Dodaj do ulubionych

Naczyniak na powiece

23.04.09, 21:59
Witajcie, moje dziecko ma od urodzenia na prawej powiece ma około
2,5 cm naczyniaka. Taką nazwą określił owe znamię okulista i
mówił,żeby się nie martwić bo zniknie, dziecko ma teraz cztery i pół
miesiąca, naczyniak trochę zbladł, ale cały czas jest. Trochę mnie
to niepokoi, jakie Wy macie doświadczenia w kwestii naczyniaków, czy
rzeczywiście same znikają, po jakim czasie, czy je czymś smarujecie
i najważniejsze pytanie czy nie są groźne? Dzięki, spokojnej nocki.
Obserwuj wątek
    • kannama Re: Naczyniak na powiece 23.04.09, 22:39
      mój maluch tez ma na powiece- nad linią rzęs. Naczyniaki sie
      najgwałtowniej rozwijają przez pierwsze 6 miesiecy. Jeżeli nie
      rośnie znaczy że wszystko ok. Mój mały ma 7 miesięcy i dopiero mu
      blaknie.
      • klepska Re: Naczyniak na powiece 23.04.09, 23:29
        moja córka naczyniaków miała sporo - na powiece, miedzy oczami,na karku, na
        glowie i dużego jamistego na nodze(taki wypukły) teraz ma 8 miesiecy i wszystkie
        ładnie bledną - tego na powiece juz prawie nie widać, a najwiekszy na nodze
        wchlania się super. Myslę, że na 100 % nie masz powodow do zmartwień na pewno
        znikna tylko potrzeba czasu.
        PS ponoć naczyniaki są najcześciej u dzieci matek, które krwawiły lub plamily w
        trakcie ciaży. u mnie sie to potwierdza. pozdrawiam
        • kiri_no Re: Naczyniak na powiece 05.09.16, 23:10
          U mojej niuni także naczyniaki na powiekach. Na prawej blednie, na lewej całkiem zanikł. Malutka za tydzień skończy 3 miesiące. Ja nie krwawiłam i nie plamiłam w trakcie ciąży. Naczyniaki najczęściej pojawiają się u noworodków, które umęczyły się w czasie porodu smile
          • pomorzanka34 Re: Naczyniak na powiece 28.09.16, 11:45
            moja ma na powiece i na karczku tzw. szczypniecie bociana i ten blednie a na powiece jeszcze nie . Nie miałam krwawiueń podczas ciaży a mała raczej się nie umeczyła gdyz było cc
        • rosynanta Re: Naczyniak na powiece 01.10.16, 13:36
          > PS ponoć naczyniaki są najcześciej u dzieci matek, które krwawiły lub plamily w
          > trakcie ciaży. u mnie sie to potwierdza. pozdrawiam

Taaak, a najwięcej włosów mają te noworodki, których matki miały podczas ciąży zgagę... wink Polecam poczytać o pochodzeniu naczyniaków, to "bug" w budowie naczyń krwionośnych i po prostu się czasem zdarza.

Nie krwawiłam, nie plamiłam, dziecko urodzone przez planowaną cesarkę, a ma naczyniaka. Magia wink
    • olifra Re: Naczyniak na powiece 24.04.09, 06:39
      naczyniaki moga utrzymywac sie nawet do 7 roku zycia! schodza powolutku i sobie
      bledna w żółwim tempie. nie ruszac, zostawic je w spokoju.
    • zazou1980 Re: Naczyniak na powiece 24.04.09, 08:06
      moja młoda też ma takiego na prawej powiece, pediatra powiedziała że do roku się
      wchłonie, więc czekamy i się nie stresujemy...
      • carolinecat Re: Naczyniak na powiece 24.04.09, 10:46
        lekarz ma rację i nie powinnaś się martwić.
        moja ma maleńkiego naczyniaka płaskiego na powiece i już powoli blednie
        (niedługo kończymy 5 miesięcy). ma też dużo większego na karku, ale pod
        włoskami, więc nawet jeśli będzie schodził kilka lat (tak jak u mojej młodszej
        siostry), to nie będzie widoczny.
        Z kolei na piersiątku zrobił jej się naczyniak jamisty, ale póki co też jest
        wszystko w normie.
        • gg4040 Dziękuję 24.04.09, 13:46
          Dzięki za odpowiedzi uspokoiłyście mnie, nie ma to jak doświadczenia
          mam, pozdrawiam.
    • landora Re: Naczyniak na powiece 06.09.16, 19:36
      Mój miał na obu powiekach, teraz już tylko na jednej. Ma 7 miesięcy.
      To nie jest groźne i samo zejdzie.
      Niczym nie smarujemy.
      • supermodnyciuszek Re: Naczyniak na powiece 28.09.16, 09:06
        No nie wiem czy tak mozna się nie martwić, moje dziecko też ma na powiece naczyniaka jamistego wypukłego. Rosł powodując ze dziecku opadała powieka. Pod opieką IMiD podawaliśmy poropranolol i timololol naczynik przestał rosnąć, zaczął blednąć ale dalej jest, teraz dziecko ma 1,5 roku i po konsultacjach z dr Wyrzykowskim chyba bedziemy usuwac chirurgicznie bo wg dr. 90 % dzieci z naczyniakami na powiece ma astygmatyzm który sie pogłębia jezeli z naczyniakiem nic się nie robi
        • ewelina021284 Re: Naczyniak na powiece 01.10.16, 20:24
          Jeśli mogę się zapytać mój syn w tej chwili 10 lat ma prawdopodobnie tłuszczaka w kąciku zewnętrznym oka a dokladnie przyrośnięte to gałki ocznej teraz 6.10 mamy trzecią konsultacje i okulisty i prawdopodobnie będzie wyznaczony zabieg czy któraś z was spotkała się z takim czymś? Jak wygląda sam zabieg i rekonwalescencja ? I jeszcze jedno pytanie młodszy syn obecnie 7.5 miesiąca ma krwiaka podokostnowego jak długo się wchłaniał i czy w całości dodam że wszystko jest dobrze martwi mnie to ze go widać
        • taaaaaala Re: Naczyniak na powiece 23.01.17, 21:41
          Rowniez uwazam ze kazdy naczyniak powinien zostac skonsultowany ze specjalista szczegolnie naczyniaki na powiece. Moja corka ma naczyniaka wczesnodzieciecego na powiece ktorego leczymy od 2 miesiaca zycia. Naczyniak sie zmniejsza ale bardzo powoli i spowodowal duzy astygmatyzm i corka bedzie nosila niedlugo okulary. Rowniez leczymy sie i dr. Wyrzykowskiego

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka