Dodaj do ulubionych

koślawość kolan

07.08.09, 15:55
Córka ma stwierdzone koślawość kolan, ma 20miesięcy. Zmienilismy
butki ,a Bartki, a kapcie kupiłam specjalne Spółdzelni Inwalidów
Postępu. staram się by siadziała po turecku lecz jest z tym problem.
Co jeszcze mozna zrobić by wada się nie powiększyła, i cz\y moze
chodzic na bosaka po domu bo to bardzo lubi.
Obserwuj wątek
    • dorotamakota1 Re: koślawość kolan 07.08.09, 16:29
      Ja myślę, że pomoże trochę spokoju i konsultacja z jeszcze jednym ortopedąwink.
      Córka ma jeszcze trochę czasu na wyrośnięcie z wadywink.
      • kazet.1 Re: koślawość kolan 07.08.09, 21:36
        moja córka też miała stwierdzoną koślawość na bilansie dwulatka, lekarz
        powiedział, że mam się nie przejmować bo możliwe, że wyrośnie. teraz córka ma
        prawie 6 lat. byłam ostatnio na kontroli w Poradni Wad Postawy i lekarz zalecił
        tylko wkładki profilaktyczne, które trzeba stosować od jesieni, jak będzie
        chodziła w półbutach. powiedział, że na gimnastykę korekcyjną może chodzić
        dopiero w szkole, nie musi w przedszkolu, bo u nas nie ma takich zajęć. i ma się
        dużo ruszać, co i tak robi - rower, rolki, spacery, zabawy ruchowe. nie przejmuj
        się tak, to nic poważnego!
    • pajesia Re: koślawość kolan 07.08.09, 23:08
      można dziecko nauczyć komendy "źle siedzisz" - by poprawiło swój siad. Moje
      dzieci od zawsze były tego uczone. reaguja doskonale.

pogorszenie postawy zauważyłam gdy poszli do przedszkola, więc wzięłam się do
      galopu, zmobilizowałam męża, ekssportowca, niech ćwiczy dzieci, by koślawe nie
      były... wiesz takie proste rzeczy: chodzenie na palcach, zewn krawędziach stóp,
      podnoszenie woreczka z fasolą palcami stóp...

co do chodzenia boso: są różne szkoły. jeśli Twoje dziecko lubi chodzić boso,
      niech chodzi, a zimą gdy ciągnie zimno po podłodze, niech ma kapcie ze sztywnym
      zapiętkiem - te z Postępu są idealne.

a, i rozsądny ortopeda na pewno Cię uspokoi. Stopy i kolana to ważna sprawa, by
      nie bolały w życiu dorosłym. Wytłumacz dziecku, jest już wystarczająco duże by
      zrozumieć dlaczego ma dbać o kolanka: by nóżki i kolanka ładnie rosły i by w
      przyszłości miało PIĘKNE i ZDROWE nogi i całe było ładne. Można. A jak nauczysz,
      że zakładanie nogi na nogę jest niezdrowe (bo jest) to będziesz mieć najlepszego
      w świecie Cerbera. smile
      • 0wiolcia0 Re: koślawość kolan 08.08.09, 08:48
        Mój syn ma 2 latka tez ma koslawe kolana Lekarka tez nam doradziła buty z
        zapietkiem, żeby siedział po turecku czy po prostu z nogami do przodu, a do tego
        ćwiczenia takie o jakich pisze pajesia
        Nic sie nie martw wyprostuja sie wink grunt że zaopatrzylas dziecko w dobre buty i
        wiesz jakiego siedzenia unikac
    • kristii Re: koślawość kolan 12.08.09, 16:47
      Moja ma 3 latka i również koślawe kolana.Lekarz przepisał jej buty ortopedyczne
      i wkładki.Ma dużo jeździć rowerkiem,siedzieć po turecku i skakać na piłce
      rehabilitacyjnej.Boso może chodzić ,ale jedynie po dworze lub plaży.Na płaskich
      powierzchniach typu-parkiet chodzenie boso jest zakazane.Koniecznie w bucikach.
      • sonia-3 Re: koślawość kolan 12.08.09, 17:15
        Dziecko powinno wyrosnąć z koślawości. Podstawowe zasady:
        -siedzenie po turecku
        -na spacerach chodzenie po krawężnikach
        -bezwzględny zakaz jeżdżenia na samochodzikach- pchaczach, gdzie dziecko odpycha się nóżkami
        -jeżdzenie na rowerze
        i troche cierpliwości- wyrośnie
        • kasiak37 Re: koślawość kolan 12.08.09, 21:35
          akurat Sonia z ta jazda na rowerze to nie trafilas.
          Do poczytania:
          www.zdroweporady.pl/2007/wady-kolan-koslawosc-szpotawosc/
          • osmag Re: koślawość kolan 13.08.09, 13:34
            Chyba nie doczytałazś artykułu. Chodzi o szpotawość i jazdę na
            rowerze, a autorka mówi o koślawości kolan. Niestety siad po turecku
            nie jestv również wskazany ,jako zbyt obciążający stawy biodrowe.
            • sonia-3 Re: koślawość kolan 13.08.09, 22:26
              Ja tylko piszę zalecenia lekarza ortopedy ( bardzo dobrego specjalisty w Łodzi) u którego byłam z moją córeczką i którego znam od 20 lat - bo tyle z Nim pracuję. Myślę że mogę mu ufać.
            • kasiak37 Re: koślawość kolan 13.08.09, 23:15
              doczytalam artykul.Ty nie doczytalassmile.Spojrz w zalecenia przy koslawosci kolan.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka