weronikab145 10.07.09, 23:00 Jak zrobić posiew moczu u roczniaka? Nigdy tego nie robiłam i proszę o porady. Córka nie sika do nocnika, wiec jedynie mogę pobrać woreczkiem specjalnym. Ile czeka się na wynik i w ogole co daje taki wynik . Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
madziulec Re: posiew moczu 11.07.09, 00:45 Jak pobierzesz za pomoca woreczka to moze byc tak, ze wyhoduja bakterie. Wtedy lekarz zapisze Twojemu dziecku antybiotyk na 10 dni, jak bedzi emadrzejszy to po 10 dniach dziecko bedzie jeszcze dostawac furagine, do tego da skierowanie na cystografie, usg brzuszka, moze badanie urodynamiczne i scyntygrafie... A wszystko przez to, ze moglas pobrac mocz do pojemnika sterylnego tylko stwierdzilas "jedynie mogę pobrać woreczkiem specjalnym", co jest nieprawda. Jesli chcesz zrobic to poprawnie: zum.org.pl/2.1.html I zero woreczkow!!! Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: posiew moczu 11.07.09, 07:35 Madziulec daj spokój dziewczynie. W końcu to lekarz kierujący na badanie powinien ja uświadomić jak ten mocz ma pobrać (a i Ci często gęsto każą do woreczka), skąd ma wiedzieć ktoś kto nigdy nie miał styczności z ZUMem i badaniami moczu jak to poprawnie zrobić. Tak czy owak Weroniko Madziulec ma rację, na posiew pobiera się mocz do jałowego pojemnika coby wynik był wiarygodny dla utrudnienia najlepiej ze środkowego strumienia w dodatku. Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: posiew moczu 11.07.09, 20:46 Lekarzowi wisi jak ona ten mocz pobierze z kilku powodow: - nie jest to jego dziecko - zwykle ma prowizje od wypisywanych recept za konkretny antybiotyk, wiec im wiecej ich wypisze tym szybciej pojedzie na upragnione wakacje pod palmy... Tak dziala wiekszosc lekarzy. Smutne. Odpowiedz Link Zgłoś
boguskaw6 Re: posiew moczu 13.07.09, 23:36 Ja jak moja córcia miała ok roku i więcej a jeszcze nie siusiała na nocnik to zawsze przyklejałam woreczki (wcześniej dokładnie umyć dziecko) i jakoś zawsze było dobrze - posiew był ujemny. WaZne aby próbka była dostarczona do labolatorium w ciągu 2 godzin od pobrania, a do tego czasu przeczowywana w lodówce. Życzę wyniku ujemnego (na wynik czekałam w zależności od labolatorium od 2 dni nawet do tygodnia) Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurna DO Weroniki - PILNE 12.11.09, 09:16 Weroniko koniecznie sprawdz meila na gazetowej poczcie wyslalam ci wiadomosc! dzieki i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś