atopik 18.11.04, 21:02 Hm... kupiłam popping z amarantusa i zastanawiam się czy mogę już go podać mojemu synkowi (6m). Czy są jakieś ograniczenia wiekowe ? Jak to było u Was emamy ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bluteau Re: Amarantus 19.11.04, 09:32 Witam, Amarantus nie zawiera glutenu, wiec z tej strony jest bezpieczny. Od 6-tego miesiaca mozna juz wprowadzac kleiki ryzowe i kukurydziany, wiec mysle ze amarantus mozna spokojnie podawac. Zaczelam kupic make i popping z amarantusa kiedy moje dzieci juz byly troche starsze, wiec mam inne doswiadczenie. W takim razie, mysle ze mozesz sprobowac, np. miksujac popping razem z mlekiem (mleko ktore stosujecie) lub zrobic papke z poppingiem i owoce lub warzywa. Amarantus jest bardzo zdrowe i jezeli nie uczula (watpie zeby uczulil) bedzie to dobrym dodatkiem do diety Twojego dziecka. Pozdrawiam, Kathleen Odpowiedz Link Zgłoś
daria.1 Re: Amarantus 19.11.04, 12:56 Dziewczyny uświadomcie mnie bo nie wiem co to jest. Odpowiedz Link Zgłoś
atopik Re: Amarantus 19.11.04, 13:13 Dzięki Kathleen, moje przemyślenia były podobne - stąd ten zakup. Dla niewtajemniczonych podaję link, gdzie można znaleźć więcej info o amarantusie www.szarlat.com.pl Może są na forum emamy, które stosują amarantusa w diecie swoich dzieci i zechciałyby podzielić się swoimi doświadczeniami... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
bluteau Re: Amarantus 19.11.04, 14:02 Dodam amarantus (albo make, albo popping) do prawie wszytkie wypieki. Popping smakuje szczegolnie dobre w nalesnikach (jako dodatek do ciasta) i w muffinkach. Czasem tez kupuje kaszka amarantusowa - uzywam jako dodatek do chleba domowego (bez gotowania); to dodaje chrupkosc, lub robie szarlotke (tak jak z kasza manna). Oprocz tego, lubie popping jako dodatek do jogurtu. Sprawa bedzie wygladac troche innaczej dla dzieci na diecie bezglutenowej i/lub bezmlecznej. Chociaz jezeli emamy robia specjalne wypieki i chleb dla swoich pociechy, mozna tez dodac amarantus. Pozdrawiam, Kathleen Odpowiedz Link Zgłoś
bluteau Re: Amarantus 19.11.04, 15:01 Zapomnialam dodac, ze kiedy moj syn byl maly (ok. 18 mies) i byl na diecie bezglutenowej robilam mu nalesniki z mieszanek mak. Troche maki amarantusowej, ryzowej, kukurydzianej, gryczanej i ziemniaczanej. Proporcie zawsze byly inne. Mieszanke mieszalam z mlekiem sojowym, z olejem z oliwek i z jajkiem (kiedys przepiorcze). Bardzo dobrze smakowaly! Polecam. Kathleen Odpowiedz Link Zgłoś
azoorek Re: Amarantus 19.11.04, 17:12 Dodaje amarantus do zupek. Wrzucam popping na 10 m. przed zakonczeniem gotowania. Ma specyficzny smak i nie wszystkim dzieciom smakuje. Moj nie chcial samego w mleku. aga i m. Odpowiedz Link Zgłoś
dominikams Re: Amarantus 19.11.04, 21:03 Moja też nie chciała, ale nie ustepowałam i po jakimś czasie się przyzwyczaiła. Niektóre mamy mówią, że mniejszym dzieciom lepiej zagotować z małą ilością wody (zrobi sie papka) i przetrzeć przez sitko. Jak dobrze tolerują, można spróbować "surowy"; moje córki najbardziej lubią go na sucho, ale mała dostaje go rano i wieczorem na mleku, bo jest to jedyna "kaszka", jaką może jeść. Czasem robię na kolacja pure z ziemniaka z mlekiem. Odpowiedz Link Zgłoś