20.09.04, 23:05
...wiem, ze wszystko moze uczulac, ale czy zdarzylo sie Wam , by maliny
uczulaly?
Moja mala nie pije mleka dla dzieci od 11 m. zycia, bo mnie nie bylo
stac.tlustego zwyklego pic nie moze. Zreszta kupuje, takie oddtluszczone i
jest tansze, a sporo one pija.
Nie moga jesc pewnych rzeczy bo maja potem klopoty skorne, ale czy po
malinach...czy slyszalyscie...Bo ja mysle, ze po nich jest cala szorstka.
Obserwuj wątek
    • kruffa Re: Maliny.. 21.09.04, 09:31
      Już parę razy o tym pisałam, ze alergolodzy - nawet dzieciom,które jedzą
      przetwory mleczne - odradzają jadania malin i truskawek.

Kruffa
      • lch74 Re: Maliny.. 21.09.04, 12:27
        > odradzają jadania malin i truskawek.
        A ja pierwszy raz słyszę, żeby odradzali podawania malin, a do alergologa chodzę dość często. Mocno alergizujące są tzw. owoce "drobnopestkowe", czyli truskawki i poziomki (alergizują te malutkie pesteczki na skórce). Malina, jeżyna... to całkiem inny rodzaj owoców. Mylenie ich ze sobą, to ten sam błąd jak mówienie o bananie czy kiwi, że to cytrusy. Już samo to, że maliny i jeżyny można wprowadzać już w 5 miesiącu życia mówi za siebie, truskawki i poziomki najwcześniej w 10 m.ż. Truskawki i poziomki uczulaja mojego synka ale maliny na szczęście niesmile Poprostu musisz spróbować...
        Pozdrówkismile
        • kruffa Re: Maliny.. 21.09.04, 12:37
          Takie zalecenia miały wszytskie dzieci z alergią pokarmową i AZS (nawet te
          jedzące nabiał) na oddziale alergologicznym sad.

Kruffa
          • kopytko1 Re: Maliny.. 22.09.04, 09:43
            No to ja jako matka dziecka które dostało okropnej wysypki po BEZMLECZNEJ a z
            malinami mówię że maliny mogą uczulać!!!Jak najbardziej....A malina i jeżyna
            choć podobne to jednak inne...Baaa wtedy jako młoda mama i niedoświadczona
            stwierdziłam że skoro bezmleczna ( syn ma skazę) to mogę podać choć jest z
            malinami(no skoro bezmleczna to chyba dobra)..i tu się pomyliłam..a w przychodni
            pani doktor rzekła: To pani nie wiedziała że maliny uczulają?!...Nic więcej
            dodać nic ująć.

Pozdrawiam,Ewa
            • lch74 Re: Maliny.. 22.09.04, 10:06
              Jak napisałam w drugim wątku o malinach, niestety wszystko może uczulić... Super-bazpieczne jabłka, gruszki, ryż, kukurydza, ziemniaki... Owoce maliny i jeżyny są tak samo zbudowane ale to że uczula np. malina nie oznacza, że uczuli jeżyna (i na odwrót). Natomoast jeżeli uczuli poziomka, to napewno uczula też truskawka (i na odwrót), bo to większa odmiana poziomki... Ja nie podaję w ogóle gotowych kaszek smakowych, bo może być tak, że kaszka uczuli a sam owoc nie (owoce w proszku - chyba? - mnie nie przekonują), staram się podawać jak najmniej sztuczności. W żadnym wypadku nie twierdzę, że maliny w ogóle nie uczulają ale ich alergenność jest o wiele mniejsza niż poziomek... np. jagody można wprowadzać (w postaci soku) już w 4 miesiącu, więc są uważane za jedne z najbezpieczniejszych tak jak jabłko ale mój synek jest na nie uczulony (paskudnie żrące kupy). To jak najbardziej sprawa indywidualna...
              Pozdrówkismile
              • magda-lis Re: Maliny.. 22.09.04, 11:10
                lch74 napisała:
                W żadnym wypadku nie twierdzę, że maliny w ogóle nie uczulają ale ich
                > alergenność jest o wiele mniejsza niż poziomek... np. jagody można wprowadzać
                > (w postaci soku) już w 4 miesiącu, więc są uważane za jedne z
                najbezpieczniejszych tak jak jabłko ale mój synek jest na nie uczulony
                (paskudnie żrące kupy).

Właśnie nie bardzo rozumiem jak to jest z tymi jagodami. Od jakiegoś czasu nie
                podaje się małym dzieciom herbaty bo zawiera benzoesan sodu, przypraw (min.
                cynamonu), a jagody które też go zawierają podaje się tak wcześnie.
                Ponieważ zafrapował mnie zamieszczony przez kerstink artykuł na temat
                benzoesanu sodu, po raz kolejny zamieszczam jego fragment.

"benzoesan sodu jest najbardziej niebezpiecznym konserwantem zawartym w
                niektórych sosach, niektórych ketchupach i w serze. Nie wszystkie sosy i
                ketchupy zawierają benzoesan, dlatego tak ważne jest sprawdzanie ich składu na
                etykietach. (Symbol benzoesanu sodu to E211). Może on również występować
                naturalnie w cynamonie, herbacie i w owocach jagodowych. Stwierdzono, że stała
                ekspozycja na niskie dawki benzoesanu sodu powoduje przewlekłe alergie (u 8,8%
                osób cierpiących na nieżyt błony śluzowej nosa). Benzoesan sodu jest również
                znanym czynnikiem wywołującym pokrzywkę u przynajmniej 10% osób podatnych na to
                schorzenie."
                • lch74 Re: Maliny.. 22.09.04, 13:49
                  Dzieki za info o benzoesanie sodusmile Nie miałam pojecia, że może naturalnie występować w cynamonie, jagodowych i herbacie... To może być to, bo po wapnie w płynie (zawierało benzoesan sodu) Rysiaczek też miał brzydką kupę, więc natychmiast odstawiłam.
                  Pozdrówkismile
    • pimpek06 Re: Maliny.. 22.09.04, 15:45
      malin jesc nie moze , truskawek tez i innych produktow, ale moze poziomki, po
      nich nie ma wysypki.Ona jest teraz szorstka na calym ciele.
      • lch74 Re: Maliny.. 23.09.04, 09:52
        A to ciekawe, bo truskawka to tak naprawdę poziomka ananasowa lub poziomka wielkoowocowa, gatunek poziomki wyhodowany przez skrzyżowanie poziomki wirginijskiej z chilijską. Być może to tak jak z jabłkami, że niektóre odmiany uczulają a inne nie.
        Pozdrówkismile
    • kruffa Re: Maliny.. 22.09.04, 21:08
      A!!!! Własnie mi się przypomniała kolejna rzecz.
      Kiedyś juz była taka dyskusja na forum. I właśnie na potrzeby dyskusji zrobiłam
      wtedy mały research w sieci. Na części stron było ze sa bezpieczne, jednak
      liczba tych które mówiły o ich silnych własciwościach alergizujacych przeważała.

Kruffa
    • pimpek06 Re: Maliny.. 25.09.04, 15:55
      malin nie daję i szorstka skóra już znika, ale za to się rozchorowała bidulka
    • lidek0 Re: Maliny.. 27.09.04, 08:12
      Maliny, truskawki, poziomki moga uczulać. Poza tym w tym roku w lesie grasowało
      jakieś choróbsko a dokłądniej jakies owady je przenoszące własnie na malinach i
      poziomkach. Wiem to od zanjomej pediatry, nazwy niestety nie pamiętam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka