kerstink 05.08.05, 08:02 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=579&w=27324578&v=2&s=0 Tego to nawet ja nie przypuszczalam. K. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kruffa Re: Z forum "Jedzenie' 05.08.05, 09:49 Ja w tej chwili szukam wszystkiego co nie zawiera mleka w proszku i wszyło mi że jedynie jogurt Campiny i niektóre kefiry. W tej chwili do kefirów potrafią już dodawać mleko w proszku. Dla siebie nie zawsze mi się chciało robić, ale chyba zacznę Kruffa Odpowiedz Link Zgłoś
sigvaris Re: Z forum "Jedzenie' 05.08.05, 10:54 Niiieeee! Jogurt też mam się uczyć, jak robić!? Potrzebuje 10-letniej szkoły z internatem... Łomatko! Odpowiedz Link Zgłoś
beciaw2 Re: Z forum "Jedzenie' 05.08.05, 12:10 E tam , Agata, potrzebujesz mleka i niezabudowanej lodówki. Lub jogurtownicy jeśli lubisz bajery. Odpowiedz Link Zgłoś
kerstink Re: Z forum "Jedzenie' 05.08.05, 12:13 Ale czy oni te zelatyne dodaja do mleka w proszku, czy jak ? Czy bezposrednio ? K. Odpowiedz Link Zgłoś
alohaa Re: Z forum "Jedzenie' 08.08.05, 13:58 Hej dziewczyny! A skąd wziąć bakterie do takiego jogurtu? Zakładając że nie z innego, kupnego jogurtu. Odpowiedz Link Zgłoś
beciaw2 Re: Z forum "Jedzenie' 08.08.05, 15:06 Popytaj wśród studentów technologi żywienia lub mleczarstwa. Może wyniosą ci trochę z zajęć laboratoryjnych. Na Kortowie w Olsztynie używają czystych kultur, albo popytaj w sklepach ze zdrową żywnością czy nie mają tzw. starterów jogurtowych lub kefirowych. Odpowiedz Link Zgłoś
izia30 Re: Z forum "Jedzenie' 08.08.05, 13:37 kilka lat temu w ramach naszego przyszlego (wtedy ) przystapienia do UE, robiono badania mleczarni aby stwierdzic ktore moga produkowac na rynki unijne. Bakoma nie dostala wtedy certyfikatu. pewnie jest takich dopuszczonych firm wiecej do tego czasu, ale tych kilka lat temu byly tylko 4!!! wsrod nich MLEKOWITA. oraz DANONE. Odpowiedz Link Zgłoś
yennaxoxo Re: Z forum "Jedzenie' 08.08.05, 14:20 a moj synek godzine temu palaszowal jogurt naturalny Bakomy! Czytalam jakis czas temu, nie pamietam na ktorym forum ,ze Bakoma jest o.k, a Danon nie!(?),wczesniej jedlismy Danona. Z mojego doswiadczenia to Bakoma w konsystencji przypomina jogurt robiony domowym sposobem ,a nie Danon. Znowu mam o czym myslec Odpowiedz Link Zgłoś
marill1 Re: Z forum "Jedzenie' 08.08.05, 22:04 Gdzieś już było że do 2% skłądu danego produktu nie musiało byc(w Polsce) wymienione na opakowaniu. po wejściu do UE ma to byc zwiększone do 4%. Więc moga żelatyny albo np. konserwantów, albo jeszcze czegoś nie napisać jeżeli mieszcza się w normie. Tak mi się obiło o uszy, nie chcę wprowadzać paniki, może ktoś znajdzie linka przy okazji. Odpowiedz Link Zgłoś
kerstink Re: Z forum "Jedzenie' 09.08.05, 07:41 Gdyby byla jasna regula, to pewnie tu: ww20.mediarun.pl/story.php?story=22 bysmy ja mieli. Jednak znalazlam tutaj: www.euroinfo.org.pl/prawo/index.php?a=1907 taki tekscik odnoszacym sie do regul w UE: 'Reguły odnoszące się do zakresu i sposobu umieszczania obowiązkowej informacji są bardzo skomplikowane. Szczególnie drobiazgowe są zasady dotyczące wymieniania składników i ich ilości. Od regulacji tych istnieje szereg wyjątków.' Wiec chyba to nie takie oczywiste. Ostatecznie sklad towaru jest po prostu tajemnica, przede wszystkim przed konkurencja. NAtomiast w tym samym miejscu pisza: 'Kolejna nowelizacja dyrektywy 2000/13/WE jest już w końcowym stadium procesu legislacyjnego. Zlikwiduje ona obecnie istniejącą możliwość niepodawania składu złożonych składników, w przypadku kiedy stanowią one mniej niż 25% produktu końcowego. Ponadto, wprowadzi wykaz składników znanych jako alergeny, które będą musiały być zawsze wymienione na opakowaniu (np. zboża zawierające gluten, jajka, ryby, mleko, orzechy itp.). Zmiany te wprowadza się w związku z oczekiwaniami konsumentów, którzy ze względów zdrowotnych lub innych chcą uniknąć spożywania określonych składników, nawet w bardzo małych ilościach.' Tylko niech ktos mi definiuje pojecie 'alergenu' ! Dalej: 'W Polsce przyjęto metodę wprowadzania do prawa krajowego przepisów unijnych z dziedziny znakowania żywności poprzez jeden zbiorczy akt prawny. Jest nim Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 16 grudnia 2002 r. w sprawie znakowania środków spożywczych i dozwolonych substancji dodatkowych (DzU nr 220 z 2002 r., poz. 1856), ...' ktory chyba jest tu: www.abc.com.pl/serwis/du/2002/1856.htm Smialam sie, gdy przeczytalam paragraf 5.5. K. Odpowiedz Link Zgłoś