Dodaj do ulubionych

Ciastak i wafelki niskobiałkowe

19.02.06, 08:26
Mam pytanie, czy takie ciasta i wafelki można dawać dziecku,11 m-cy, uczulonym
na białko mleka krowiego, bezglutenowe.
Podaję skład:
ciastka kruche
margaryna, skrobia kukurydziana,cukier,skrobia pszenna,skrobia
ziemniaczana,srodek spulchniający
W 100g wyrobu
białko 0,40g
w tym: fenyloalanina 20,50mg
tłuszcz: 23,60g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 4,89g
kwasy tłuszczowe jednonienasycone 13,42g
kwasy tłuszczowe wielonienasycone 5,20g
węglowodany 67,90g
zawartosć białka nie więcej niż 1 g/100g wyrobu,
glutenu nie więcej niż 1 mg/100g

wafelki suche przekładane kremem szwedzkim
skład:
skrobia kukurydziana, skrobia pszenna,skrobia ziemniaczana,cukier, olej
roslinny,żółtko jaja kurzego,tłuszcz cukierniczy,okruchy wafli,kwas
cytrynowy-regulator kwasowosci, guma guar-substancja zagęszczająca
Wartosc odżywcza w 100g:
białko 0,51g
w tym fenyoaniliny 25,11g
tłuszcz 24,81g
kwasy tłuszczowe nasycone 4,99g
jednonienasycone 16,16g
wielonienasycone 3,65g
węglowodany 64,61g
skrobia 39,50g

Bardzo prooszę o odpowiedź kogos kto mi może pomóc, dostałam te wyroby od
szwagierki, kupiła w sklepie ze zdrową żywnoscią, ja mam kilkanascie
kilometrów do najbliższego takiego sklepu, więc chciałabym wiedzieć czy mogę
dawać to małej.
Dziękuję
Obserwuj wątek
    • kruffa Re: Ciastak i wafelki niskobiałkowe 19.02.06, 08:29
      Pierwsze możesz wypróbowac, drugich bym nie dawała (kwasek cytrynowy)

Kruffa
    • nowajulka Re: Ciastak i wafelki niskobiałkowe 19.02.06, 09:13
      A nie możesz upiec w domu ? Z maki ryzowej, kukurydzianej i oliwy ? Mieszasz
      maką z oliwą i wyrabiasz ciasto.........formujesz.ciasteczka i peczesz......
      Po co dajesz takiemy maluchowi ciasteczka ? On i tak nie zna ich smaku a nic
      zdrowego do diety nie pwrowadzają...................
      • marysienka44 Re: Ciastak i wafelki niskobiałkowe 19.02.06, 10:26
        Po pierwsze to nie mam przepisu na takie ciastka (jakie proporcje, ile piec).
        Po drugie daje po to aby dziecko poznało rózne smaki, uczylo się grysć,
        przeżuwać i połykać, a zresztą taka jest kolej rzeczy iż dzieci jedzą coraz
        różniejsze produkty.
        I co ty dziewczyno za bzdury piszesz ze 11 m-czny maluch nie zna smaku, moze
        Twoje dziecko ma z tym kłopot, bo po moim widać że coś jest lepasze, cos gorsze,
        stroi minki, wykrzywia usta jak jej nie smakuje.
        Może i do diety nie wprowadzają super właściwości ale czy chrupki kukurydziane
        wprowadzają, a herbatniczki ? nie a daje je prawie 100% mam.
        Jakbys miała w domu niejadka to bys się cieszyła z każdego dostarczonego
        węglowodanu.

Nie pytałam w poscie czy mam dawać, tylko czy te mogę dawać, taka różnica.
        • nowajulka Re: Ciastak i wafelki niskobiałkowe 19.02.06, 10:40
          Spokojnie.....tylko bez nerwów...........
          Po pierwsze sama mialam w domu niejadka...........i tez robiłam ten sam błąd co
          Ty, wpychając dziecku na siłę herbatniczki czy ciasteczka..........
          Ale masz rację.......każdy robi co uważa...........i każdu musi dojrzeć sam do
          zdrowego jedzenia..ja być może dlatego mam hopla na punkcie przetworzonej
          żywności, bo leczę u dziecka kandydozę..........(przyczynę naszych
          alergii0........sorry, jeżli Cie uraziłam.......mogę Ci podac przepis na
          ciasteczka.chcesz ?
          P.S. Chrupek kukurydzianych też nie daję - szkodziły mu...smieszne, prawda ?
          Zawsze myslałam, że chrupki sa bezpieczne dla dziecka............
          A co do smaku.........tym, czym teraz będziesz karmiła dziecko wyrobi Mu
          wlaśnie ten smak.............mojemu tez kiedyś smakowały ciasteczka....teraz
          przestawiłam go za zdrowe jedzonko i gryzie marchewki
          • marysienka44 Re: Ciastak i wafelki niskobiałkowe 19.02.06, 10:53
            Ja 24 lutego idę do allergologa na testy to być może bedę wiedzieć coś więcej.
            Jestem nerwowa, bo raz że pisałam tutaj już dwa razy i nikt mi wtedy nie
            odpowiedział, dwa- pisałam na innym forum i tam spotkałam się ze
            złośliwościąWiem że nie powinnam tak się do Ciebie odnosić, i przepraszam, ale
            jestem już zdołowana tym jej nie jedzeniem, chodzeniem na badania krwi i moczu
            bo jest za drobna (8200kg i dzisiaj kończy 11 m-cy), i tym ze nawet w sklepie
            gdy mam taaaki asortyment, i gotowe sloiczki, i gdy sama chcę cos ugotować to
            muszę wciąż brać pod uwagę tą alergię, naprawdę to męczące,może nie byłoby tak
            źle gdyby chociaż jadła to co jej ugotuję, ale nie, ona musi wysmradzać.
            mam nadzieję że mnie zrozumiesz.
            O przepis bardzo prosze, zaraz zaopatrze się w produkty i będe piec.
            Pozdrawiam
            • nowajulka Re: Ciastak i wafelki niskobiałkowe 19.02.06, 12:43
              Powiem Ci , że ja przez pierwsze dwa lata syna gotowałam jemu jedzenie,
              które ...SAMA JADAM hi,hi..........bo On nie chciał jeść NIC poza serkami,
              mlekiem i wszystko co mleko zawierało..........polepszyło sie, kiedy jak miał
              dwa latka poszlismy do przedszkola..kiedy zobaczył, jak inne dzieci jedzą -
              wtedy dopiero ruszyło się z jadłospisem...........ale i tak zawsze wolał
              czekoaldkę czy ciasteczko od normalnego jedzenia..........też byłam zdołowana.i
              też jak nie chciał jesć dawałam chrupki czy cherbatnika..........
              Pamiętaj, że testy skórne u tak małego dziecka nie są miarodajne........poza
              tym, aby wyszła na cos alergia to dziecko MUSI JEŚC DANY PRODUKT !Nie zapomnij
              o tym, idąc na badanie................
              • nowajulka Przepisy 19.02.06, 12:48
                Ugotowaną kasze jaglaną (ok.2 szklanek) łączysz ze startymi jabłkami(duzo) i
                zapiekasz przez ok.40minut...............180stopni

Szklanke maki kukurydzianej i szklankę maki ryzowej mieszasz ze startymi
                jabłkami lub innymi owocami (duzo owoców).....do tego wlewasz pół szklanki
                oliwy lub więcej...........wszystko mieszacz, wkładasz do tortownicy, ugniatasz
                i pieczesz ok49minu w temp 180stopni

Ciemny ryż miksujesz w młynku do kawy, dodajesz gorącej wody, aby miało
                konzystencję ciasta i wrzucasz małe kawałeczki na wrzacą wodę.gotujesz kilka
                minu.doskonałe z owockami...............

Składniki są podane "na oko".........mam nadzieje, że Ci wyjdą te
                smakołyki.........ciastko się kruszy i raczej nie da się wziąść go do
                rączki..ale pyszne..........ja nie daję cuktu (kandydoza), ale jak chcesz
                możesz go dodać.........

Co się dzieje córeczce ? Jakie ma objawy alergii ? Sprawdzałaś grzyb ? (pytam,
                bo skoro lubi slodkie)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka