Dodaj do ulubionych

dlaczego tak wielbicie Elidel??

20.11.05, 20:52
Przecież tego nie wolno stosować u dzieci, aż mi się włos zjeżył jak weszłam
na to forum. To opinia wielu lekarzy, nawet forumowy ekspert tak twierdzi:
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=503&w=27227846&a=30419617
U maluchów powinno się zaczynać od delikatnych preparatów, najsłabszych
sterydów (jeżeli wogóle), a nie walić z grubej rury. Przecież skutki są
widoczne - rozwalone naczynka na buzi i inne... Wiadomo, od siekiery wszystko
zejdzie i pacjent z głowy, ale uważam, że matki powinny mieć podstawową
wiedzę i prosić lekarza o możliwie najłagodniejszą terapię. Po sterydach
wszystko ładnie schodzi, ale też najczęściej szybko powraca. Bzdurnego
chwilowego uczulenia nie powinno się traktowac na równi z przewlekłymi
chorobami skóry.
Obserwuj wątek
    • kwiatkowska Re: dlaczego tak wielbicie Elidel?? 20.11.05, 21:05
      co to znaczy bzdurnego uczulenia??? to chyba nie wiesz w czym problem, nie
      ładnie tak bagatelizować sprawe nie majac chyba o tym wiekszego pojecia. Ja
      stosuje elidel u mojego 10 miesiecznego synka na paskudne zmiany pod kolankami,
      krosty, saczące sie a potem suche podrapane plamy.Sterydy owszem pomagaja, na
      chwile, po elidelu spokoj jest na troszke dłuzej. Nic innego nie pomaga. Gdybym
      mogła nie uzywałabym, ale jak mały to rozdrapuje do krwi???
    • lirio Re: dlaczego tak wielbicie Elidel?? 20.11.05, 21:25
      Wszystko fajnie, tylko takie leki u dzieci wywołują dużo gorsze skutki uboczne
      niż sama choroba i nadal nie rozumiem jak można przepisać taki lek
      niemowlakowi. Niedouczenie?? lenistwo?? lekarza. Nad alergią trzeba trochę
      popracować, a nie spławić mamę i dziecko w ten sposób.
    • kruffa Re: dlaczego tak wielbicie Elidel?? 20.11.05, 22:24
      A kto ci naopowiadał takich rzeczy!!!???
      Wrzuć sobie w wyszukiwarkę tego forum hasło "elidel", poczytaj co sądzą matki, a
      potem dopiero wyrażaj opinie.
      Gdzieś coś przeczytałaś i od razu wchodzisz pouczac matki alergików, bo kilka
      miesięcy temu sama zostałaś mama?
      Nieładnie.

