Dodaj do ulubionych

ketotifen ??

IP: *.* 05.01.03, 22:14
Witam w Nowym Roku Chciałabym zapytać czy ktoś z was stosował w leczeniu alergi lek w syropie pn. KETOOTIFEN i czy widział po nim jakieś efekty? Mój Jaś ma 6 mieisięcy od dwóch bierze Ketotoifen i szczerze mówiąc jakoś nie widzę poprawy (Jaś od 2 tygodni jest już tylko na nutramigenie).Pozdrawiam mocno i życzę wszystkim Roku bez alergiEla
Obserwuj wątek
    • Gość: SylwiaKarolina Re: ketotifen ?? IP: *.* 06.01.03, 10:08
      Mojej Gabryśce bardzo pomaga w okresie wiosennym. Jest to praktycznie jedyny lek, który pomaga jej pozbyć się problemów z oskrzelami (na tle alergicznym). W tym roku brała claritine, bo lekarka twierdziła, że jest to lek nowej generacji, a więc lepszy. Po dwóch miesiącach bezskutecznego leczenia, na moją prośbę wróciłyśmy do ketotifenu i problemy skończyły się jak ręką odjął.Pozdrawiam,Sylwia
    • Gość: zgagusia Re: ketotifen ?? IP: *.* 06.01.03, 17:12
      efekty dzialania ketotifenu widoczne beda po 4 tygodniach podawania - nie przerywaj wiec kuracji!
      • Gość: Madzia2002 Re: ketotifen ?? IP: *.* 07.01.03, 07:57
        u mnie nie pomógł a synek dostawał go przez pół roku :-(
    • Gość: szwedka Re: ketotifen ?? IP: *.* 09.01.03, 12:41
      No cóż, mój Mikołaj jest na lekach od dwóch lat, w tym od roku na Ketotifenie i nie ma żadnej poprawy (alergia pokarmowa).Wierzę jednak, że trzeba podawać te leki (może to uchroni go przed astmą?)Jest też cały czas na diecie.Dwa miesiące to chyba dopiero początek... (oby początek dobrego, czego Wam bardzo życzę).
    • Gość: mmoni Re: ketotifen ?? IP: *.* 10.01.03, 12:29
      Czesc, Moja Maja (2 lata) dostaje ketotifen juz od 1,5 roku, po tym, jak w 6 miesiacu dostala katar sienny. Potem miala taki katarek jeszcze ze 2 razy, ale zdecydowanie slabszy. W zeszlym roku w listopadzie odstawilam ketotifen i obsypalo ją tak potwornie, ze moj pediatra powiedzial, ze jest to skutek odstawienia ketotifenu. (tak na marginesie odstawilam ketotifen, bo inny pediatra powiedzial, ze podawanie tak dlugie jest bez sensu).I bądź tu człowieku mądry! W każdym razie ketotifen wrócił do naszego codziennego jadłospisu! Skóra się poprawiła, ale nie tak do konca!:(Pozdrowionka!
    • Gość: elki Re: ketotifen - po rozmowie z alergologiem IP: *.* 10.01.03, 20:11
      Dziekuje za wszystkie opinie. Ostatnio rozmawialam z pania alergolog nt. ketotifenu i dwoiedziałam się czego powinnam się spodziewać - nie tyle poprawy skóry już wysypanej (to musi wyleczyć dermatolog - warto dodać, że Jaś ma wysypkę na tle alrgicznym - uczulenie na pokarm) co zapobiegać uczuleniu na nowe produkty. Wniosek - tak naprawde nie widać efektów ketotifenu ale on działa nie powodując nowych wysypek - zobaczymy.Pani alergolog powiedziała mi także że nie wolno podawać ketotifenu przez długi okres - my będziemy odstawiać go już w lutym - aż się boję pomyśleć jak będzie wyglądała dieta mojego dziecka.Czekam na opinie innych osób nt. syropu.Na marginesie a co myślicie o nalkromie?PozdrawiamEla
      • Gość: szwedka Re: ketotifen - po rozmowie z alergologiem IP: *.* 13.01.03, 10:14
        Wiesz jakoś nie mogę się zgodizć z opiniami tej pani doktor.Ketotifen nie zpobiegnie "nowym wysypkom", jeśli na przykład nie będziesz trzymać diety.Poza tym Ketotifen właśnie może być podawany dłużej (nawet do dwóch lat!), w przeciwieństwie do Claritine i innych.
        • Gość: em Re: ketotifen - po rozmowie z alergologiem IP: *.* 15.01.03, 17:19
          Słuchajcie! Ilu lekarzy tyle rad na temat alergii. Trzeba wysłuchać kilku i wyrobić sobie swoje własne zdanie na ten temat. Ja uważam, że ketotifen poprawia wygląd skóry w jakimś stopniu (jak to niby sprawdzić, gdy skóra alergika zmienia się jak w kalejdoskopie?), nie zapobiega natomiast nowym uczuleniom - po to jest dieta:późne wprowadzanie uczulających produktów i nie podawanie tych nz które dziecko jest już uczulone. Ketotifen na pewno zmniejsza swędzenie skóry, uspokaja układ nerwowy, i może zapobiec innym, wewnętrznym skutkom alergii (np astmie). Wszystkie moje znajome, które podają ketotifen twierdzą, że dzieci spokojniej śpią. Gdy ja zapomniałam podać parę razy dziecku syrop, budziło się w środku nocy i przez 2-3 godziny przewalało się po nas. Zbieg okoliczności? A jeżeli chodzi o długość podawania. Moim zdaniem ketotifen po jakimś czasie przestaje działać na organizm - dziecko przyzwyczaja się do niego. Wtedy zmienia się go na inny lek, oczywiście robi to lekarz. Ale to my - mamy musimy pilnie obserwować dzieciaki i zgłosić wątpliwości pediatrze. U mojego synka strasznie zaostrzyła się skóra i przestał sypiać w nocy, a w dzień ucinał sobie drzemkę pół godzinną (wcześniej spał 2 godziny). Był poddenerwowany, niespokojny. No i zmiana leku na zyrtec. Pomogło. Znowu noce przypominają noce. W dzień trochę "luzu" i maluch nie drapie się jak opętany. Podawaj na razie ketotifen. Na pewno pomaga.
          • Gość: Joel Re: ketotifen - po rozmowie z alergologiem IP: *.* 16.01.03, 00:27
            Ketotifen działa dopiero po miesiącu podawania, mojemu synowi nie pomógł dopiero jak podałam zyrtec to nastąpiła niewielka poprawa jego skóry. Dopiero od roku można podać zyrtec, więc chyba narazie pozostaje ci ketotifen. Prawdę mówiąc wiele zależy od diety dziecka jak już wspomniały moje poprzedniczki. Może spróbuj różnych maści one też łagodzą atopię.Polecam również do kąpieli Balneum Hermal F.Życzę udanej walki z szorstką skórą alergika.Pozdrawiam Joel
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka