Gość: GOSIA IP: *.legnica.cvx.ppp.tpnet.pl 21.11.02, 23:23 Od roku drętwieją mi palce u rąk lub nawet całe dłonie. Zdaża się to tylko w nocy. Nie jest to zespoł cieśni nadgarstka co stwierdzono na badaniu EMG. Co to może być ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
harwani Re: DRĘTWIENIE RĄK 22.11.02, 09:42 Gość portalu: GOSIA napisał(a): Od roku drętwieją mi palce u rąk lub nawet całe dłonie. Zdaża się to tylko w nocy. Nie jest to zespoł cieśni nadgarstka co stwierdzono na badaniu EMG. Co to może być ? ************************************* Wczoraj bylam u lekarza z wynikami badan, ktore mi wczesniej zlecil. Mialam takie same objawy, jak Ty. W moim przypadku jest to spowodowane zmianami zwyrodnieniowymi w kregoslupie szyjnym. Mam chodzic na rehabilitacje. A Ty bylas juz z tym u jakiegos lekarza ? pozdrawiam, harwani Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosia Re: DRĘTWIENIE RĄK IP: *.legnica.cvx.ppp.tpnet.pl 22.11.02, 10:57 Byłam u neurologa, ktory powiedział,że może to być od kręgosłupa, ale nic więcej się nie dowiedziałam co mam z tym dalej robić. Byłam potem u ortopedy, który zlecił mi narazie to badanie na cieśnię nadgarstka. Na badaniu stwierdzono, że drętwienie nie jest spowodowane tą chorobą. Pani doktor, która wykonywała badanie powiedziała, że mogą to być duże niedobory wapnia i magnezu. Teraz wybieram się ponownie do ortopedy. A jakie badania Ty robiłaś? Odpowiedz Link Zgłoś
harwani Re: DRĘTWIENIE RĄK 22.11.02, 13:16 Gość portalu: Gosia napisał(a): Byłam u neurologa, ktory powiedział,że może to być od kręgosłupa, ale nic więcej się nie dowiedziałam co mam z tym dalej robić. Byłam potem u ortopedy, który zlecił mi narazie to badanie na cieśnię nadgarstka. Na badaniu stwierdzono, że drętwienie nie jest spowodowane tą chorobą. Pani doktor, która wykonywała badanie powiedziała, że mogą to być duże niedobory wapnia i magnezu. Teraz wybieram się ponownie do ortopedy. A jakie badania Ty robiłaś? *************************** To chyba jakas "choroba" wśród lekarzy. "Może od kręgosłupa", ale nie mówi co dalej. Ja po nieudanych kontaktach z lekarzem rodzinnym, który nie zlecił mi żADNYCH badań, tylko kazał przyjść jak bóle się powtórzą, trafiłam przypadkowo do przemiłej starszej pani doktor internisty - reumatolog. Bo tak celowałam sama - że muszę iść albo do neurologa albo do reumatologa. Natychmiast zleciła mi całą listę badań - typowe krwi + dodatkowo w kierunku reumatycznym: CRP, latex i jeszcze jakiś odczyn (nie pamiętam - jakieś dwa nazwiska) ORAZ - UWAGA - prześwietlenie kręgosłupa szyjnego i lędźwiowego. Wczoraj u niej byłam - według badań krwi jestem okazem zdrowia, natomiast kręgosłup szyjny jest TRAGICZNY ! (efekty kilkuletniej pracy przy komputerze i braku ruchu - przyznaję ze wstydem :((( ) Napisała mi karteczkę do lekarza rodzinnego z prośbą o skierowanie na rehabilitację i powiedziała, że absolutnie nie powinnam tego lekceważyć, bo za kilka lat będę chodziła w gorsecie. Napisz, czy jesteś z Warszawy, podam Ci do niej namiary, albo po prostu od razu sama zrób sobie prześwietlenie kręgosłupa. pozdrawiam, harwani Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosia Re: DRĘTWIENIE RĄK IP: *.legnica.cvx.ppp.tpnet.pl 22.11.02, 22:59 Dziękuję Ci za zainteresowanie moją sprawą. Niestety nie jestem z Warszawy. Teraz mieszkam w Polkowicach, a lekarzy mam na drugim końcu Polski, gdzie wcześniej mieszkałam, więc mam trochę utrudniony dostęp. Ten ortopeda, u którego byłam był ok. Zlecił mi narazie to badanie nadgarstków i mam przyjść z wynikami to pewnie tego tak nie zostawi i zleci inne badania. Tylko przez tą odległość to tak długo trwa. A czy Ty zaczęłaś już ćwiczyć i jeśli tak to czy coś Ci to pomaga? Ja długi czas prowadziłam siedzący tryb życia /praca biurowa/ i też zdażało się, że dokuczał mi kręgosłup, a do ćwiczeń nie mogłam się zmobilizować. Teraz będę musiała i zobaczę co będzie dalej. Cześć. Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Re: DRĘTWIENIE RĄK IP: *.ss.shawcable.net 23.11.02, 01:48 Komputer potrafi nizle wykonczyc kregoslup szyjny. Warto zadbac o ergonomiczna pozycje przy komputerze tzn ekran na odpowiedniej wysokosci, nisko klawiatura, krzeslo ulatwiajace wyprostowana pozycje. Niestety czasem i to nie wystarcza. Lepiej ograniczyc uzywanie komputera i albo robic czeste aktywne przerwy. Odpowiedz Link Zgłoś