Kruffa
    • setia Re: dlaczego tak wielbicie Elidel?? 20.11.05, 22:41
      lirio napisała:
      >dlaczego tak wielbicie Elidel??
      moze wskazesz jakies konkretne watki, bo ja nie zauwazylam uwielbienia dla
      Elidelu na tym forum.
      > Przecież tego nie wolno stosować u dzieci
      po pierwsze: zg. z ulotka nie wolno go stosowac u dzieci do lat 2-ch, a sa tu i
      mamy starszych dzieci, po drugie: np. wiekszosci lekow antyhistaminowych nie
      wolno stosowac u dzieci do roku, a sa przepisywane i 6 mies. niemowlakom.
      >nawet forumowy ekspert tak twierdzi:
      smile)))) a to mnie ubawilo, bo jakis czas temu pani ekspert jeszcze nie miala
      pojecia o szkodliwosci Elidelu.
      > Przecież skutki są
      > widoczne - rozwalone naczynka na buzi i inne...
      to sa skutki stosowania sterydow, Elidel nie jest sterydem, a jego
      (przewidywane na razie) skutki dzialania sa zupelnie inne.
      poczytaj raport FDA, byl tu przytaczany w watku izado.
      • lirio Re: dlaczego tak wielbicie Elidel?? 20.11.05, 23:07
        Wiem, że nie jest sterydem, połączyłam w wątku 2 spostrzeżenia co do Elidelu i
        stosowania silnych sterydów u małych dzieci. Elidel jest lekiem
        immunosupresyjnym i po zaprzestaniu stosowania zmiany znowu wracają. Mam
        kontakt z alergologami od 15 lat kiedy zaczęły się moje problemy ze skórą i
        alergiami i po prostu nie daję sobie wcisnąć kitu. Lekarze często tak jak
        napisałam walą z grubej rury, żeby się pozbyć problemu, tylko że u dorosłych
        stosowanie takich leków to zupełnie coś innego niż u dzieci.
        • mgurniak Re: dlaczego tak wielbicie Elidel?? 21.11.05, 07:46
          wies co przestan tak pisac bo widze ze nie miałas NAPRAWDE fatalnej skóry , sa
          lekarze tacy o których piszesz ale sa i normalni,
          pomyśl tylko jakbyś miała dziecko któremu nie pomaga nic, skóra wyglada jak
          poparzona,za uszami skóra popękana, wczesniej ze skóry sączy sie jakiś płyn,
          skóra swędzi, dziecko wyje z bólu, latasz po lekarzach którzy bezradnie
          rozkładają ręce i na to przepisują STERYD bo jest tylko to ...... i co
          zostawiasz dziecko w takim stanie ? czy smarujesz sterydem ?????????
          a po CZTERECH dniach zaczyna wszystko znowu wyłazić i co ????? co robisz dalej
          ??????
          • oneway9 Re: dlaczego tak wielbicie Elidel?? 21.11.05, 11:28
            dziwczyny widze ze rozpaczliwce tu straszne wypisujecie, i jak bym siebie
            widziela sprzed kilku miesiecy; jeszcze raz wam polece kapiele takich
            dzieciaczkow z problememi skory w naparze ze slomy owsianej, bo rzeczywiscie
            jest tak jak piszecie -lekarze rozkaladaja rece i przypisuja sterydy na zmiane
            z elidelem; moja lekarka byla w szoku jak zobaczyla mojego synka ostatnio,
            kozie mleko (wczesniej byl bebilon pepti oczywiscie)i sloma? moze wyrasta z
            alergii powiedziala.. moze..
    • daggga vniech żyje forum! 21.11.05, 12:03
      Droga autorko wątku.
      Na forum nie panuje żaden zachwyt nad elidelem. To tu się dowiedziałam o jego
      skutkach ubocznych, wszyscy zaś lekarze z którymi mam kontakt uważają go za cud
      świata, tyle że drogi.
      Poza tym, jak na dzien dobry, to trochę nieładny ton przybrałaś. Na szczęście
      uczestnicy i moderatorzy tego forum są baaardzo tolerancyjni - uważam, że w
      większosci wypowiedzi, jakie tu można spotkać, są niezwykle wyważone, dobrze
      uargumentowane i pozbawione zbędnych emocji. To niezwykłe, naprawdę -
      przekonałam się o tym goszcząc na innych forach GW, gdzie spotkać się można z
      niesamowitą agresją, brakiem tolerancji i wszechwladzą lekko znerwicowanych
      moderatorów.
      Pozdrawiam całe towarzystwo,
      daga
    • patyska lirio... 21.11.05, 12:16
      skonsultowalam bzdety podobne tym, ktore tu wypisujesz (zwlaszcza o popekanych naczynkach i
      "rakotworczosci") na temat elidelu z lekarka, ktorej ufam i ktora testowala ten lek przed
      wprowadzeniem na polski rynek. to nie jest lek powodujacy raka, tylko na raka. to po pierwsze. po
      drugie dziala tylko na chora skore, wiec jego dzialanie na zdrowa skore mozna porownac do kremu
      nivea, jesli chodzi o "leczniczosc". po trzecie nikt jak dotad nie udowodnil, ze powoduje raka, a raka
      MOZE powodowac nawet woda z kranu, wiec co tu duzo gadac. po czwarte, elidel stosujemy tu w
      wypadku atopowego zapalenia skory, nie epizodow wyprysku alergicznego, ktory i tak schodzi po paru
      dniach. widze jak dzialaja na skore mojego syna steroidy (masakra), wiec elidel to dla mnie mniejsze
      zlo, tak jak i pewnie dla innych Mam.
      a twoj post wskazuje, ze napisal go producent masci steroidowych wink
    • jolkapolka1 Re: dlaczego tak wielbicie Elidel?? 25.11.05, 06:05
      Moj syn stosowal Elidel od 7 miesiaca, (teraz ma 3 lata)jak lek byl jeszcze
      niedostepny w Polsce. bardzo nam pomogl, ale tez sie przestarszylam gdy
      uslayszalam rozne opinie... nasz alergolog mnie uspokoil, kazala smarowac
      w 'goracych punktach', a nie jak balsam do ciala, ona sama stosuje na swoim
      dziecku, zadnego raka jeszcze nikt nie mial, badano szczury, ktore wykazywaly
      sklonnosc( ale traktowano je konskimi dawkami) Masc ta pomaga wielu ludziom i
      dzieciom alergicznym. Moj syn od czasu do czasu tez musi byc Elidelem
      posmarowany, ktorego wybieram nad steryd. A skore ma bardzo ladna. Dodam ze
      restrykcyjna dieta na produkty alergiczne przyniosla najlepszy efekt.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka