Dodaj do ulubionych

Moja córeczka nie rośnie:(

21.12.03, 11:41
Witam,
Mam ogromne zmartwienie ponieważ moja córeczka od 4 miesięcy wogóle nie
przybrała na wadze i urosła jedynie pół centymetra. Jest potwornym niejadkiem
i ma dość dużą anemię (żelazo na poziomie 31 a dolna granica normy to 45).
Nie wiem jednak czy to to jest powodem braku wzrostu. Od wczoraj przyjmuje
żelazo i pediatra powiedziała, że będziemy obserwować ją przez następne 6
tygodni i jeżeli to nie pomoże tj. nie poprawi jej sie apetyt i nic nie
urośnie to zaczniemy robić pottrzebne badania, w tym hormonalne. Boję się że
coś jest nie tak. Do 6 miesiąca rosła pięknie i przybierała bardzo dużo na
wadze. Skąd to zatrzymanie wszelkiego wzrostu?
Dodam, że mała jest na cycusiu i jest niezwykle ruchliwa. 27.XII będzie miała
10 miesięcy a bardzo sprawnie chodzi już sama i cały dzień szaleje ze starszą
siostrą. Po prostu brak jej czasu na jedzenie.
Czy spotkałyście sie z czymś takim? Czy brak apetytu może być przyczyną, że
ona nie rośnie (mam na myśli wysokość).
Bardzo sie martwię.
Pozdrawiam, Dominika.
Obserwuj wątek
    • annam10 Re: Moja córeczka nie rośnie:( 22.12.03, 18:55
      Nie wiem wprawdzie co może być z twoją córcią, ale postanowiłam napisać żeby
      dodać ci otuchy. Może to dlatego że spala bardzo dużo przy tych harcach? Karm
      ją swoim mleczkiem ile i kiedy tylko zechce, trzymam kciuki i na pewno będzie
      dobrze. Zobaczysz, bądź dobrej myśli. Pozdrawiam - Ania, mama Pawełka (5 lat) i
      Marysi (4 miesiące).
    • wlekliczka Re: Moja córeczka nie rośnie:( 23.12.03, 17:49
      Są okresy w życiu dziecka, kiedy dużo mniej rośnie, ale za to np. rozwija
      zdolności mówienia albo obserwacji. Piszesz, że dużo szaleje smile
      A może zmiana mleka na sztuczne pomoże - jest tam dodana odpowiednia dawka
      żelaza? Myślę, że koniecznie małą powinien zobaczyć lekarz.
      Życzę Wam zdrówka.
    • ludmila Re: Moja córeczka nie rośnie:( 29.12.03, 11:03
      Zatrzymanie wzrostu dziecka może być wynikiem anemii. Moja córka miała anemie 3
      razy i w tym czasie miała mały apetyt i też nie tyła (bo niby z czego ma mieć
      tłuszczyk jak prawie nic nie je). Zobaczysz, że maluch nadrobi jak wyleczycie
      anemię, ale przygotuj się na to, że leczenie preparatami żelazowymi może
      potrwać do kilku tygodni. Spytaj jeszcze lekarza czy nie trzeba podawać dziecku
      kwasu foliowegi i witaminy B6 - to znacznie przyspiesza leczenie. I jeszcze
      jedno - żelazo lepiej się wchłania w kwaśnym środowisku, więc nie powinno się
      go podawać razem z mlekiem (jeśli podajesz Ferrum Lek to dodaj ze 2 krople
      Cebionu). Powodzenia
      • hedom1 Re: Moja córeczka nie rośnie:( - do Ludmiły 29.12.03, 19:16
        Witam i dziękuje za wszystkie rady,
        Ludmiło ja podaję FerrumLek 2,5ml plus kwas foliowy 2Xdziennie plus CebionmULTI
        5 KROPLI bo po wit. B6 mała od razu wymiotowała. Ale napisz prosze czy po tym
        żelazie nie mog podawać jej również cyca i przez jaki czas? I proszę powiedz
        jeszcze czy w momencie podawania Ferrumlek mam również podać Cebion tj. w tym
        samym czasie?
        PS: Apetyt już trochę lepszysmile a podajemy te preparaty od 2,5 tygodnia.
        A i czy te wszystkie witaminy mogą wywoływać zielone kupy?
        A czy Twoja córeczka nie rosła też wzwyż? A jak teraz je i czy bardzo różni się
        wzrostem od rówieśników?
        Dziękuję bardzo i pozdrawiam,
        • ludmila Re: Moja córeczka nie rośnie:( - do Ludmiły 30.12.03, 12:06
          Jeśli chodzi o Ferrum Lek to teoretycznie obecność pokarmu nie zaburza
          wchłaniania preparatu, ale nam w szpitalu radzili, aby dziecko dostawało Ferrum
          jakieś 15-20 minut przed lub po jedzeniu. Ja dodawałam Cebion do żelaza i taką
          mieszankę dawałam córce (i nawet jej to smakowało).
          Zielone lub czarno-zielone kupy to efekt podawania żelaza i witamin - nie ma
          się czym martwić. U mojej małej żelazo powodowało jeszcze kolki sad(
          Jeśli chodzi o wzrost to u nas była nieco inna sytuacja. Moja Daria jest
          wcześniakiem (ur. w 28 tygodniu ciąży z wagą 1050 g) i przy dwóch pierwszych
          anemiach nie miałam okazji sprawdzić czy nie rośnie, bo konieczne było szybkie
          przetaczanie krwi. Przy trzeciej (miała wtedy ok 4 miesięcy), którą leczyliśmy
          żelazem i witaminami rzeczywiście mniej urosła wzwyż, ale szybciutko nadgoniła.
          Teraz ma 7 miesięcy, waży 7,5 kg i mierzy 70 cm czyli chyba tak jak rówieśnicy.

Pozdrawiam
          • ludmila Re: Moja córeczka nie rośnie:( - do Ludmiły 30.12.03, 12:17
            I jeszcze jedno - firma Nutricia robi preparaty dla dzieci z małym apetytem
            (Bebilon ph5,7, Nutrini - ten jest chyba od 1 roku) - spytaj lekarza - może
            powinnaś coś takiego podawać córce.
    • pawlinka Re: Moja córeczka nie rośnie:( 30.12.03, 01:17
      Sprawdź może to jakiś pasożyt. Koleżanki mała miała glisdę, jadła raz dziennie
      i nie przybierała na wadze przez kilka miesięcy.
    • beti36 Re: Moja córeczka nie rośnie:( 31.12.03, 23:21
      Witam! Moja Daria urodziła się tego samego dnia co twoja córcia,jest już na 3
      butelce Ferrum w związku z niską hmg , waży 10,6kg ale nie ma takich
      doskonałych osiągnięć,pełza nie raczkuje z trudem zaczyna podnosić się przy
      meblach o samodzielnym chodzeniu nie ma narazie mowy.Apetyt ma wilczy ale jej
      waga jest taka sama od 2mcy.Fakt znam dziecko z pasożytem glisty ludzkiej, nie
      rośnie ma 2 lata a waży ok.8,5kgi dopiero teraz okazało się że ma glistę.Zrób
      koniecznie badania.Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka