrafi
                    oddychać nosem tylko cały czas buzią. W nocy jest tragicznie !
                    Oddychanie nosem sprawia jej straszny problem, chrapie ,sapie a
                    klatka piersiowa sie mocno zapada przy wdechu. Już po nocach nie
                    mogę spać i ciągle sie martwie co dalej...Moje dziecko z tego powodu
                    chodzi nie wyspane a ostatnio zaczyna się skarżyć na uszy , bo przez
                    to wszysko słabiej słyszy. Na nastepnej wizycie najprawdopodobnie
                    dostanę skierowanie na badania i już się trzęsę jak to będzie
                    wyglądać. Uzywałyśmy Zyrtek i Claritynę , z poczatku clarityna
                    troche pomagała ale już nie pomaga, bo przecież organizm się
                    uodparnie więc musiałyśmy ją odtawić.Boję sie ,żeby nie skończyło
                    sie to wszystko Astmą lub inną przypadłością. Czy ktoś miał podobny
                    problem?
                    Agii
                    • blanka112 Re: 16.12.08, 10:49
                      Wiesz tak sobie pomyslałam, a może twoje dziecko ma pasozyty
                      np.gliste. Ona daje takie objawy zapchanego nosa, obrzeki. Ja byłam
                      kiedys z moim dzieckiem u laryngologa (ponoć b.dobry), bo dziecko
                      chrapało, wieczne katary. Stwierdził ze migdał powiekszony, ale
                      kazał zrobić badania na pasożyty. zrobiłam i wyszła glista ludzka za
                      1 razem. Obecnie córke leczymy na ta glistę. I widzę poprawe, ale
                      nie chce zapeszać. Aha i nie raz w pierwszej próbce robaki nie
                      wyjdą, trzeba zrobić powtórkę. Słyszałam nawet ze dobiero w 5 próbce
                      wyszły pasożyty, mimo ze dziecko było strasznie zarobaczone
    • przeciwcialo Re: Zapchany nos , oddycha buzią a brak kataru ! 16.12.08, 14:54
      Ja zostawiłabym tylko coś p/alergicznego bo to stabilizuje sluzówki
      i poinhalowała sola fizjologiczna.
      W takich wypadkach mam robiona maśc mentolowa która z inhalacjami
      slicznie czyści nos i nawilza.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka