Dodaj do ulubionych

MOJE PRZEMYŚLENIA I PROPOZYCJA

18.05.05, 13:13
Obserwuj wątek
    • patyska Re: MOJE PRZEMYŚLENIA I PROPOZYCJA 18.05.05, 13:18
      hmmmm... niezwykle interesujace... wink))
    • amra1 Re: MOJE PRZEMYŚLENIA I PROPOZYCJA 18.05.05, 13:28
      UPSSS... Coś mi nie wyszło smile

Dziewczyny kochane, wszystkie!!!
      Śledzę wątki dotyczące wszystkich spraw poruszanych na tym forum. Nie jestem
      przeciwniczką medycyny niekonwecjonalnej (patrz chińczyk, rosołki itd) ani
      medycyny konwencjonalnej. Generalnie uważam, że wszystko dobre, co pomaga
      naszym dzieciom ale i im nie szkodzi. Wiadomo, że każda z nas chce dla swojego
      dziecka jak najlepiej, obojętnie jaką metodą, byle by mu krzywdy ta metoda na
      dłuższą metę nie zrobiła. Nie zabieram głosu w wielu dyskusjach, bo się na
      pewnych tematach nie wyznaję i mądrzyć się nie będę, jak również nie chcę
      tracić czasu na wykłócanie się o to, kto ma rację, a kto się myli.

Martwi mnie jednak fakt (przynajmniej takie odnoszę wrażenie), że wiele mam ma
      już zrobioną przysłowiową "wodę z mózgu" po lekturze tego forum i nieco
      bezkrytycznie podchodzi do różnych spraw (nie piszę tu tylko o chińczyku!!!).

I tak sobie pomyślałam, że może nasze forum zasługuje na eksperta, który
      wniósłby tutaj jakiś niewielki powiew rozsądku? Potrafiłby z punktu widzenia
      medycyny i własnego doświadczenia wyjaśnić wiele naszych wątpliwości? Nie
      opierając się jedynie na materiałach zebranych w internecie...

Powiedzmy sobie szczerze, że AZS i alergie, szczególnie u małych dzieci, nie
      leczone lub leczone nieprawidłowo, mogą doprowadzić do bardzo poważnych
      konsekwencji w wieku późniejszym. Temat jest więc bardzo poważny. Nie twierdzę,
      że ewentualny ekspert wyjaśni wszystko i zawsze będzie potrafił wskazać nam
      jedyną słuszną drogę postępowania, szczególnie nie widząc naszych dzieci "na
      żywo", ale myślę, że w wielu kwestiach jednak mógłby pomóc.

Dziwne dla mnie jest to, że nasze forum, pomimo poruszanych na nim tak ważnych
      spraw, nie ma ani eksparta ani nawet moderatora. Może trzeba wziąć przykład z
      forum "Karmienie butelką", gdzie dziewczyny skrzyknęły się razem (w czym brałam
      zresztą skromny udział) i wywalczyły eksperta (nota bene chyba najlepszego
      wśród innych).

Co o tym myślicie? Czy sądzicie, że byłoby o co walczyć? Ma to sens? A może już
      kiedyś próbowałyście, ale nic z tego nie wyszło?

Może ja naiwna jestem i idealizuję, ale wydaje mi się, że może warto powalczyć?

Pozdrawiam
      Asia
    • amra1 Re: MOJE PRZEMYŚLENIA I PROPOZYCJA 18.05.05, 13:29
      Patysko, prawda??? smile)))
      • patyska Re: MOJE PRZEMYŚLENIA I PROPOZYCJA 18.05.05, 13:38
        swiete slowa!!! zadamy eksperta!!! tylko jak to sie robi? jak masz
        doswiadczenie to pomozesz, yeah? wink))
      • kruffa Re: MOJE PRZEMYŚLENIA I PROPOZYCJA 18.05.05, 13:47
        Ja nie Patyska, ale jak najbardziej jestem za!!!!

Kruffa
    • izia30 Re: MOJE PRZEMYŚLENIA I PROPOZYCJA 18.05.05, 13:43
      podpisuje sie pod tym obiema rekoma i nogami. mam nadzieje ze fakt ze roznioslam
      temat po forach eksperckich, cos w tej materii pomoze...
    • julamimi Re: MOJE PRZEMYŚLENIA I PROPOZYCJA 18.05.05, 13:52
      hm, wszystko to pieknie... tylko... skad wziac takiego eksperta? bo wiecie, tak
      mysle, ze jak zebrac wiedze z tego forum do kupy, to rzadko kto tak duza wiedza
      dysponuje.
      Zeby byc ekspertem, trzeba byc madrzejszym od tego forum smile a tu juz mam obawy,
      czy kogos takiego by sie znalazlo smile no bo co nam po ekspercie, ktory
      powie "brak witamin? w polsce? niemozliwe!", "roczne dziecko? pasozyty? ich
      zwiazek ze zmianami skornymi? niemozliwe!" - a z takimi opiniami "eksperckimi"
      na innych forach sie spotkalam.
      To forum jest kopalnia wiedzy na rozne tematy, pokazuje rozne kierunki - kazda
      z nas moze wybrac tu kierunek dla siebie. I mnie sie to podoba - wlasnie takie
      jak jest teraz (no, wylaczajac klotnie, ale tego to nawet nie warto komentowac)
      Kazda z nas czyta, wylapuje interesujace fragmenty, kojarzy rozne fakty pod
      katem wlasnego dziecka - boje sie, ze ekspert mimo wszystko ograniczylby tutaj
      horyzonty...

pozdr
      • setia Re: MOJE PRZEMYŚLENIA I PROPOZYCJA 18.05.05, 20:16
        jula, calkowicie sie z Toba zgadzamsmile
        ale jesli juz mialabym wybierac specjalizacje forumowego eksperta to tak jak
        becia wybralabym dietetyka, bo to co moze nam powiedziec alergolog, chyba kazda
        z nas juz dawno wie.
        • akaja Re: MOJE PRZEMYŚLENIA I PROPOZYCJA 19.05.05, 09:20
          Czy jednak nie przesadzasz z zadufaniem w siebie i swoją wiedzę. Naprawdę
          uważasz, że wiesz więcej od lekarzy? Sama jestem lekarzem i jeżeli mam
          jakiekolwiek wątpliwości to konsultuję się z ludźmi mądrzejszymi od siebie i
          czytam artykuły i wytyczne dotyczące danego problemu. Nie wszystkie zmiany
          skórne są spowodowane alergią, tym bardziej alergią pokarmową, a żeby dobrze
          diagnozować trzeba mieć szeroką wiedzę, nie tylko na tema diet- bo duża część
          np atopowego zapalenia skóry, pokrzywek czy astmy ma podłoże niealergiczne i
          nawet żebyś nie wiem jak "śledziła" podejrzane pokarmy nie znajdziesz związku
          pomiędzy nimi a objawami u dziecka. To forum jest świetne, super, że można
          wymieniać się doświadczeniami , informacjami ale sorry uważam, że kosultacji z
          osobą która zna się i ma rzetelne podejście do tematu ( wiedza oparta nie na
          swoich poglądach ale na wiarygodnych badaniach naukowych) jest niezbędna.
          Dlatego myślę, że pomysł z pomocą konsultanta jest świetny.
          • julamimi Re: MOJE PRZEMYŚLENIA I PROPOZYCJA 19.05.05, 09:42
            akaja, jesli post byl do mnie, to pozwol, ze odpowiem.

> Czy jednak nie przesadzasz z zadufaniem w siebie i swoją wiedzę. Naprawdę
            > uważasz, że wiesz więcej od lekarzy? Sama jestem lekarzem i jeżeli mam

ja nie napisalam, ze JA wiem wiecej od lekarzy (oczywiscie, ze nie wiem, zdaje
            sobie sprawe ze swojej niewiedzy), napisalam "Zeby byc ekspertem, trzeba byc
            madrzejszym od tego forum smile a tu juz mam obawy,
            czy kogos takiego by sie znalazlo smile "
            FORUM, wiedze CALEGO FORUM uwazam za wieksza od wiedzy niejednego lekarza...
            jak dotychczas trafiam na marnych lekarzy, forum wiecej pomoglo mojemu dziecku
            niz alergolog, wiec prosze, nie dziw mi sie smile

> skórne są spowodowane alergią, tym bardziej alergią pokarmową, a żeby dobrze
            > diagnozować trzeba mieć szeroką wiedzę, nie tylko na tema diet- bo duża
            część
            > np atopowego zapalenia skóry, pokrzywek czy astmy ma podłoże niealergiczne i
            > nawet żebyś nie wiem jak "śledziła" podejrzane pokarmy nie znajdziesz związku
            > pomiędzy nimi a objawami u dziecka. To forum jest świetne, super, że można
            > wymieniać się doświadczeniami , informacjami ale sorry uważam, że kosultacji
            z
            > osobą która zna się i ma rzetelne podejście do tematu ( wiedza oparta nie na
            > swoich poglądach ale na wiarygodnych badaniach naukowych) jest niezbędna.
            > Dlatego myślę, że pomysł z pomocą konsultanta jest świetny.

Jesli faktycznie znalazloby sie konsultanta z takim podejsciem o jakim piszesz,
            ktory nie wyda od razu wyroku ALERGIA i jedynego zalecenia "to odstawic, to
            odstawic, to odstawic" - to oczywiscie, ze jestem za. Tylko moja wiara w
            znalezienie takiej osoby jest mala. A ta mala wiara wynika ze zlych doswiadczen.

> np atopowego zapalenia skóry, pokrzywek czy astmy ma podłoże niealergiczne i
            > pomiędzy nimi a objawami u dziecka. To forum jest świetne, super, że można

no wlasnie - strzal w dziesiatke. Lekarze, z ktorymi jak dotad mialam kontakt,
            na 100% obstawiali pokarmowke i na 100% wykluczali inne mozliwosci. A coraz
            bardziej sie to u mojej corki uklada w bajke pod tytulem "drozdzyca"
            i "awitaminoza".

> jakiekolwiek wątpliwości to konsultuję się z ludźmi mądrzejszymi od siebie i
            > czytam artykuły i wytyczne dotyczące danego problemu. Nie wszystkie zmiany

Akaja, niewiele sie na tym forum wypowiadasz, ale to co piszesz jest rzeczowe,
            szkoda ze malo lekarzy ma chec poglebiania albo przynajmniej odswiezania swojej
            wiedzy - ale dobrze, ze jednak sie tacy zdarzaja smile. Prosze, nie kruszmy kopii
            o moje zadufanie w sobie, nie warto smile

Pisz wiecej i czesciej, bo wyglada na to, ze mozesz tu duzo wniesc smile

pozdr smile
          • setia Re: MOJE PRZEMYŚLENIA I PROPOZYCJA 19.05.05, 11:01
            akaja napisała:

> Czy jednak nie przesadzasz z zadufaniem w siebie i swoją wiedzę. Naprawdę
            > uważasz, że wiesz więcej od lekarzy?

mysle, ze post byl jednak skierowany do mniesmile
            akaja, nigdy nie uwazalam, ze mam wiedze wieksza od lekarzy, bo moja
            specjalizacja jest zupelnie inna dziedzina, ale nigdy tez zaden alergolog (a
            bylam juz u kilku) nie powiedzial mi czegos, czego nie wiedzialam wczesniej,
            albo z tego forum, albo z moich wlasnych poszukiwan w necie.
            Byc moze trafialam na zlych lekarzy (chociaz chodze do samych slaw w moim
            wojewodztwie), ale ich zalecenia zawsze oscyluja w pewnym standardzie: dieta
            i/lub leki, dostosowanie otoczenia. To co wszyscy tutaj znaja na pamiec. I mam
            wrazenie, ze to wszystko co ma do powiedzenia w kwestii alergii medycyna.

Sama jestem lekarzem i jeżeli mam
            > jakiekolwiek wątpliwości to konsultuję się z ludźmi mądrzejszymi od siebie i
            > czytam artykuły i wytyczne dotyczące danego problemu.

i chwala Ci za to.

Nie wszystkie zmiany
            > skórne są spowodowane alergią, tym bardziej alergią pokarmową, a żeby dobrze
            > diagnozować trzeba mieć szeroką wiedzę, nie tylko na tema diet- bo duża część
            > np atopowego zapalenia skóry, pokrzywek czy astmy ma podłoże niealergiczne

no coz, rzadko ktory lekarz wysila sie na na diagnozowanie pozaalergicznych
            przyczyn zmian skorych, pomimo swojej "szerokiej wiedzy".

i
            > pomiędzy nimi a objawami u dziecka.

doskonale o tym wiem. proszac o dietetyka na forum mialam na mysli cos innego;
            to o czym pisala beciaw, skonsultowanie, czy mojemu bedacemu na diecie dziecku
            niczego nie brakuje pod wzgl. witamin i skl. min, a jesli tak to co nalezaloby
            w pierwszej kolejnosci sprobowac wlaczyc do diety.
            temat tez wiele razy poruszany na forum; lekarze zalecajac diete eliminac. nie
            podaja zadnych szczegolow w jaki sposob te diete prowadzic, prowadzac te diete
            na wlasna reke wpedzamy czesto dziecko w rozne niedobory.
            pozdrawiam
          • setia Re: MOJE PRZEMYŚLENIA I PROPOZYCJA 19.05.05, 11:30
            i jeszcze jedno: mam spore watpliwosci czy takiemu konsutalntowi udaloby sie
            przez internet stwierdzic, czy dane dziecko ma pokrzywke, potowki czy alergie,
            dletego m.in. uwazam, ze Twoje argumenty sa troche bezsensowne.
            • kruffa Re: MOJE PRZEMYŚLENIA I PROPOZYCJA 19.05.05, 11:43
              Ale tu nie chodzi o stwierdzenie alergii, ale postępowanie, dietę itp.
              Alergię musi stwierdzić lekarz - badając dziecko. Forum nie jest od tego.

Kruffa
              • setia Re: MOJE PRZEMYŚLENIA I PROPOZYCJA 19.05.05, 12:19
                hmm..., no nie, forum nie jest od swierdzania alegii, takze diagnozowac
                przyczyne zmian skornych przez internet jest trudno. postepowanie i diete (w
                ogolnych ramach) takze wytycza lekarz diagnozujacy dziecko. dlatego nie wiem co
                mialby robic na forum alergolog.
                dietetyk przynajmniej skonsultowalby czy prowadzona dieta jest zgodna z
                zasadami zywienia malego czlowieka, bo alergologom zazwyczaj tej wiedzy brak.
            • akaja Re: MOJE PRZEMYŚLENIA I PROPOZYCJA 19.05.05, 12:31
              Przecież ja nie każę ekspertowi stawiać diagnozy przez internet, jak najdalsza
              jestem od tego. Ale czytając posty na tym forum, czasami są tu zadawane pytania
              na które odpowie najlepiej osoba znająca się na rzeczy- o wartość diagnostyczną
              róznych testów, bezpieczeństwo stosowania leków. Pewnie , że najlepiej jakby
              był panel ekspertów, ale wątpię, żeby to było realne.
              Mój post był rzeczywiście skierowany do setii, która właściwie dyskredytuje
              specjalizację z alergologii. Jednak lekarze są na bierząco z doniesieniami
              naukowymi (albo powinni być), uczą się i jeżdżą na konferencje. Moim zdaniem
              choroby alergiczne, zaburzenia immunologiczne nie są banalnie prostą. Trzeba
              dużej wiedzy żeby dobrać szczepionkę immunologiczną i czasami trzeba prowadzić
              prawdziwe śledztwo aby wykryć co uczula (albo co jest niealergiczną przyczyną
              choroby). Diagnostyka w alergologii w ogromej części opiera się na wywiadzie,
              ale trzeba to skonfrontować z wiedzą z innych dziedzin medycyny.
              Mnie się to wasze forum bardzo podoba i uważam jest bardzo ważne zwłaszcza dla
              tzw "edukacji pacjenta" , którą się podkreśla w każdych wytycznych
              alergologicznych. Ale ekspert przydałby się aby ustosunkować się do
              niektórych , przepraszam , ale szkodliwych postów. ( np za takie uważam
              propagowanie odczuleń biocomem), które zachęcają na przykład do stosowania
              metod leczniczych, które nie mogą pomóc dziecku.

• amra1 Re: MOJE PRZEMYŚLENIA I PROPOZYCJA 18.05.05, 13:56
      Iziu, nie ukrywam, że Twoje zwrócenie się do P. Ewy Kamińskiej natchnęło mnie
      tą myślą. Jesteś moją muzą...? smile))
      Oczywiście spróbuję dowiedzieć się na Karmieniu Piersią dokładnie, jak
      dziewczyny sobie poradziły. Bo w samym załatwianiu eksperta udziału nie brałam.
      To zresztą i tak zależy chyba w głównej mierze od gazety.
      A.
      • izia30 Re: MOJE PRZEMYŚLENIA I PROPOZYCJA 18.05.05, 14:03
        to moze dowiedz sie czy mozliwe jest zatrudnienie kilku ekspertow, bo tu
        przydałby sie dietetyk, alergolog, dermatolog i ktos od pasozytow, oraz
        toksykolog, oj strasznie duzo tych specow...
        • julamimi Re: MOJE PRZEMYŚLENIA I PROPOZYCJA 18.05.05, 14:07
          oj, duzo, a juz najlepiej by bylo, gdyby wiedze tych wszystkich lekarzy miala
          jedna osoba, ktora jeszcze umialaby laczyc ze soba fakty.
          I w tym, co wlasnie napisalam, nie ma krzty ironii. Bo tego mi wlasnie w
          lekarzach/ekspertach brakuje - takiego calosciowego podejscia. Kazdy leczy
          swoja dzialke, a ludzki organizm funkcjonuje jako CALOSC, czesto choroba
          jednego narzadu jest wywolana zlym funkcjonowaniem zupelnie innego. Ilez
          latwiej byloby, gdyby leczony byl CALY ORGANIZM, a nie chora reka czy ucho, czy
          kawalek skory akurat na udzie...
          • kruffa Re: MOJE PRZEMYŚLENIA I PROPOZYCJA 18.05.05, 14:10
            Ale taka osoba będzie miała (mam taką nadzieję) trzeźwe spojrzenie i trochę
            obiektywizmu. Nie będzie podchodziła tak emocjonalnie - jak czasamy my - do
            pewnych zagadnień. Decyzja co i jak zrobimy - zawsze nalezy do nas.

Kruffa
            • beciaw2 Re: MOJE PRZEMYŚLENIA I PROPOZYCJA 18.05.05, 14:41
              Dietetyka,. dietetyka mi potrzeba.
              Dajcie cynk kogo zasypać meilami żeby to się spełniło
    • amra1 Re: MOJE PRZEMYŚLENIA I PROPOZYCJA 18.05.05, 14:39
      Właśnie o to mi chodziło, o czym napisała Kruffa. O obiektywizm i trzeźwe
      spojrzenie... Dlatego napisałam w swoim poście, że nie mam złudzeń, iż
      ewentualny ekspert rozwiąże wszystkie nasze problemy... Ale na pewno może dużo
      pomóc. Niech na początek będzie to chociaż dermatolog dziecięcy-alergolog...
      Choćby ktoś taki jak dr. C.

A.
    • yvona79 Re: MOJE PRZEMYŚLENIA I PROPOZYCJA 18.05.05, 15:21
      Oj tak, przydałby się ekspert.
      Tylko nie wiem, kto by się nadawał do tej "roboty".
      Odkąd na "Karmieniu butelką" jest dr Albrecht, to forum z butelkowego stało się
      pediatrycznym i dziewczyny pytają go także o stulejkę, kupki, wyniki badań, azs
      i wszystko, co im tylko do głowy przyjdzie smile
      Aha, na tamtym forum jest napisane: "Dzięki uprzejmości marki Bebilon możecie
      szukać odpowiedzi na nurtujące Was pytania.
      Ekspert, dr Piotr Albrecht z Kliniki Gastroenterologii i Żywienia Dzieci
      Akademii Medycznej w Warszawie, postara się rozwiać wszelkie Wasze
      wątpliwości". Pytanie tylko kto wyszedł z inicjatywą.

• bziuk Re: MOJE PRZEMYŚLENIA I PROPOZYCJA 18.05.05, 22:49
      a może cyklicznie?
      i taniej by wyszło i szerzej
      na przykład tydzień z alergologiem...
      tydzien z dermatologiem...
      tydzień z immunologiem...
      tydzień z lekarzem medycyny chińskiej...
      etc.
      a dziewczyny tutaj tak do wyszarpywania ochłapów wiedzy
      z wszelkich możliwych źródeł przyzwyczajone, że żaden to kłopot smile
      i nie miał by taki ekspert na to forum monopolu co tez wydaje mi się plusem

generalnie pomysł mi pasi, chętnie poprę gdzie trzeba

pzdr bziuk
    • sigvaris Re: MOJE PRZEMYŚLENIA I PROPOZYCJA 18.05.05, 23:09
      ja tu nowa jestem i bez pytania o zgodę wlazłam na to forum... Myślę jednak, że
      już mi darowałyście...Ale też myślę dietetyk! I chcę dołaczyć do głosów w tym
      poście.
      Dlaczego nie alergolog/ dermatolog?
      Objawów alergiii bez obejrzenia nie da się leczyć przez internet. Można pomóc
      wykluczać różne rzeczy jak : pasożyty (wiem, wiem uważacie, że mam obsesję),
      alergeny pokarmowe, wziewne, kontaktowe - ale to robimy my same. I mamy więcej
      czasu i pasji niż niejeden Bebilon Pepti mógłby za to zapłacić!
      Poza tym nasze odpowiedzi na posty są zróżnicowane: jedna pisze o pasożytach,
      inna o alergenach. Matka dziecka, może wybrac pełne spectrum. Tego spectrum
      żaden lekarz nie da. Musiałby przestać spać, jeść i pisać, pisać i pisać. Tak
      to widze...

Dlaczego dietetyk?
      Mimo forum kruffy i innych inicjatyw w tym względzie myślę, że pytania czy
      rosół, czy nie (skrót myślowy), warto zadać komuś z wiedzą, lekarzowi. Nie
      wiem, czy dietetyk jest lekarzem w jednym, ale tu dobrze żeby był. Z tym
      jedzeniem (sago, proso, egzotyczna nazwa xxxInkixxx, co jej nie pamiętam już,
      Bebilony, hydrolizaty mięsne, mlekozastępcze soje i inne wynalazki) TO GĄSZCZ.
      GĄSZCZ prawdziwy. A jeść trzeba dawać dziecku codziennie. Fajnie by było móc
      zadać pytanie ... jakie to dzień przyniesie w takiej sprawie. Co jak
      wprowadzać, kiedy, w jakich ilościach... Czy danonki to chemia...? Oj już tutaj
      mogłabym pisać pół nocy...
      • beciaw2 Re: MOJE PRZEMYŚLENIA I PROPOZYCJA 19.05.05, 08:10
        Dla mnie idealnie byłoby gdybym mogła opisać dietę dziecka tzn. co i ile je a
        ktoś mądrzejszy ode mnie w tej dziedzinie powie mi czy moje dziecko ma braki i
        jakie. Czy suplementować czy nie, co najpierw koniecznie próbować wprowadzić.
        Istnieje jeden warunek ten dietetyk ekspert musiał by mieć jakieś pojęcie o
        alergii, żeby mi selera i Danaonków nie proponował.
        • kruffa Re: MOJE PRZEMYŚLENIA I PROPOZYCJA 19.05.05, 10:06
          Kiedyś w poradni laktacyjnej spotkałam pediatrę - matkę 3 alergików - miała
          pojęcie o wszytskim i o diecie i o alergii i o chorobach dziecięcych.
          Może ktoś taki byłyby dobry?

Kruffa
          • beciaw2 Re: MOJE PRZEMYŚLENIA I PROPOZYCJA 19.05.05, 10:30

• kruffa Re: MOJE PRZEMYŚLENIA I PROPOZYCJA 19.05.05, 11:41
              Nie. To nie ona. Tamta nazywa się zdaje się Pakuła. W naszym przypadku to ona w
              czasie badania małej zauważyła pierwsze objawy alergii, które ja bym przegapiła
              (suche plamy na nóżce małej) i zwróciła na to moją uwagę.

Kruffa
              • kamiko123 Re: MOJE PRZEMYŚLENIA I PROPOZYCJA 19.05.05, 14:46
                Autorka tej książki to Monika Beck - Pietrzak.

pozdr
    • magda-lis Re: MOJE PRZEMYŚLENIA I PROPOZYCJA 19.05.05, 10:23
      Uważam że potrzebny jest ktoś z wiedzą ukierunkowaną na tym forum. Ktos
      powsciagliwy, otwarty cechujacy się dużym współczynnikiem empatii. Ktos kto
      stanąłby czasami w opozycj do naszych histerycznych zachwań, potwierdził, bądź
      rozwiał watpliwosci - fachowo. Myśle, ze nie zaweżyłoby to wszechstronności
      forum, ale pozwoliło na konfrontację nauki z ludzkim doświadczeniem.
      magda
    • kerstink Re: MOJE PRZEMYŚLENIA I PROPOZYCJA 19.05.05, 10:33
      I wcale nie musi wszystko wiedziec. Wiarygodna jest dla mnie osoba, ktora
      czasami sie przyznaje, ze nie wie, ale sie dowie.
      K.
    • amra1 Re: MOJE PRZEMYŚLENIA I PROPOZYCJA 19.05.05, 10:59
      No dobrze kochane. Widzę, że odzew z Waszej strony jest i zainteresowanie
      pomysłem. Niczego nie obiecuję, ale spróbuję dotrzeć do ludzi, którzy być może
      będą mogli nam pomóc i dowiedzieć się jakie są nasze szanse. Chwilowo usiłuję
      skontaktować się z dziewczyną, która była głównym prowodyrem działań na
      karmieniu butelką.
      Jak tylko się czegoś dowiem, dam Wam znać.
      Asia
    • sigvaris Re: KTO??? 19.05.05, 11:07
      Kto fizycznie zaczyna? Pomysł Kruffy na tą Panią doktor i mamy 3-ch alergików w
      jednym lub Autorka tej książki (może nawet lepsza!) jest konkretny. Autorki
      postów od tych Pań może mogłyby podpytać te Panie, czy zechciałyby tu pobyć z
      nami...?
      A KTO będzie drążył dalej:
      Trzeba ustalić chyba z gazetą??? Na forum o forum?? Nie wiem gdzie.. Jak to
      zrobić i czy oni pomagają znaleźć takie Bebilon Pepti, co zapłaci FACHOWCOWI za
      te tutaj porady... Bo faktycznie przy Albrechcie na forum karmienie butelką
      wyraźnie napisane: Sponsor Fachowca (nie wprost, ale wiadomo).

I poza wszystkim wtedy ktoś tu powinien zostać moderatorem. wink)) aż mi się
      śmiać chce, że taki ktoś się pojawi. Ale powinien.

Więc kto ma trochę pojęcia jak to wszystko ogarnąć od strony wykonawczej?
      • sigvaris Re: KTO??? 19.05.05, 11:09
        Pisałyśmy posty równocześnie. Pytanie KTO? Już mamy chyba odpowiedź AMRA1,
        autorka wątku.
    • amra1 Re: MOJE PRZEMYŚLENIA I PROPOZYCJA 19.05.05, 14:29
      Dziewczyny, łatwo nie będzie...
      Przedstawiam Wam odpowiedź, jaką uzyskałam od administracji forum:

Społeczni moderatorzy są naszymi użytkownikami, którzy chcą
      podjąć się opieki nad danym forum. Na "Alergiach Dziecięcych" nikt
      się dotychczas do na nie zgłosił.

Podobnie wygląda sprawa z ekspertami - osoby, które chcą promować
      siebie/swoją firmę zgłaszają się do nas z propozycją odpowiadania
      na pytania z tematyki, która jest ich specjalnością.

pozdrawiamy,
      Administracja Forum

Reasumując, jeśli chcemy moderatora (a chcemy???), to musi to być jedna z nas.
      Co do eksperta, same musimy go znaleźć, bo sam się raczej nie znajdzie.
      Podejrzewam, że jeśli ktoś taki zgłosi się do Agory i wyrazi chęć pomocy, to
      wtedy dopiero zaczyna się polka z ewentualnym szukaniem sponsorów itd. Więc
      pozostaje nam pytać naszych lekarzy i wszystkich zaprzyjaźnionych osób, czy
      sami by chcieli, lub znają kogoś kto być może by chciał.
      Pomyślcie nad tym. Spytać nigdy nie zaszkodzi.
      Asia
      • kerstink Re: MOJE PRZEMYŚLENIA I PROPOZYCJA 20.05.05, 07:52
        A moze Pani Kaminska by pomogla znalezc kogos ?
        K.
        • izia30 Re: MOJE PRZEMYŚLENIA I PROPOZYCJA 20.05.05, 08:40
          dziewczyny! a moze lekarka Kruffy? wiele tu o niej dobrego?
          • kerstink Re: MOJE PRZEMYŚLENIA I PROPOZYCJA 20.05.05, 08:42
            Izia, nie wiem, czy ona by sie wyrobila, przeciez to zadania na pol etat, a i
            tak jest oblegana pacjentami. Moze jednak ona moglaby kogos polecic ?
            K.
          • kruffa Re: MOJE PRZEMYŚLENIA I PROPOZYCJA 20.05.05, 09:32
            Przy najbliższej wizycie miałam ją spytać, czy nie ma kogos do polecenia.
            Jej nawet pytać nie będę bo po szpitalu, pracy naukowej (często nie ma jej w
            kraju z tego powodu) i jeszcze tabunach pacjentów nie miałaby na to czasu.
            Już pomijam, że ma bardzo sprecyzowane poglądy, które wielu z Was by się nie
            spodobały wink)

Kruffa
    • amra1 Re: MOJE PRZEMYŚLENIA I PROPOZYCJA 20.05.05, 11:42
      Mam propozycję. Jeśli się zgodzicie, mogę napisać na priv do Pani Ewy
      Kamińskiej i dr. Albrechta (on chyba dietetyk tak przy okazji?). Oczywiście nie
      będę ich prosiła o to, by sami się nami zajęli, ale mogę przedstawić naszą
      sytuację i zapytać, czy ewentualnie nie mogliby popytać wokół siebie. Zdaje
      się, że dr. Albrecht pracuje nawet gdzieś razem ze sławną dr.Z?
      To są sensowni ludzie. Wydaje mi się, że mogliby nam pomóc. Co Wy na to?
      Asia

PS. Fakt, że istnienie na forum eksperta zależy tylko od jego chęci oznacza, że
      na dobrą sprawę możemy ich tu mieć nawet dziesięciu. Obyśmy tylko ich
      znalazły...smile
      • izia30 Re: MOJE PRZEMYŚLENIA I PROPOZYCJA 20.05.05, 11:57
        powiedz tylko gdzie mam sie podpisac...
      • monaluiza Re: MOJE PRZEMYŚLENIA I PROPOZYCJA 20.05.05, 22:44
        amra1 napisała:

> Mam propozycję. Jeśli się zgodzicie, mogę napisać na priv do Pani Ewy
        > Kamińskiej i dr. Albrechta

Napisz, ale na forum dla dzieci alergicznych bardzo przydałby się immunolog.

Mona

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka