Dodaj do ulubionych

zagadka alergiczna

13.04.15, 19:54
O naturo przeklęta!Wojtek ma prawie 5,5 miesiąca.Jesteśmy w trakcie rozszerzania diety.Tylko nie krzyczcie,że to za wcześnie,bo my jesteśmy na mm.No i testujemy warzywawinkmarchewka,ziemniak,dynia,pietruszka,brokuł i zielony groszek wcinal bez problemusmileod czwartku do niedzieli dostawał selera z marchewką.Żadnych niepokojących reakcji nie było,więc dziś rano ok 8.30 dostał jabłko.No i tu się zaczyna śledztwowinkok 12 zauważyłam na brzuchu i klatce piersiowej małą wysypke- i teraz nie wiem,kto winny?seler czy jabłko?uncertain
Obserwuj wątek
    • dorgaj1 Re: zagadka alergiczna 13.04.15, 20:08
      Obstawiam seler...
      • bisiek10 Re: zagadka alergiczna 13.04.15, 21:40
        Ja tez smile
    • babybump Re: zagadka alergiczna 13.04.15, 21:44
      A ja obstawiam jabłko, ale nie jest to alergia na jedzenie, a na pyłki. Spójrz do jamy ustnej, zwracaj uwagę też na oddychanie. Mogą pojawić się objawy podobne do astmy.

Gdyby był to seler, to byłaby jakaś reakcja wcześniej.
      • neko1982 Re: zagadka alergiczna 14.04.15, 06:31
        A na co mam zwrócić uwagę w jamie ustnej?
    • e-kasia27 Re: zagadka alergiczna 13.04.15, 22:01
      Obawiam się, że może być znacznie gorzej niż tylko seler, lub tylko jabłko.
      Marchew, pietruszka, seler i jabłko to alergeny krzyżowe dla pyłków drzew brzozowatych i dla siebie nawzajem. Najczęściej, jak jedno uczula, to pozostałe też, ale w różnym stopniu.
      Dopóki dawałaś tylko marchew i pietruszkę, to jakoś sobie organizm radził z neutralizowaniem alergenów.
      Zaczęłaś rozszerzać dietę w okresie pylenia drzew brzozowatych, dokładasz coraz to nowy alergen z tej samej grupy alergenów, więc w końcu organizm nie wytrzymał takiego obciążenia i wylazła wysypka. Teraz(w najgorszym wypadku) może nie zejść, aż wycofasz wszystko i aż przestanie pylić brzoza.

Wycofaj marchew, pietruszkę, seler i jabłko, zamiast tego daj batata, szpinak, burak, kalafior, banan.
      Jeśli karmisz zwykłym mm, nie dla alergików, to może to też być wysypka od krowy - nawet, jak do tej pory nic się nie działo.
      No i jak masz alergika, to za szybko lecisz z rozszerzaniem - testuj jedną nową rzecz na tydzień, dając codziennie coraz większą ilość.
      • neko1982 Re: zagadka alergiczna 14.04.15, 06:41
        o kurna! Ja w temacie alergii zielona jestem,bo ani ja,ani mąż,ani nikt w najbliższej rodzinie nie jest alergikiem.Mleko do tej pory tolerował dobrze,wcześniej te warzywa też...nie wiedziałam nic o alergii krzyżowej...a tu jeszcze pyłki...
        • doromka Re: zagadka alergiczna 14.04.15, 06:56
          No, ciekawa sprawa. U mojego synka też zauwazyłam delikatną wysypkę na brzuchu i czerwonawe suche niewielkie plamy w okolicach łokcia. Dietę rozszerzamy od 6 miesięcy, nic nowego ostatnio nie dostał. Praktycznie codziennie dostaje marchewkę, pietruszkę, jabłko od pół roku.I nic nie było. Mówicie, że jak pyli teraz brzoza to dopiero teraz ta alergia na te warzywa dała o sobie znać?
      • haus.frau Re: zagadka alergiczna 14.04.15, 09:04
        E-kasia,
        jak juz jestes 'na linii' - jakie owoce dla alergika oprocz banana? Na marchew lub jablko byla reakcja wysypką...
        • e-kasia27 Re: zagadka alergiczna 14.04.15, 23:34
          czarne jagody, borówki amerykańskie, arbuz, melon, porzeczki, agrest, figi, awokado, mango, granat, papaja
          • haus.frau Re: zagadka alergiczna 15.04.15, 07:42
            Dzieki smile. Szkoda ze tak malo krajowych...
    • rulsanka Re: zagadka alergiczna 13.04.15, 22:50
      Może być wszystko co do tej pory wprowadziłaś, łącznie z mlekiem.
      Ale jeśli na brzuszku to podejrzewałabym w pierwszej kolejności proszek do prania/płyn do płukania/kosmetyk.
      Alergia czasem nasila lub pojawia się po szczepieniach (u starszaka regularnie 3 tygodnie po każdym ze szczepień był rzut alergii)
      • neko1982 Re: zagadka alergiczna 14.04.15, 06:33
        Proszku ani kosmetyków nie zmieniałam
        • rulsanka Re: zagadka alergiczna 14.04.15, 12:00
          Uczulenie może wyjść w każdej chwili, wręcz często uczulamy się na rzeczy używane od dawna. Mój syn reaguje na proszki po 1-2 miesiącach. A pierwszy proszek, używany od urodzenia, lovela, uczulił jak miał 3m.
      • neko1982 Re: zagadka alergiczna 14.04.15, 06:34
        a szczepienie rzeczywiście miał 3 tygodnie temu...
    • tankky Re: zagadka alergiczna 14.04.15, 08:14
      Seler jest jednym z najsilniejszych alergenów, lepiej go nie dawać do roku.
    • nothing.at.all Re: zagadka alergiczna 14.04.15, 09:07
      Kasia mądrze pisze. Pyla teraz drzewa i zrobił się problem. Poczytaj o alergii, jak wprowadzać warzywa aby dziecku na szkodzić. Co ile dni i jakie są bezpieczne bez krzyzowania.
      Ja mama alergika to mówię.
      • doromka Re: zagadka alergiczna 14.04.15, 09:11
        Nothing, ale mój już te warzywa je od 6 miesięcy. Teraz syn ma prawie rok. To teraz dopiero w związku z tym pyleniem dopiero mogło dać znać o sobie? Kurde, nie znam się, chętnie poczytam i posłucham mądrzejszych od siebie.
        • nothing.at.all Re: zagadka alergiczna 14.04.15, 09:25
          Alergia może wyjść w każdej chwili. Jadł warzywa i było ok bo mało alergenów dostawal a teraz doszła brzoza i alergia krzyżowa do marchewki czy jabłka to organizm sobie nie poradził i wyszła wysypka. Oczywiście to nie musi być u was. Może na proszek cos zareagował albo jakoś krem zmieniłaś. Moja na proszek po trzech miesiącach się uczulila.
      • neko1982 Re: zagadka alergiczna 14.04.15, 09:34
        Ech...przeczytałam 150 stron publikacji o rozszerzaniu diety,konsultowalam się z naszą pediatrą.Myślałam,że robię to raczej rozsądnie-warzywa pojedynczo co 4-5 dni,a tu klopssadnic to,teraz się doszkolę z alergenów...Ale to trzeba mieć farta-przy braku alergii u rodziców ryzyko,że dziecko będzie alergikiem, wynosi jakieś 10-15%.już jednego farta mamy-wodniaki jąder,a to u jakiś 6% się zdarzasad
        • rulsanka Re: zagadka alergiczna 14.04.15, 12:05
          Najprościej byłoby wrócić na tydzień do samego mm i jeśli zmiany znikną, to wprowadzać produkty na nowo. Przy ponownym kontakcie z alergenem reakcja pojawia się szybko. 1-2 dni.

Ja tak robiłam z młodszym synem jak karmiłam piersią. Wróciłam tylko do piersi i po ponownym wprowadzeniu okazało się, że uczulał gluten.

Jeśli nie jesteście alergikami to tym bardziej prześledziłabym proszki i kosmetyki, bo alergia kontaktowa to nie jest typowe uczulenie a efekt "słabej skóry", i z tego dzieci często po prostu wyrastają jak skóra dojrzewa.
          • doromka Re: zagadka alergiczna 14.04.15, 12:22
            Ruslanka, a roczniaka tez wrócić na samo mm? No proszki i kosmetyki prześwietlę oczywiście.
            • rulsanka Re: zagadka alergiczna 14.04.15, 12:31
              W przypadku roczniaka to byłaby raczej ostateczność, bo raczej byłby bardzo wygłodzony. Gdyby drapał się do krwi i nie dało się znaleźć alergenu w inny sposób.
              Na twoim miejscu przeanalizowałabym chemię, bo to łatwo zmienić. Druga rzecz to np. leki które ostatnio brał. Po antybiotykach zmienia się flora jelitowa i jelita są bardziej przepuszczalne dla alergenów, podobnie może być po biegunkach. Zazwyczaj pomagają wtedy probiotyki.
              A jeśli to nie poskutkuje, to eliminować najbardziej podejrzane produkty i obserwować. Poprawa jest najwcześniej po 5 dniach od odstawienia.
              • doromka Re: zagadka alergiczna 14.04.15, 12:43
                No dyć, na samym mm to by bidulek nie dał rady. No nic, będziem szukać dziada. Dzieki
          • neko1982 Re: zagadka alergiczna 14.04.15, 20:37
            No to chyba wracamy tylko do mleka.Zobaczymy,co dalej.i biję się w pierś-zapomnialam o swojej alergii na nikiel,nie wiem,jakie to ma teraz znaczenie.Dzięki za radysmile
            • tankky Re: zagadka alergiczna 14.04.15, 23:46
              To nie są alergie tylko nietolerancje, układ pokarmowy (jak i wszystkie inne) są niedorozwinięte. Układ pokarmowy staje się szczelny ok. 1,5 rż.
            • e-kasia27 Re: zagadka alergiczna 15.04.15, 00:11
              neko1982 napisał(a):

> No to chyba wracamy tylko do mleka.Zobaczymy,co dalej.i biję się w pierś-zapomn
              > ialam o swojej alergii na nikiel,

No to jednak ma rodziców alergików.
              Robiłaś sobie kiedykolwiek testy skórne pokarmowe?

nie wiem,jakie to ma teraz znaczenie.Dzięki za
              > radysmile

Może mieć znaczenie, bo dziecko też może być na nikiel uczulone i to znacznie bardziej niż Ty. Wyeliminuj z otoczenia dziecka wszystko, co może zawierać nikiel. Sprawdź listę pokarmów o dużej zawartości niklu, bo to też może powodować problemy. No i woda może zawierać dużo niklu i jedzenie gotowane w nieodpowiednich garnkach.

No i dużo cierpliwości i hartu ducha życzę, bo jak się uczulenie na nikiel nałoży na uczulenia na pokarmy i pyłki, to bardzo ciężko będzie dojść, co i dlaczego uczula: czy marchewka uczula, bo jest marchewką, czy może rosła za blisko fabryki i ma w sobie za dużo niklu.
              Czy wysypka pojawiła się po jedzeniu, czy dlatego, bo dziecko się do kluczy dorwało.

Może wybierz się do dobrego alergologa, bo dobrze by było jakoś sprawdzić ten nikiel, czy dziecko na niego reaguje, ale u takiego malucha, to prawdę powiedziawszy bałabym się coś kombinować sama, bo nie wiadomo czego się można spodziewać, jak duża będzie reakcja, jeśli uczulenie jest.
              • neko1982 Re: zagadka alergiczna 15.04.15, 08:50
                Testów skórnych nigdy nie rrobiłam,bo nie widziałam takiej potrzeby-Nie mam żadnych niepożądanych reakcji po pokarmach.A sprawa z niklem jest ewidentnie kontaktowa-pojawia się swedzaca wysypka w miejscu kontaktu-na uszach,jeśli założyłam kolczyki z niklem i raz na brzuchu (tu winna okazała się sprzaczka od paska).a u małego ta wysypka to kilka drobnych kropeczek na brzuchu i klatce piersiowej.I teraz to już zgłupiałam,od czego to może być...Ale rzeczywiście dobry alergolog pewnie by się przydał.Będę szukacsmiledzięki!
              • nothing.at.all Re: zagadka alergiczna 15.04.15, 10:33
                Kasia - a ty możesz polecić jakiegoś alergologa dobrego? Bylam u trzech i każdy taki sobie, bez rewelacji bym powiedziała.
                • e-kasia27 Re: zagadka alergiczna 15.04.15, 17:14
                  Nie bywam u alergologów, więc nic na temat ich kompetencji nie wiem.
                • tankky Re: zagadka alergiczna 15.04.15, 18:55
                  Ja mogę polecić świetnego alergologa dr Małgorzata Repin-Roszkowska, przyjmuje w Pruszkowie. Ma 20 letnią praktykę i jest bardzo na bieżąco.
        • nothing.at.all Re: zagadka alergiczna 14.04.15, 15:02
          Niestety alergii jest coraz więcej u dzieci. Moja tez w tej grupie wylądowała a nikt w rodzinie nie ma i rodzice też nie. Mam wielką nadzieję że Wyrośnie.
          • neko1982 Re: zagadka alergiczna 14.04.15, 20:41
            To trzymam kciuki,żeby szybko wyrosłasmileja też miałam nadzieję,że nas to ominie,zwłaszcza jak nasluchalam się historii koleżanki o alergii jej syna.Na pocieszenie dodam,że obecnie ten 7 -latek wyrósł z alergii,oprócz orzechów-a było i mleko,i jajka,i gluten,i jabłkawink
            • e-kasia27 Re: zagadka alergiczna 15.04.15, 00:19
              Z alergii się nie wyrasta.
              Jak się ktoś alergikiem urodził, to będzie nim do końca życia.
              Wyrosnąć można z objawów, a raczej nie tyle wyrosnąć, co objawy alergii mogą się w ciągu życia zmieniać, jedne znikają, ale pojawiają się nowe, czasem gorsze niż te, które były na początku, to tzw. marsz alergiczny. Nie ma się co cieszyć, że wysypka po mleku już się nie pojawia, bo następne w kolejce stoją inne choroby, jeśli się mleko będzie jadło.
    • terefere134 Re: zagadka alergiczna 15.04.15, 12:49
      Toście mnie wszystkie wystraszyły... U nas coś się dzieje, na razie wydaje mi się, że zmiana proszku złagodziła objawy, ale idealnie nadal nie jest... A tu wszystko wydaje się bardziej skomplikowane...
      • rulsanka Re: zagadka alergiczna 15.04.15, 13:57
        Zmiany nie znikają tak od razu. Leczone koło tygodnia (steryd, emolienty), nieleczone nawet do miesiąca mogą schodzić.
        • terefere134 Re: zagadka alergiczna 15.04.15, 17:06
          No, sterydów unikam, proszek zmieniłam w piątek, emolienty od miesiąca kilka razy dziennie.
          • rulsanka Re: zagadka alergiczna 15.04.15, 20:21
            No to jeśli od piątku jest poprawa to są duże szanse, że uczulał proszek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka