Dodaj do ulubionych

nocne kichanie

24.04.07, 09:27
Od miesiąca mój synek (4 lata) ma problemy z noskiem. Najpierw myślałam, że
po prostu jest podziębiony, bo chociaż z nosa nic nie leciało to wciąż miał
go zapchanego, mówił przez nos. Psikałam mu do noska Mucofluid i trochę mu
pomagało. Teraz wiem że przeziębiony napewno nie jest, kataru nie ma - w
dzień można powiedzieć, że jest ok. Wszystko zaczyna się wieczorem - jak
położy się do łóżka: zaczyna pociągać noskiem, trzeć go. Jak zaśnie to
pochrapuje i co mnie najbardziej zastanawia - kicha w nocy przez sen. Każdej
nocy są przynajmniej dwie serie kichania.
Ewidentnie wygląda to na alergię - ale w pokoju nic nie zmieniałam. Okno -czy
zamknięte czy otwarte - nic nie zmienia. Testy miał robione w grudniu - nic
nie wykazały. Jednakże pojawiły się od 1,5 tygodnia zmiany skórne - szorstkie
policzki i jeszcze w paru miejscach na ciałku plamy takie jak przy AZS. Czy
macie jakieś pomysły?
Obserwuj wątek
    • patyska Re: nocne kichanie 24.04.07, 09:43
      to, ze testy nic nie wykazaly nie ma akurat zbyt wielkiego znaczenia. a nocne kichanie wskazywaloby na
      uczulenie na roztocza.
      • magga7 Re: nocne kichanie 24.04.07, 10:21
        Raczej nie wydaje mi się aby to było uczulenie na roztocza. Dlaczego o tej
        porze roku? O wiele więcej teraz wietrzę mieszkanie niż zimą.
        • patyska Re: nocne kichanie 24.04.07, 10:46
          roztocza nie maja nic wspolnego z pora roku - to cos, cos mieszka w lozkach, poscieli, tapicerowanych
          meblach etc. a kupy tego czegos sa bardzo uczulajace (istoty same z siebie nie).
          • magga7 Re: nocne kichanie 24.04.07, 11:03
            Wiem co to są roztocza i że ich odchody są silnymi alergenami, aczkolwiek dziwi
            mnie fakt, że w czasie sezonu "grzewczego" nic się nie działo. Tylko teraz.
    • sumarek Re: nocne kichanie 24.04.07, 11:18
      witaj, mój synek ma 3 latka i problemy z noskiem , od kilku m-cy miał katar,
      który utrudniał mu oddychanie podczas snu, przeleczylismy to IRS-19,pomogło na
      katar ale synek ma nadal głęboko w nosku suche "babolki" byłam z nim i u
      laryngologa i gastrologa. Wedłu lekarzy wszystko ok,doszłam do wnisoku, że musi
      to być alergia bo pojawiły się dodatkowo wysypki na ciele,skóra jest bardzo
      sucha . Martwi mnie, że mój nie kicha ale ziewa przez sen,przez ten utrudniony
      oddech nosem .
      Dziś idę do pediatry skonsultować to. Moja starsza corka alergiczka też od 2-3
      tygodni ma kaszkę na wew.stronie rączek,nóg i brzuch oraz na biodrach. A
      czytam, że u wielu dzieci teraz zaczynają pojawiać się takie wysypki coś w tym
      musi być.
      • magga7 Re: nocne kichanie 24.04.07, 11:46
        Coś w tym napewno jest. Martwi mnie nos oraz zmiany skórne. Wiem, że pyli teraz
        brzoza, może to ona jest powodem tych dolegliwości. Dlaczego jednak tylko w
        nocy są problemy z nosem? Wycofałam z diety czekoladę, kakao, ograniczam mleko
        i jego przetwory, bo wydaje mi się że ostatnio zdecydowanie za dużo tego
        dostawał. Nie wiem o co w tym chodzi, ale masz rację Sumarek, że wiele dzieci
        teraz jest "wysypanych". Dziś rano podałam synkowi Claritine.
        • nell30 Re: nocne kichanie 25.04.07, 19:23
          moim zdaniem może to byc przyczyną jakiegoś pasożyta ,warto dziecku zrobic
          badania kału pare razy na robaki i lambie aby wykluczyc to ,
          • sumarek Re: nocne kichanie 25.04.07, 20:27
            dzieci moje na pasożyty przebadane, miały candidę rok temu , badania kontrolne
            ok ,nic poza tym nie wykryto
            Zmieniam Małemu Zyrtec na Cleritinę, kiedy podaje się ten lek? rano na czczo a
            moze po jedzeniu czy na noc?
            • magga7 Re: nocne kichanie 26.04.07, 09:28
              Podaję Claritine od dwóch dni rano po wypiciu mleka - nie wiem czy dobrze. Może
              lepiej wieczorem? Poprawy nie ma, nos w nocy mocno zapchany, rano wydmuchał -
              taką żółtą gęstą wydzielinę (ale nie za dużo). Dałam więc Sinupret.
    • sumarek Re: nocne kichanie 26.04.07, 17:07
      magga7 a byłaś z Nim u laryngologa? ja byłam tydzień temu,teraz mam chociaż
      pewność , że to nie przyczyna laryngologiczna.

• asik37 Re: nocne kichanie 26.04.07, 19:38
      teraz pyli rowniez dąb (b silny alergen)
      Przy katarze, jakiego kolwiek pochodzenia by on nie był dobrze jest ograniczyc
      do minimum lub na pewien czas zrezygnowac z produktów mlecznych, mleko bardzo
      zasluzowuje organizm, chyba czterolatek poradziłby sobie kilka dni bez nabiału.
      Polecam tez inchalcje z soli+ mucosolvan (jesli masz nebulizator)+ porządne
      oklepywanie, mimo ze nie kaszle, mucosolvan dobrze "wyciąga" katar (ale polecam
      ten do nebulizacji, bo szkoda lac w dziecko syropy skoro nie kaszle).
      Z leków sprawdza sie u nas tylko Zyrtec
      • asik37 Re: nocne kichanie 26.04.07, 19:40
        oczywiscie "inhalacje" a nie "inchalcje"
        • magga7 Re: nocne kichanie 27.04.07, 11:57
          U laryngologa byłam w ubiegłym roku też o tej porze - przyczyną zapchany nosek.
          Wtedy jednak nie kichał w nocy, nie miał aż takiego zawalonego noska nocą jak
          teraz. Dziś rano wyglądał tak jakby był przeziębiony - dmuchał nos - w końcu
          coś wychodzi. No i w tamtym roku laryngologicznie było ok, żadnych zmian
          patologicznych, tylko nadmierny i gęsty śluz w nosie. Lekarz przepisał
          Mucofluid do rozrzedzenia i tyle. W maju już wszystko było ok i całe wakacje
          spokój.Wczoraj wieczorem umyłam w pokoju podłogę, meble aby ewentualnie pozbyć
          się wszelkiego rodzaju pyłków. Ale i tak kichał w nocy bardzo. No ale był
          wczoraj w parku popołudniu - może dlatego.
          Mleko staram się ograniczać jak mogę, najlepiej w góle bym go wycofała z diety
          syna. Ale nie da rady do końca. Więc rano i wieczorem jeszcze pije pół szklanki.
          Nawilżam mu nosek Dalberem, daję też Euphorbium do noska. Nie wiem co jeszcze.
          A nebulizatora nie posiadam. Bo wziewy brał z baby-halera. A co myślicie o
          Sinuprecie, jest sens go podawać??
          • sweet.joan Re: nocne kichanie 27.04.07, 12:04
            A może wymaz z nosa?
          • asik37 Re: nocne kichanie 27.04.07, 13:39
            jest sens, rozrzedzi wydzielinę. Wydaje mi sie, ze jesli w ubiegłym roku o
            podobnej porze były probleny z noskiem to moze faktycznie ma uczulenie na pyłki
            (w ubiegłym roku rosliny pyliły trochę pozniej niz w tym). Twoj synek jest duzy
            wiec moze zrob mu testy, powinny juz cos pokazac..jesli to faktycznie
            pyłkowica, dobrze jest zaczac podawac dziecku w przyszłym roku zyrtec (lub
            podobne leki) ok 2 tyg przed pyleniem, tak nam poradził alergolog i o ile w
            ubiegłym roku u mojego małego w okresie pylenia był koszmar o tyle w tym
            (odpukac) nic sie nie dzieje a alergikiem jest nadal(nie wyrosł). Aha nie
            jestem zwolennikiem sterydów ale jesli to katar alergiczny dobrze podac jakies
            donosowo (krople np tafen, buderin oczywiscie na receptę) działaja miejscowo
            przeciwazapalnie , ale o tym powiniez zadecydowac lekarz
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka