Dodaj do ulubionych

Uczulenie - komary

26.06.06, 22:24
Córa 2,5 lat - reaguje silnym obrzęiem po ugryzieniu przez komary i meszki.
Pomimo stosowania "odstraszaczy" wczoraj ugryzło ją kilka. Najsilniejszy
obrzęk ma pod okiem /wygląda jak "limo"-nawet sprzedawca w sklepie zapytał co
stało się w oczko; troszkę niezręcznie mi było, gdy widziałam spojrzenia
przechodniów- ale to nie najważniejsze/ i na stpie. Prawie pół stopy
zaczerwienionej od jednego ugryzienia. Obecnie córcia bierze
antybiotyk /amosiklav/ na anginę, wapno 2x 5ml i zyrtec 2x 5 kropli. Jak
sądzicie, czy mogę podać jej dodatowo clemastil? Może któraś z mam miala
podobny przypadek? Jak radzicie sobie z takimi reakcjami, oprócz smarowania
fenistilem? Może jaieś domowe sposoby?
Obserwuj wątek
    • mamaku Re: Uczulenie - komary 26.06.06, 23:51
      Nasz syn tez jest silnie uczulony na komary.
      Ostatnie dwa ugryzienia były okropne i długo je leczyliśmy.
      Pogrzebałam trochę w internecie i dowiedziałam się, że w przypadkach reakcji
      alergicznej na ugryzienie komara należy podawać wapno, leki antyhistaminowe i
      można smarować fenistilem.
      Kiedy to nie skutkuje (a u nas odczyn miał średnicę ok. 8 cm, olbrzymi obrzęk)
      należy smarować kremem ze stgerydem (podano Cutivate).
      Ja miałam pod ręką tylko maść (działa bardziej powierzchownie), ale po
      posmarowaniu sterydem po 2 dniach nie było śladu.
      Przypomniałam sobie, ze kiedyś lekarz zapisał nam na to Triderm, a to też jest
      krem ze sterydem.
      Tylko nie wiem, co z tym ugryzieniem pod okiem?
      Twarzy nie wolno smarować sterydami, zwłaszcza okolic oka, może lekarz Wam coś
      doradzi?
      • monibiel Re: Komary - a jak odstraszacie? 28.06.06, 09:31
        Niestety mój synalek też ma komarowy problem i choć nie wygląda to już tak
        tragicznie jak w wieku 2 - 3 lat, to i teraz zdarzają mu się takie "guzy"
        kilkucentymetrowe. Nasz zeszłoroczny sprawdzony zestaw to Ketotifen + Elocom. Z
        tym okiem poszłabym do lekarza, bo to nie jest miejsce na maści sterydowe.
        A poza tym - jak sobie radzicie z odstraszaniem tych krwiopijców? Ja długi czas
        stosowałam wywar z goździków, ale niestety nie sprawdzał się na noc. W zeszłym
        roku zaryzykowałam krem przeciw komarom Moustidose, ale teraz nie mogę go
        nigdzie dostać. Chciałabym zabrać Małego na wycieczkę nad Biebrzę, ale tam są
        całe bzyczące roje !
        • mamaku Re: Komary - a jak odstraszacie? 28.06.06, 15:10
          Powiem szczerze, że wiedząc o kłopotach z komarami odpuściłabym sobię tę
          wycieczkę, po co kusić licho? Jeśli po ugryzieniu jest tak źle to trzeba unikać
          okazji, które niosą ze sobą ogromne prawdopodobieństwo spotkania z krwiopijcą.
          A jeśli chodzi o zapobieganie, to ostatnio kupiłam "SIO" Ziołoleku, a to ze
          względu na to, że jest to preparat przeznaczony dla dla dzieci już od 1-go m-ca
          życia. Wcześniej używaliśmy OFFa, ale nie mogłam zcierpieć duszącego zapachu i
          wiecznie miałam od niego rozmazany lakier na paznokciach i denerwowałam się, czy
          te składniki nie będą drażniły wrażliwej skóry.
      • sea80 Re: Uczulenie - komary 28.06.06, 16:34
        Triderm nie jest ze sterydem
        • gagia triderm 28.06.06, 22:23
          Triderm JEST ze sterydem (silne kortykosteroidy, polecam przeczytac ulotke),
          dodatkowo zawiera antybiotyk.
          • mamaku Re: triderm 29.06.06, 00:02
            triderm to w skrócie: antybiotyk + steryd + lek przeciwgrzybiczy
            Lekarze jak nie wiedzą co zrobić, to zapisują triderm, niezależnie od przyczyny
            zmian powinno pomóc, taka jest moja teoria
            • isma Re: triderm 29.06.06, 09:04
              Z tym zastrzezeniem, ze ten steryd to jest deksametazon, jeden z
              najsilniejszych sterydow stosowanych miejscowo. Wiec bym raczej sugerowala
              zachowac go na sytuacje naprawde powazne, np. glebokie zmiany atopowe nadkazone
              gronkowcowo.

Jesli babel jest na stopie, to najprosciej jest ja po prostu systematycznie
              ochladzac: kopres z lodu, albo moczenie w zimenj wodzie, co powinno znacznie
              zmniejszyc obrzek.
              No i nalezy unikac krwiopijcow, pryskac jakims offem czy czyms w tym rodzaju
              (nie dziecko! ubranie, wozek - w tych miejscach, gdzie nie ma bezposredniego
              kontaktu ze skora).
      • dagu75 Re: Uczulenie - komary 28.06.06, 21:05
        mnie polecono smarować maścią antybiotykową do oka - np. gentamecyną. Skutkuje.
    • olga721 Re: Uczulenie - komary 29.06.06, 09:02
      Dziewczyny, mam te same problemy z synkiem. U nas 2 lata temu po pogryzieniu
      przez komary wylądowaliśmy na pogotowiu, bo twarz i szyja dziecka przez
      opuchliznę zmieniły całkowicie kształt. Wtedy młody dostał zastrzyk ze sterydem
      i Hydrocortizonum w tabletkach (też steryd). Jestem ciekawa, czy powinnam się
      też obawiać ukąszeń innych owadów np. pszczoły. Skoro tak strasznie spuchł po
      komarze to co może się wydarzyć po ukąszeniu przez coś innego?
      • isma Re: Uczulenie - komary 29.06.06, 09:07
        Ja akurat reaguje tylko na komary i mrowki. Pszczoly i osy mnie kompletnie nie
        ruszaja wink)).
        • monibiel Re: Uczulenie - komary 29.06.06, 09:24
          Jeśli chodzi o inne owady, to mój synalek zupełnie na nie nie reaguje
          alergicznie. Po ugryzieniu pszczoły i osy miał opuchliznę jak to zwykle po tych
          paskudach bywa, ale nic niepokojącego. Mrówki również nam nie grożą. Tak więc
          to chyba kwestia indywidualna?
          A z tą Biebrzą jeszcze mam się czas zastanowić - w grę wchodzi początek
          września. Czy to jeszcze szczyt sezonu komarowego?
          • mamaku Re: Uczulenie - komary 29.06.06, 11:19
            monibiel napisała:

> A z tą Biebrzą jeszcze mam się czas zastanowić - w grę wchodzi początek
            > września. Czy to jeszcze szczyt sezonu komarowego?

Komary chyba najbardziej dokuczają w maju/czerwcu i sierpniu, tak jak meszki?
            Tak mi się przynajmniej wydaje. Ostatnio jakoś nie zauważam tych krwiopijców, co
            Wy na to, jak jest u Was?
            • sweet.joan Re: Uczulenie - komary 30.06.06, 11:00
              Pierwsze komary zauważyłam kilka dni temu podczas wieczornego spaceru. A wczoraj
              w nocy syn został pierwszy raz w tym roku pogryziony. Niestety, nadal silnie
              reaguje, mimo że od dłuższego czasu dostaje Zyrtec. Naliczyłam 19(!) bąbli - od
              ledwie zauważalnych kropeczek po parocentymetrowe czerwone plamy. Biedak skarzy
              się, że go bardzo swędzi. Dałam mu wapno i smaruję Fenistilem.

Zastanawiam się nad jakimś odstraszaczem. Czy któraś z Was używała czegoś
              takiego? Co polecicie? Kiedyś, pamiętam, były reklamowane jakieś Raidy do
              konatktu. Czy to działa? Można spróbować?
              Z góry dziękuję za opinie. Sprawa pilna, jak łatwo się domyślić uncertain
      • mamaku Re: do olgi721 29.06.06, 11:15
        Jeśli Twoje dzieciatko jest uczulone na komary wcale nie musi oznaczać, że jest
        uczulony na jad innych owadów, ale tego oczywiście wykluczyć nie można i trzeba
        być bardzo ostrożnym, bo wiadomo jakie może mieć to konsekwencje przy alergii na
        jad.
        Powiem tak, bardzo bałam się ukąszeń np. przez pszczołę czy osę po tych naszych
        schizach z komarami.
        Stało się jednak tak, że kiedyś uwaliła go osa, a raczej szerszeń wielkości ok.
        4 cm!!!
        Dzieciak darł się w niebogłosy, my spanikowani, ale czekaliśmy jaka będzie
        reakcja. Po godzinie po ugryzieniu został tylko niewielki ślad, a opuchlizny nie
        było prawie wcale, shock. O niebo lepiej niż z komarem, ja bym chyba spuchła jak
        balon...
        Ale lekarz nas trochę otrzeźwił. To, że nie było reakcji alergicznej nie
        świadczy wcale o tym, że przy kolejnym ugryzieniu też tak będzie.
        Każdy kolejny raz może być groźniejszy, może też skończyć się wstrząsem.
        Z alergią na jad jest tak, że jednego roku jest, w kolejnym może "minąć", a
        jeszcze w następnym wrócić ze zdwojoną siłą.
        Niestety, najlepiej zrobić testy i to sprawdzić.
        Chociaż u nas alergią na jad komara wyszła tylko na testach bicomem, w
        tradycyjnych naskórkowych nie, osa i pszczoła też nie wyszły sad
      • 5_monika Re: Uczulenie - komary 29.06.06, 11:32
        przy komarach można spróbować lekiem homeopatycznym Ledum 5 lub 9ch
        zapobiegawczo 2 razy dziennie lub po ugryzieniu.
        www.homeokulka.fc.pl/
        Oczywiście to nie dla przeciwników homeopatii.
        • 5_monika Re: Uczulenie - komary 29.06.06, 11:33
          zakładka Artykuły -> 4.ukąszenia owadów
    • dziunia_f Re: Uczulenie - komary 30.06.06, 11:21
      Moj syn na ugryzienia komarow reaguje bardzo silnie, ma duzy miejscowy obrzek,
      silnie zaczerwieniony,dlugo mu sie to goi. Ostatnio wyprobowalam zaraz po
      ugryzieniu przez komara "babciny" sposob. Otoz smaruje Mlodego cebula.Naprawde
      pomaga.Oczywiscie pod oko ten sposob odpada, ale na cialku u nas sie sprawdza.
      • mamaku Re: Uczulenie - komary 30.06.06, 11:52
        Też się zastanawiam nad jakimś odstraszaczem, ale kiedyś miałam juz w ręce jakiś
        rajd electric czy cuś takiego, co się podłącza do kontaktu, ale wyczytałam, że
        nie wolno używać w zamknietych pomieszczeniach i takich, gdzie przebywają osoby
        starsze i dzieci...no to właściwie do czego to służy?
        Jak macie coś sprawdzonego i nie groźnego dla otoczenia to proszę piszcie.
        • monibiel Re: Uczulenie - komary 30.06.06, 11:58
          Witaj dziunia_f. Jak smarujesz małego tą cebulą? Po prostu przykładasz
          plasterek? Jak mojego ugryzła osa to mu robiłam cebulowe kompresy, a on
          siedział i chlipał. Ale każdy bąbel komarowy okładać kompresem to raczej
          niewykonalne - nie usiedzi 2 minut. Więc jak?

Jak tam wasz wyjazd w góry? Już zdecydowałaś dokąd?
          My już byliśmy kilka dni na wodzie - no cudo po prostu. A w mieście znowu
          katar...
          Pozdr. M.
          • dziunia_f Re: Uczulenie - komary 30.06.06, 13:09
            Witaj MonibielsmilePo prostu kroje cebule na pol i przez jakis czas smaruje miejsce
            ukaszenia ta polowka, a zeby usiedzial w miejscu to mu czytamsmile Naprawde Mlodemu
            pomaga.
            Co do wyjazdu, to jeszcze nie bylismy.Ale jestem zdecydowana na gorysmileDzieki za
            namiary. Urlop dopiero w sierpniu i wrzesniu, wiec jeszcze troche w miescie
            posiedzimy. Poki co jezdzimy na rowerze i zeglujemy w okolicach
            SzczecinasmilePozdrawiam goraco
        • sweet.joan Re: Uczulenie - komary 30.06.06, 12:04
          O kurcze, no to mnie zdziwiłaś, Mamaku. Rzeczywiście, po co komu taki
          odstraszacz...? Ech... A już myślałam, że zainstaluję toto Młodemu w pokoju.
          • robalrobal Re: Uczulenie - komary 01.07.06, 16:38
            Mojego synka ugryzł niedawno komar w czoło. Urósł mu taki guz że zaczęłam się zastanawiać czy przypadkiem się nie uderzył w głowę. Ale po kilkunastu godzinach nie było juz prawie śladu, więc chyba to nie jest uczulenie? Jak myslicie?

Co do odstraszaczy to są takie lampki włączane do kontaktu. Emitują fioletowe światło wabiące owady. Kiedy taki delikwent podlatuje do światła zostaje porażony prądem. Oczywiście można uzywac tego w domu. W przyszłym tygodniu mają byc takie lampy w Biedronce.
            biedronka.pl/
            • robalrobal Re: Uczulenie - komary 01.07.06, 16:41
              Oczywiście zły link. Mam nadzieje że teraz będzie dobrze smile

www.biedronka.pl/str/2/i/20.php
              • marzenawl Re: Uczulenie - komary 03.07.06, 20:49
                moja zuzka po 1 ugryzieniu "nie miała" oka, ku naszemu zdziwieniu nie swędziało
                jej w ogóle, dostała zastrzyk fenicortin, czy jakoś tak-sterydowy, obrzęk
                zszedł prawie całkowicie w ciągu 12 godzin; za to wszystkie ugryzienia w in.
                miejscu swędzą ją ogromnie, jeszcze po tym jak schodzi opuchlizna;
                maskara, też ją samrujemy cebulą i syropem z cebulą, nie chcę żeby cały czas
                miała kontakt z cebulą;
                pani która poleciła cebulę, poleciła nam także rozpuszczenie witaminy B (bo na
                branie doustnie jest za mała) i smarowanie ciałka, zamiast off-a i chyba działa.
                • ewkos74 Re: Uczulenie - komary 04.07.06, 20:49
                  W APTECE słyszałam o skuteczności WIT B complex,ponoć po jej systematycznym
                  podawaniu skóra odstrasza zapachem wszelkie owady,ale od ilu lat ją można
                  podawać nie wiem.....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka