Dodaj do ulubionych

skaza białkowa

27.02.04, 12:57
Co podajecie do jedzonka dzieciom ze skazą białkową. Piotrus ma 7 miesięcy i
już miał wprowadzonych wiele posiłków. Teraz choruje i podobno przez tą
chorobę uaktywniła mu się skaza białkowa. Co moze jesc procz bebika omnea i
owocow?

Pozdrowionka
Kasia i Piotruś

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=8933164&a=10454985
Obserwuj wątek
    • m.pingot Re: skaza białkowa 27.02.04, 16:12
      Witam
      Moj Grzes ma skaze od 2-go m-ca i my podawalismy mu od poczatku BEBILON PEPTI
      to mleko, którew jednoczesnie leczy skaze i alergie na białko a także na soję i
      zapobiega kolkom. Podajemu mu je cały czas teraz ma 6 m-cy i wprowadziłam mu
      mnóstwo posiłków oprócz owoców i kaszek na mleku (Bebilon) również tych
      smakowych wcina zupki i obiadki, które sama przygotowuję, a zamiast masła
      dodaję oliwę z oliwek-łyżeczkę na obiadek. Zjada jakieś 250 ml. Ma duży apetyt.
      No i gotuję kisielek na mleku tym modyfikowanym i dodaję na wierzch deserek
      owocowy. A jeśli nie chcesz gotować zupek i obiadków z powodzeniem możesz
      kupować te Bobo Vity bo one w 99% nie zawierają białka mleka krowiego i laktozy
      (oprócz zupki pomidorowej i obiadku warzywa z kurczakiem i jabłkiem). Mam to
      już sprawdzone i wypróbowane (na poczatku też dawałam ze słoiczka aby sprawdzić
      czy nie będzie miał alergii na jakiś składnik). Polecam i pozdrawiam.
      A ... ta skaza mija nawet do roku czasu. A w ostateczności do drugiego roku
      życia.
      Monika mama Grzesia
      • wiki41 Re: skaza białkowa 27.02.04, 21:06
        Napiszcie proszę, jak się skaza ujawniła u Waszych dzieci. Mój synek (5 m-cy)
        ma od dwóch tygodni dziwną wysypkę na buzi, pediatra na razie kazała tylko
        obserwować i ew. pójść do dermatologa. Karmię piersią, ograniczam (nie
        wyeliminowałam całkowicie) pokarmy mleczne, ale nie widzę poprawy. A jeśli, to
        raczej po smarowaniu maścią.

Będę wdzięczna za krótki opis.
        Wiki
        • m.pingot Re: skaza białkowa 27.02.04, 21:56
          U nas pojawily sie drobne krostki, jakby wypuklosci na policzkach (bez zadnego
          plynu w srodku) cos jakby liszaj, tylko na calych policzkach. Byly bardzo
          szorstkie. Ja z poczatku myslalam ze to wysypka, lub podraznienie i smarowalam
          linomagiem mascia ale nie pomogo-moze odrobinke. No i poszlismy na szczepionke
          i pediatra tez mnie pytala czy karmie piersia i czy jem nabial. Ja niestety nie
          mialam zbyt duzo pokarmu i od poczatku dokarmialam synka Nan HPA ale to nic nie
          dlao. Lekarz stwierdzila ze to na pewno alergia i ze warto zmienic mleko. Dala
          nam preparat mlekozastepczy Bebilon Pepti - on leczy alergie i skaze bialkowa i
          synek pije to do tj pory. A te krostki zniknely juz po tygodniu stosowania
          mleka. Dodam, iz to mleko jest dostepne w aptekach wylacznie i kosztuje 25
          zl/opakowanie. Z tym, iz my dostajemy recepty jako choroba przewlekla i placimy
          50%.
          Aha oprocz krostek policzki byly lekko zaczerwienione.
          Pozdrawiam
          Monia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka