Dodaj do ulubionych

czerwone, a potem sine plamy

17.11.11, 21:36
Witam,
jestem mamą 5 letniego synka. Ma stwierdzone AZS, ale w dość łagodnym stanie.
Do tej pory lekarze zalecali pielęgnację i dietę z eliminacją podstawowych "podejrzanych" artykułów jak nabiał, kakao, maliny, orzechy itd.
Synek do tej pory miał się całkiem dobrze, rzdko chrował, ostatni antybiotyk brał w tym ruko na wiosnę (chodzi do przedszkola od 3 roku życia i stosunkowo rzadko choruje - tak porządnie średnio 2 razy na rok).
Trzy tygodnie temu pojawiła się u niego wysypka w posaci czerwonych plam białych w środku, podpuchniętych, obolałych i swędzących, które po 1, 2 dniach bledną i pozostają po nich sińce jak po lekkim uderzeniu. Taka wysypka pojawiła się 3 tyg temu jak pisałam i pierwszym objawem przed zaczerwienieniem była wysoka temperatura trwająca ok 3 dni - pierwszy dzień 39,3, potem 37,7 do 38,5. Trzydniówkę synek już przeszedł mając 2 latka.
Pediatra stwierdziła, że to wirus, a po tygodniu synek znów zachorował i miał zapalenie oskrzeli. Brał antybiotyk i prebiotyk przez 7 dni. Potem było kilka dni przerwy i znów taka wysypka, bardziej obfita również zakończona siniakami. Tak na marginesie, obawiam się co mogą pomyśleć opiekunki w przedszkolu...
Czy to na tle alergicznym? Umówiłam się do alergolog, ale doipero za 3 dni... Zmian w diecie nie było, przynajmniej w domu, nie wiem jak w przedszkolu...
A, padiatra przepisała Aerius, ale na 25.11 synek jest zapisany na testy pokarmowe, więc teraz Aeriusa nie podaję. A może powinnam?... Co takiego dolega mojemu dziecku? Czy można coś stwierdzić na podstawie takiego opisu?
Z góry dziękuję za odpowiedź.

Obserwuj wątek
    • mammajowa Re: czerwone, a potem sine plamy 17.11.11, 22:16
      kurcze o ile pamiętam to rumień zakaźny pasuje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka