yaishi 17.10.03, 08:21 Jaka temperatura ciała niemowlaka jest normalna??? Moja 12tyg córeczka ma 37,8st. Pomóżcie proszę bo nie wiem czy mam jej coś dać.. pozdrawiam Yaishi i Basia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mosia.k Re: Temperatura ciała-pilne!!! 17.10.03, 08:37 WitajNormalna temp, to tak jak u dorosłego człowieka , czyli ok. 36,5. Ale weź pod uwagę, że jak mierzysz dzidzi w pupie, to trzeba odjąć 5 kresek. Pozdrawiam Mosia Odpowiedz Link Zgłoś
lili111 Re: Temperatura ciała-pilne!!! 17.10.03, 08:43 Normalna temperatura ciala to 36,6. Są jednak osoby, których temperatura ciala może być wyższa. Moja mama miała ciągle 37,5. Przejął to mój synek, który ciągle ma 37,2. Lekaraka twierdzi, że wszystko jest w porząku i taki jego urok. Odpowiedz Link Zgłoś
chalsia Re: Temperatura ciała-pilne!!! 17.10.03, 08:57 Normalna temperatura ciała u małego dziecka to 36,5 do 37,2. Młode organizmy mają szybszą przemianę materii, stąd wyższa niż u dorosłych temperatura ciała. Przy czym należy pamiętać, że mierząc temperaturę w pupie, od wskazania termometru nalezy odjąć 0,5. Gorączka ma swoje zadanie do spełnienia w organizmie - jest jedną z form walki z chorobą, także nie należy zbyt wcześnie jej przeciwdziałać. Środki przeciwgorączkowe (które można już podawać u 3 miesięcznego dziecka np. Efferalgan w czopkach) podaje się, gdy temperatura będzie powyżej 38. Pozdrawiam, Chalsia Odpowiedz Link Zgłoś
yaishi Re: Temperatura ciała-pilne!!! 17.10.03, 09:12 Dziekuje bardzo za pomoc pozdrawiam yaishi Odpowiedz Link Zgłoś