wuefiara1 05.03.05, 10:49 Jesteśmy w trakcie załatwiania zasiłku pielęgnacyjnego na naszego synka bazglutenowca. Podpowiedzcie jakie należy zrobić badania by wykryło, że nie może jeść glutenu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bb12 Re: Jakie badania 06.03.05, 22:52 Można zbadać IgE sp.na gluten. Mam nadzieję,że jesteście po badaniach w kierunku celiakii.W przypadku mojego dziecka popełniono taki błąd w sztuce lekarskiej i diagnoza jest teraz bardzo utrudniona.Córka ma 5 lat i nie wykluczoną wciąż celiakię.IgE wskazuje na alergię. Na tej podstawie nie dostałam zasiłku pielęgnacyjnego.Dziecko ma inne schorzenia współistniejące. Od poniedziałku znów będziemy w klinice. O zasiłek starałam się dwa lata temu.Nie przyznano mi,chociaż wcześniej otrzymywałam. Wam życzę powodzenia.Jeśli jesteś z Dolnego Śląska masz naprawdę duze szanse.Ja mieszkam w innej części Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
wuefiara1 Re: Jakie badania 07.03.05, 10:22 Mój synek ma 18 msc i od początku jesteśmy na diecie bezglutenowej. Po glutenie dostaje wysypkę a następnego dnia robi lużne kupki. Nie mieliśmy robionych żadnych badań. Teraz dowiedziałam się, że jeśli będzie to potwierdzone to możemy starać się o zaiłek ale nie wiem jak to potwierdzić. Jesteśmy z Dolnego Śląska. Ale wyczytałam, że jeśli jesteśmy na tej diecie tak długo to nic nie jest uszkodzone i nic nam nie wykryje. Mój synek jest uczulony na mleko a testy z krwi nic nie wykazały. Odpowiedz Link Zgłoś