turbo_wesz 03.06.09, 11:13 a co to za przyrząd ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jockerkjs Re: Złap kleszcza w kleszcze 03.06.09, 11:57 "Złap kleszcza w kleszcze" no jak w tytule, moga byc kombinerki, obcegi itp Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielle76 Re: Złap kleszcza w kleszcze 03.06.09, 14:14 Kombinerki?? obcegi?? no błagam!!w aptekach sa specjalne pensety do wyjmowania kleszczy Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielle76 Re: Złap kleszcza w kleszcze 03.06.09, 14:15 Kombinerki?? obcegi?? no błagam!!w aptekach sa specjalne pęsety do wyjmowania kleszczy Odpowiedz Link Zgłoś
men_53 Chirurgiczna pęsetka o cienkich, zakrzywionych .. 03.06.09, 14:34 Doskonale sprawdza sie chirurgiczna pęsetka o bardzo cienkim (!), zakrzywionym (!) chwytaku. Wypraktykowana metoda - mocno przycisnąć końce pęsety do skóry (równolegle do kleszcza), ścisnąć, obrócić (w kierunku odwrotnym do ruchu wskazówek zegara - brzmi śmiesznie, ale podobno kleszcz ma taką budowę, że tak własnie trzeba. W praktyce też potwierdzone). Na ogół wychodzi i nic pod skórą nie zostaje. A artykuł bez tej informacji to właściwie o czym jest ? Uwaga: koniecznie chirurgiczna, kosmetyczne są z szajs-metalu i są za słabe. Odpowiedz Link Zgłoś
gazdzinka1 Re: Chirurgiczna pęsetka o cienkich, zakrzywionyc 03.06.09, 16:32 A czy sama próbowałaś tą pęsetę? Z synem w tym roku byłam na pogotowiu na wyciągnięcia kleszcza. Pielęgniarka wyciągnęła go bardzo sprawnie i szybko (niecała minuta). Jednak nie pęsetą ani odciągaczem próżniowym tylko igłą do pobierania krwi. Powiedziała że te różne wynalazki nie zawsze działają i powodują iż kawałek kleszcza zostaje w ciele i tak trzeba go później wyciągać igłą. Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielle76 Re: Chirurgiczna pęsetka o cienkich, zakrzywionyc 05.06.09, 12:24 ja bym sama kleszcza nie wyciagałą, w zeszłym roku z córką byliśmy w przychodni, pediatra tez bardzo sprawnie wyjął go pęsetą Odpowiedz Link Zgłoś
kerry_weaver Re: Chirurgiczna pęsetka o cienkich, zakrzywionyc 05.06.09, 13:57 Mojej córce pielęgniarka wyciągała igłą do zastrzyków. Szybko i sprawnie. Sama bym się nie odważyła, jestem na pół ślepa i mogłabym coś zostawić pod skórą. Odpowiedz Link Zgłoś