Dodaj do ulubionych

Wymiotuje po Nystatynie

24.11.06, 20:40
Dziś próbowałam dać dziecku Nystatynę - chcę chociaż spróbować, czy zadziała,
bo same probiotyki i dieta jakoś nie dają efektu (candida albicans ++).
Niestety dwa razy wymiotował - dwurotnie próbowałam mu wlać tą zawiesine do
ust. Lekarz zalecił 4 x 1,5 ml, czy to nie za dużo??? Może dawać mu 3 x 1
ml??? Jak podajecie to dzieciom? Jest w smaku ohydnie gorzka. A może jest
jakaś lepsza w smaku niż ta, którą produkuje PLIVA Kraków??
Obserwuj wątek
    • szara_mysz1 Re: Wymiotuje po Nystatynie 24.11.06, 23:15
      Witaj
      ja podawałam mojemu synkowi nystatynę.
      jedna dr, która akurat była w przychodni kazała podawać nystatynę co 6 h 1 ml.
      Miałam pokazac następnego dnia synka naszej lekarce a ta kazała wziększyć dawkę
      do 2,5 ml. Dopiero później przeczytałam że dzieciom podaje się 1 ml. Przyznam
      ze sama odchorowałam to podawanie leku bo nie dość że mega dawka to jeszcze
      synek nie chciał tego przyjmować. Pierwszą dawke zwymiotował. Potem wzięłam
      dozownik od nurofenu dla dzieci i od razu brałam 2,5 ml zamiast trzech podejść.
      dozownik wkładałam w bok na policzek bo Mały zaciskał dziąsełka jak tylko mógł.
      W tym czasie mąż trzymał rączki. Bardzo tego nie lubił i prawie zawsze wtedy
      płakał. Czasami przekupowałam go chrupkiem kukurydzianym i się uspokajał. Trzy
      dawki dostawał w dzień a jedną w nocy przez sen. Największą bzdurą było
      zalecenie żeby podawać nystatynę pół godziny przed posiłkiem bo u nas zdarzyło
      się raz na dobę, reszta.... ehhh
      Dodam że synek miał wtedy 9 m-cy i dostał nystatynę na plesniawkę.
      Pozdrawiam
    • ika1 Re: Wymiotuje po Nystatynie 25.11.06, 00:03
      Ja podaje synkowi niemieckiej firmy Candido-hermal i raczej pije chetnie.Sama
      probowalam i jest calkiem dobra w smaku.
    • atopik Re: Wymiotuje po Nystatynie 25.11.06, 08:05
      Co znaczy, że dieta i probiotyki nie dają efektu ? Jakich efektów się spodziewałaś ? Jak długo stosujesz dietę i podajesz probiotyki (ile, jakie)?

• ka0milka Re: Wymiotuje po Nystatynie 26.11.06, 17:17
        Dieta i probiotyki od miesiąca. Z probiotyków Lacidofil 2 x 1, wcześniej
        Lactoral Junior, ale krótko, bo wybrałam jednak bezmleczne.
        • ka0milka Re: Wymiotuje po Nystatynie 26.11.06, 17:20
          Wiem, ze może wymagam zbyt wiele po tak krótkim okresie diety, ale starsznie
          martwię się o to, żeby grzyb nie przeniósł się na np. oskrzela (a ten podobno
          lubi). Co robić z tak małym dzieckiem? Jeśli nie antybiotyk (silniejszych mu nie
          dam) to co? Czy homeopatia pomoże?
          • beatam Re: Wymiotuje po Nystatynie 26.11.06, 19:27
            Moje dziecko dostaje 4 x dziennie po 2 ml nystatyny i muszę przyznać, że łyka
            bez większych problemów.
            Ktos wspominał o grzybach w oskrzelach, jak to poznać? Mały miał obturacyjne
            zapalenie oskrzeli tydzień temu, cały czas łapie infekcje, jedna po drugiej.
            Teraz się zastawiam, czy to nie jest powiązane....Żaden lekrz nie powiązał tych
            faktów: dwukrotne zmiany grzybicze w okolicach pupy, ciągłe infekcje układu
            oddechowego, obturacyjne zapalenie oskrzeli, słaby przyrost wagi...
            • ka0milka Re: Wymiotuje po Nystatynie 26.11.06, 20:36
              No właśnie - tego wpływu na oskrzela boję się najbardziej. Gdzieś już o tym
              czytałam:

"(...)Grzyby wywoływać mogą u człowieka różne zmiany chorobowe umiejscawiające
              się w powierzchownych i głębokich warstwach skóry, na błonach śluzowych i w
              narządach wewnętrznych Zmiany grzybicze w narządach wewnętrznych zależą od wrót
              zakażenia. I tak np. kropidlak (Asprergillus sp.) najczęściej dostaje się do
              płuc, podczas gdy bielnik biały (Candida albicans) — do przewodu pokarmowego.
              Stwierdzono też powinowactwo niektórych gatunków grzybów do określonych tkanek
              człowieka. Narządem najbardziej narażonym na zetknięcie się z grzybami jest
              skóra i dlatego schorzenia grzybicze skóry należą do najczęstszych. Zakażenia
              grzybicze prowadzą do tworzenia się zmian zapalnych, o charakterze ziarniaków,
              nie zawsze mających cechy swoistego odczynu tkankowego. W niektórych ostrych
              zakażeniach grzybica może przebiegać pod postacią zakażeń ropnych. Oprócz
              grzybów w naszym klimacie spotykamy także drożdże i drożdżaki chorobotwórcze np.
              bielnik biały (Candida albicans - wywołujący zmiany oskrzeli) i Cryptococcus
              neoformans (wywołujący drożdżycę europejską - torulozę)..."

www.rakstop.engo.pl/www/milanoce.htm
              Co do Nystatyny - to jakoś udało nam się bez kolejnych wymiotów.

• atopik Re: Wymiotuje po Nystatynie 27.11.06, 09:44
                Zwróć jednak uwagę, że sam antybiotyk często nie likwiduje problemu przerostu candidy. A całkowity powrót do zdrowia wymaga dłuższego okresu czasu, niż sam okres podawania antybiotyku.
    • mama_marunia Re: Wymiotuje po Nystatynie 27.11.06, 12:21
      Co do dawki - zależy od wagi (nie tylko wieku!) dziecka. Mój synek dostał 3 x
      po 3 ml. Ważył wtedy 11 kg. Dawalismy około 2,5 tygodnia + 1x dziennie
      lacidofil. Po ok. miesiącu ponowiłam badanie kału - było wszystko OK. Lacidofil
      na zalecenie alergologa podaję juz teraz stale.
    • mama_marunia Re: Wymiotuje po Nystatynie 27.11.06, 12:23
      I jescze jedno - podawałm miarka od antybiotyku Amoksiklav - jest świetna. Nie
      był zachwycony, ale pił. Wymiotował natomiast po enterolu i wtedy zmieniłam na
      lacidofil i jest OK.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka