amija 02.08.05, 20:18 Czy podczas kuracji odrobaczającej, np. Zentelem, dziecku nie wolno jeść jakichkolwiek słodyczy, bo lek nie zadziała? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
matiuszka Re: trucie robaków a słodycze 02.08.05, 22:32 Lek zadziała, ale trucie robaków to nie taka łatwa sprawa. Nie powinno się ich wzmacniać np. słodyczami czy podawaniem witamin - ale osłabiać np. pestkami z dyni których nie znoszą. Odpowiedz Link Zgłoś
sigvaris Re: trucie robaków a słodycze 02.08.05, 23:19 Święte słowa. Dodam, że po kuracji odrobaczającej też lepiej trzymać dietę antyrobakową. Organizm musi oczyścić się z toksyn po-robakowych. Poza tym jest osłabiony i łatwo może znów coś złapać. Lepiej nie prowokować jakiegoś grzybka do nadrozwoju, chociażby. Lepiej stosować czosnek, cebulę i wspomniane pestki. O ile się da... ze względu na alergię lub wiek dziecka. Miesiąc. Miesiąc "karencji" to dobry czas na "dojście do siebie". Z chodzeniem na baseny i inne ogólnodostępne miejsca tego typu - 2 miesiące. Odpowiedz Link Zgłoś
amija Re: trucie robaków a słodycze 03.08.05, 11:44 Lekarka nic nie wspomniała o diecie "antyrobakowej". Dzięki za odpowiedzi. Kurczę, moja 4,5-letnia córka nie zje za chiny cebuli ani czosnku. A czy może być czosnek w zapiekance, niestety już nie surowy? Też zadziała? U nas lekarka zastosowała leczenie chyba trochę na łapu capu, bo po zapoznaniu się z problemem (brak apetytu, senność, osłabienie, kaszel przy braku zmian osłuchowych, katar, czasem bóle w dole brzucha), nie zleciła badań na pasożyty, tylko od razu buch Zentel. No i właściwie nie wiemy, czy te robaki były czy nie, bo zaraz po Zentelu nie ma sensu wozić kupy do laboratorium. Sama nie wiem, może na wszelki wypadek zachowam tę dietę antyrobakową, zmniejszę (czy wykluczyć?) słodycze. A kiedy jest sens zrobić badanie na pasożyty? Odpowiedz Link Zgłoś
matiuszka Re: trucie robaków a słodycze 03.08.05, 17:37 Ogranicz słodycze, nie podawaj witamin, spróbuj z pestkami z dyni i kwaśnymi daniami. Cebula i czosnek u nas też odpada, moja mała nie lubi i ma wrażliwy żołądek. Glisty możesz wypatrzyć w kale po podaniu leku, jeśli było ich więcej. Nie wychodzą od razu tylko po kilku dniach (u nas było je widać po tygodniu od podania zentelu) - białe kłaczki. A najlepiej to poczytaj o gliście na tym forum, jest tego więcej. Bo ważne jest też posprzatanie domu, wygotowanie pościeli itp. Badanie kału to ja bym na Twoim miejscu zrobiła i to kilkakrotne - bo pojedyncze często nie wychodzą. Najlepiej w kilku laboratoriach jeśli nie masz jednego zaufanego. Najwcześniej po 2 tygodniach od podania leku albo jeszcze dalej. Owsiki leczy się dłużej niż glistę, do glisty powinny być dwie dawki zentelu a nie jedna, mogą też być lambie, grzyby. Więc trzeba zdiagnozować. Badanie `na pasożyty` obejmie tylko glistę i tasiemca, na lambie i na grzyby oraz na owsiki są osobne badania. Objawy wszystko może dawać takie same. Odpowiedz Link Zgłoś
sigvaris Re: trucie robaków a słodycze 03.08.05, 18:40 Zgadzam się z przedmówczynią. Lekarka coś wiedziała o pasozytach i chwała jej za to, ale nie za wiele... Zentel wybija owszem część pasożytów. Ale tylko robaki obłe (m.in. owsiki, tęgoryjce, glistę) i niektóre płaskie (chyba ze dwa rodzaje tasiemca). Nic więcej. W pasożytach przewodu pokarmowego są jeszcze dwie grupy, które dają identyczne objawy: - pierwotniaki, czyli występujące w Polsce lamblie - grzyby i pleśnie, czyli tu jest najbardziej popularna candida Zentel ich nie rusza. Badanie możesz zrobić parę dni po podaniu ostatniej dawki Zentelu. Badanie kału w kierunku lamblii, i drugie badanie kału w kierunku grzybów. Wiesz, ze ważne tu jest laboratorium? Pytaj o lokalnie polecane tu na forum. To bardzo ważne. Nie wiem ile dawek podawałaś Zentelu, ale myślę, że robaki raczej macie za sobą. Choć przezornie możesz zrobić i trzecie badanie: w kierunku robaków (nazywane myląco "na pasożyty"). Odpowiedz Link Zgłoś