Dodaj do ulubionych

jakieś nowe wirusisko?

08.02.09, 20:39
3 tygodnie temu przerobiliśmy popularnego wirusa z wysoką, kilkudniową goraczką i silnym kaszlem. Wyleczyło się ładnie objawowo. Młodzi poszli do przedszkola, pochodzili 1,5 tygodnia i od wczoraj jeden znowu z nawracającą gorączką ok 39 (spada po lekach). Do tego narzeka na gardło (które wcale nie wygląda najgorzej) oraz sporadycznie pokasłuje takiem dudniąco-szczekającym kaszlem. Dostaje wziewy z Pulmicortu i Hascosept.
To jakaś nowa odmiana? Tylko nas dopadło czy ktoś jeszcze też chorował/choruje?
Obserwuj wątek
    • kowalikm Re: jakieś nowe wirusisko? 09.02.09, 08:02
      u nas było wirusowo w tamtym tygodniu. Byłam we wtorek u lekarza i czysto:
      eurespal, wziewy z berodulalu, rubital ... . Postawiliśmy mu 2 razy bańki.
      Niestety w czwartek i piątek stany podgorączkowe. W sobotę poszłam już do
      lekarza no i... piękne świsty gwizdy w oskrzelach.
      Pomimo starań katar w sobotę rano zmienił kolorystykę, a kaszel obniżył
      intensywność - stąd nie protestowałam na podanie antybiotyku.
      W przychodni dzieci zatrzęsienie - szczególnie na weekandowych dyżyrach. W
      tygodniu też tragedia. Wygląda na to, że po tych lekkich ociepleniach mnustwo
      ludzi choruje - nie tylko dzieci.
    • w-ella Re: jakieś nowe wirusisko? 09.02.09, 09:30
      U nas to samo- syn (4,5l), córka(7m)i ja - 3 tygodnie temu wszyscy
      grypa z wyskoką goraczką i męczącym kaszlem, a w ubiegły
      poniedziałek syn znów gorączka, ból gardła, mokry kaszel, córka od
      piątku zapalenie oskrzeli, a mnie dziś powoli tez dopada jakaś
      infekcja z bólem gardła
      • nowakk3 Re: jakieś nowe wirusisko? 09.02.09, 10:00
        u nas też od nowa,
        po 1,5 tygodnia od zakończenia zastrzyków (zapalnenie oskrzeli)
        katar i teraz zaczyna sie pokasływanie
        2 syn - gorączka i ból brzuch z mdłościami
        ja - ból gardła, głowy i katar
        juz rece opadają
      • dorek3 Re: jakieś nowe wirusisko? 09.02.09, 10:01
        No i jak to się u syna skończyło?
        • nowakk3 Re: jakieś nowe wirusisko? 09.02.09, 10:06
          wszystko w trakcie - końca nie widać
    • moniaczek1 Re: jakieś nowe wirusisko? 09.02.09, 11:59
      Skad ja to znam,też około 4 tygodni temu mailiśmy dokładnie ten sam
      problem,gorączka,kaszel i ból gardła,antybiotyk niestety był....jakoś wszystko
      skończyło się dobrze...No dobrze do wczoraj.....rano gorączka(39),zaczerwienione
      gardło,i taki mały kaszel....Byliśmy u pani pediatry,zbadała,zajrzała w gardło i
      kazała się leczyc domowymi sposobami,no i na gorączkę panadol...Mam pytanie ile
      czasu moge podawac lek na gorączkę,no i w końcu czy jest szansa na wyzdrowienie
      bez antybiotyków...pozdrawiam mamusie .........
      • dorek3 Re: jakieś nowe wirusisko? 09.02.09, 12:25
        ja leczę w domu około 4 dni sama (dzieci 5,5 roku), później do lekarza jeśli nie przechodzi. Przed podaniem antybiotyku robię morfologię + crp i wtedy zapada decyzja co dalej. Jak wirus to dalej to samo przy czym zbijam tylko gorączkę powyżej 39.
        • moniaczek1 Re: jakieś nowe wirusisko? 09.02.09, 12:37
          ok dzięki,moja córka ma 2,5 roku,zobaczymy co dalej...pozdrawiam..
        • kasia_0n0 dorek3 09.02.09, 22:18
          mam pytanie o crp.
          ja zrobilam synowi (ma pół roku) i mial 41 , pediatra kazala podac antybiotyk.
          jaka jest norma?
          • dorek3 Re: dorek3 10.02.09, 09:47
            Sama norma na crp to zwykle 5-6, ale infekcje wirusowe też podbijają tę wartość. Ważny jest też obraz morfologii (brak leukocytozy i przesunięcie w kierunku limfocytów świadczą raczej o wirusie) i ogólny trend. Znalazłam informacje, że w wirusówkach crp nie przekracza 30 więc u Was decyzja o antybiotyku uzasadniona i pod tym względem. A poza tym dziecko małe więc nie ma co szarżować.
            U nas wygląda iż skończy się tym samym. Nie ma najmniejszej poprawy, a dziś 4 doba. Gorączka narasta, dziś rano dobiła nawet do 39 (dotąd takie wartości były tylko wieczorem), gardło czerwone i boli mocno; migdały wielkie, które zmuszają małego do takiego płytkiego kaszlu.
            • gabi171 Re: dorek3 10.02.09, 10:33
              dorek 3 czy Twoje dzieci to blizniaki. bo ja mam blizniaki i
              chorujemy od bitych 3 tyg. najpierw kaszel i decyzja o antybiotyku.
              po 8 dniowej kuracji (wg mnie bez sensu, ale Pani dr od razu
              zaznaczyla, ze mam sie nie klocic o antybiotyk, bo powiklania sa
              grozne), corka zaczela goraczkowac. inny lekarz stwierdzil- grypa,
              dawac wit c i wapno. po tygodniu wysokiej temp. jakby przszlo... na
              syna przy okazji. i teraz nawrot u corki a syn tez chory, ale bez
              temperatury- kaszel, mruczy mu w plucach jak kotu, katar. corka
              bardziej katar, pluca sporadycznie. leki- bactrim i zyrtec. dzieci
              maja 8 msc. jestem zalamana i nie znam sie na tym, tyle wiem, co
              wyczytam a lekarzem nie jestem. acha, ja tez jestem chora drugi raz
              w ciagu 3 tyg...
              • dorek3 Re: dorek3 10.02.09, 11:12
                tak, bliźniaki. Tylko starsze, mają 5,5 roku.
                U nas 3 tygodnie temu byłyo grypsko-chorowali i chłopcy i mąż, ale ładnie się wyleczyło bez niczego mocniejszego. A teraz (póki co) tylko jeden z chłopców. Mineło właśnie 3 tygodnie od poprzedniej infekcji.
                Bactrimem bym dróg oddechowych nie leczyła, ale to moja opinia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka