Dodaj do ulubionych

jaki steryd?

16.03.05, 19:25
wiecie moze cos o tych sterydach:advantan, encortoloni czy cos takiego,
locoid-lipokrem, ktore sa silne, ktore mozna na twarz i jak dlugo, pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • hania_rz Re: jaki steryd? 16.03.05, 19:29
      Wejdź na forum eksperckie gazety.pl - dziecko / pielęgnacja skóry, czy jakoś
      tak. Tam odpowiedzi udziela lekarz pediatra, mnie udzielił b rzetelnej
      informacji. pozdrawiam
    • aga200406 Re: jaki steryd? 16.03.05, 19:33
      Ja stosowałam advantan. Mam 1 tubkę od 5 miesięcy, więc używam maleńko i tylko
      w krytycznych sytuacjach. Zmiany znikają niemal natychmiast. Nie potrafię
      jednak porównać advantanu z innymi maściami tego typu. Niestety zanim trafiłam
      na to forum stosowałam się do zaleceń lekarki i stosowałam go również na twarz.
      Na razie jest ok. W tej chwili używamy elidelu. Efekty są porównywalne do
      sterydu. Jednak cena jest wysoka. Pozdrawiamy.
    • matula22 Re: jaki steryd? 16.03.05, 22:04
      nie stosuj sterydu na twarz choćby w śladowych ilościach.natłuszczaj,
      wyeliminuj alergen(nabiał jest utajony np.w chlebie).jeśli już chcesz, to może
      smaruj bephantenem lub maścią cholesterolową z śladową ilością witaminyA(uwaga
      może podrażniać długo stosowana).
      elidel jest wychwalany ale my sobie poradziliśmy bez poza tym piszą na forum że
      jest młodym lekiem więc ewentualne skutki uboczne mogą wyjść po
      latach.najważniejsze to eliminacja alergenu.musisz pamiętać że to że skóra
      lepiej wygląda po sterydzie nic nie oznacza, bo przewód pokarmowy nadal jest
      podrażniany.należy usunąć najpierw przyczyny złego stanu skóry a dalej z lekką
      pomocą skóra wróci do normy.
      pozdrawiam aga z wiecznie natłuszczoną matyldąsmile))
    • sta.ania Re: jaki steryd? 16.03.05, 22:09
      nam pediatra i alergolog stanowczo zabronił sterydu a i z Elidelem kazał być
      bardzo ostrożny. Jak duże zmiany ma na buzi?
      ania
      • mamajulitki Re: jaki steryd? 17.03.05, 10:34
        jestem na diecie od 3 mcy, z alergenow zostala tylko wykladzina, ale planujemy
        sie wyprowadzic, skora od 3tygodni dopiero jest lepsza, ale nogi suche,
        luszczace, rozowe zostaly, co kilka dni pojawia sie wysypka malych krostek na
        calym ciele,
        no a buzia, nie wiem jak to opisac, krwi nie ma, ropy tez nie, ran tez nie,
        nie jest sucha ani szorstka, to zasluga atoderm po zinc, a pozniej aderma
        dermalibour albo diety), policzki sa lekko czerwone, widac na nich kilkanascie
        krostek bordowych, czasem bladych, w sumie jest super w porownaniu z tym co
        kiedys ale walczymy ze swiadem i suchoscia, no i tymi podraznionymi nogami,
        moze by pomogly sterydy jak nic nie pomaga juz, ale czy nie pogorsza? przed
        sterydami mam zastosowac clotrimazol
        czytalam ze do drobnych zmian jednorazowe posmarowanie sterydem powoduje, ze
        wszystko zanika i kombinuje ze moze jej zaniknie i przestanie sie luszczyc i
        swedziec,
        w sumie to z dermatologiem stwierdzilysmy ze jest to moze azs i lzs, co
        myslicie? ponoc to trudno odroznic a leczenie jest takie samo
    • mamajulitki Re: jaki steryd? 17.03.05, 13:36
      a moze lepiej masc z hydrokortizonem 0,2?
    • patyska Re: jaki steryd? 17.03.05, 13:43
      zadnego nie wolno na twarz, ale jak u nas byl juz mus to dawalam locoid crelo.
      podobno lagodniutki...
      • mamajulitki Re: jaki steryd? 17.03.05, 13:50
        a czemu nie stosowac na twarz? myslicie ze nie trzeba na te zmiany? a jak raz
        posmaruje?
        • patyska Re: jaki steryd? 17.03.05, 13:56
          chodzi o "zniszczenia" jakie moze ewentualnie spowodowac steroid na delikatnej
          skorze twarzy - ale bez przesady, jak sie raz czy dwa posmaruje tragedii nie
          bedzie wink
        • sta.ania Re: jaki steryd? 17.03.05, 13:58
          co byś nie zrobiła to posmarowanie raz sterydem nie pomoże, zmiany wyjdą
          ponownie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka