28.08.10, 17:03
Dostałam niedawno słoiczki i soczek z Hippa bo coś tam wypełniałam w szpitalu. Tak się teraz zastanawiam, bo według zaleceń WHO przez pierwsze pół roku powinnam tylko karmić piersią. Ale nie wiem jeszcze czy wrócę do pracy w listopadzie czy lutym, i aż do października wiedzieć nie będę. Do końca października. Może powoli zacząć małą oswajać z nowymi smakami? Kiedy zaczełyście dawać do spróbowania coś poza mlekiem?
Obserwuj wątek
    • andzi-a233 Re: Do mam kp 28.08.10, 17:18
      Ja też dostałam próbki ale bobovita. Dałam córce mus jabłko i banan kilka dni po
      skończeniu 4miesięcy. Dostaje też jabłko starte i kaszkę czasami. Córka jest na mm.
    • amarulla Re: Do mam kp 28.08.10, 18:35
      od początku czerwca - Młody z końcówki stycznia czyli miał... jakieś 4 i pół
      miesiąca. akurat tak wyszło - jechaliśmy w dłuższą trasę, było ciepło, więc
      zamiast zatrzymywać się co chwilkę na cycka wzięłam jabłuszka - domowe musy,
      dość rzadkie, na gładko przetarte. poszło jak z płatka smile potem stopniowo
      marchewka, ziemniak, pietrucha, banan i doszliśmy do niemal do pełnej gamy
      owoców i warzyw. około miesiąc temu zaczęłam podawać kaszkę błyskawiczną na
      kolację, potem śniadania, ale jakieś trzy tygodnie temu nastąpił bunt - ledwo
      można było mu połowę zupki 'wperswadować', czasem jakiś biszkopt czy wafel
      ryżowy. owocki be, kaszki fuj ;/ od wczoraj jest nagle poprawa - odpukać w
      niemalowane wink
      reasumując wink - ja powoli bym zaczynała - bo troszkę wody upłynie zanim się mała
      przekona - na początek do i tak tylko dojadanie a nie jedzenie - Tymek wciąż
      głównie żywi się mlekiem, a pozostałe traktuje jako rozrywkę, ale wiem, że jeśli
      trafi mi się jakieś praca, to będzie gotowy na rozstanie z piersią na kilka
      godzin smile
      • biedron25 Re: Do mam kp 28.08.10, 22:17
        Z rozszerzaniem diety nie masz się co spieszyć, poniewaz mleko matki zaspokaja
        wszystkie potrzeby dziecka do 6 miesiaca.A po drugie maly zaladeczek nie jest w
        stanie strawic nic innego oprocz mleka mamy.Ja zaczelam rozszerzac diete jak
        mala miala 6 i pol miesiaca.Na poczatek warzywa bo jak zaczniesz od owocow to
        dziecko polubi ich slodki smak i nie bedzie chcialo warzyw.W 7 miesiacu
        wprowadzilam kaszke mala bardzo je lubi.Ale i tak woli cyca.
        • mooi1 Re: Do mam kp 28.08.10, 22:21
          Mój Filip był tylko na piersi do skonczenia 6 miesięcy. Mimo, że jak
          miał 5 m-cy wróciłam do pracy. Kiedy mnie nie było dostawał
          odciągniete mleko.
        • amarulla Re: Do mam kp 28.08.10, 22:39
          no patrz, ja zaczęłam od jabłka, a młody aż się trzęsie jak zajada rybę albo
          kalafiora smile a cukinię wprost uwielbia smile
          trawienie chyba nie z wielkością żołądka jest powiązane ;p
          • red-truskawa Re: Do mam kp 28.08.10, 23:00
            Ja zaczełam jak miał nicale 6 miesiecy a tydzień pózniej wróciłam do pracy.
            Zaczełam od marchewki a potem jabłko, banan i tez nie było problemów ze nie lub
            warzyw, i rozszerzeanie diety wcale nie zajeło dużo czasu bo 4 dnia zaczał już
            rabac cały mały słoiczek. Kazde dziecko jest inne.
            A swoja droga mozesz nadal spokojnie karmic piersia pracujac- naucz się sciagac
            pokarm laktatorem i mozesz go przeciez mrozic, oczywoscie jezeli chcesz nadal
            karmic piersia. Mysle ze nie ma co wczesniej zaczynac jak w ok 5 miesiaca.
    • jasia-mama Re: Do mam kp 28.08.10, 23:22
      4 miesiące, zacząl się wtedy interesować naszym jedzeniem. Teraz ma
      9 m-cy, dobry apetyt i nie jest wybredny.
    • kaseta77 Re: Do mam kp 29.08.10, 06:46
      ja pierwsze posiłki zaczełam wprowadzać gdy mały miał 4,5 miesiąca
      bo jak miał 6 miesięcy wracałam do pracy. Takie wprowadzanie trochę
      trwa bo musisz wprowadzać jeden produkt i poczekać parę dni czy nie
      ma uczulenia. No i nie wszystkie produkty dziecko dziecko może
      zjadać chętnie. Radziłabym już powoli coś wprowadzać. Tak żeby
      chociaż oswoić dziecko z nowymi smakami. Jak byłam w pracy maluch
      dostawał inne jedzenie a jak wracałam to był cycuś cycuś i cycuś.
    • kaeira Re: Do mam kp 29.08.10, 14:48
      Ja karmiłam tylko piersią do 6m2t.
      Ekspert forum Karmienie piersią uważa, że dietę wystarczy rozszerzać ok. 2-3t
      przed powrotem do pracy.
    • boo-boo Re: Do mam kp 29.08.10, 14:55
      Choć mnie korci żeby mu coś podać bo jest żarłok to do końca szóstego miesiąca
      tylko na piersi będzie- bez żadnego dopajania nawet. Jak nie musisz wcześniej to
      po co?
    • julek_i_ja Re: Do mam kp 29.08.10, 14:55
      My też dostaliśmy słoiczki z Hippa i Bobovity po skończeniu 4 miesięcy i wtedy też zaczęliśmy rozszerzać dietę. Uznałam, że synek jest gotowy i dałam te 2 miesiące wcześniej, bo dosłownie wyrywał mi z ręki to, co jadłam i wszystkiego chętnie próbował. Zaczęliśmy od gruszki i marchewki. Co do wytycznych WHO - wszystkie wytyczne to są zalecenia, a nie ewangelia, więc sama zadecyduj, kiedy Twoje dziecko jest gotowe, bo to Ty je najlepiej znasz.

https://www.suwaczki.com/tickers/kjmnk6nl6rsz21e1.png
    • budzik11 Re: Do mam kp 29.08.10, 15:54
      Ja karmiłam obydwoje dzieci wyłącznie piersią do końca 6 m-ca mimo, że wróciłam
      do pracy, kiedy starsza miała 3,5 m-ca (odciągałam mleko w pracy). Też
      dostawałam próbki, ale mleko modyfikowane wywalałam a słoiczki czekały sobie w
      szafce. To, ze się dostaje próbkę nie znaczy, że trzeba ją zaraz dziecku dać.
      • dia1989 Re: Do mam kp 29.08.10, 17:35
        Tak naprawde mozna juz od 4 mc zaczac podawac dziecku rozne przeciery i
        soczki....ja osobiscie karmie tylko piersia moja corcia nie chce nic poza
        tym....wszystko inne wypluwa....proponowala bym odciagac mleko a ze sloiczkowym
        jedzeniem jeszcze poczekac....
    • katmiller Re: Do mam kp 29.08.10, 18:16
      Ja doskonale wiem,że to, że dostałam słoiczki nie oznacza, że muszę je podać. Nie jestem głupia wink Piersią nie chcę karmić dłużej niż 7 może 8 miesięcy.
      • merci77 Re: Do mam kp 29.08.10, 21:36
        ja podałam jak skonczyla 4 mc-marchewke,potem jabluszko,banan.Skoro nie
        chcesz karmic dluzej niz 7-8 mc to moze bedziesz miec tyle szczescia co
        ja,ze dziecko samo zdecydowalo pozegnac sie z cyckiem w 8 mcsmileciesze
        sie,ze moglam ją tyle karmic piersia, wiem,ze dałam jej to co bylo dla
        niej najlepsze-mleko matki dostarczane przez ponad minimum czasu jaki
        wypada karmic.
    • anetdar Re: Do mam kp 29.08.10, 21:44
      Ja pod koniec 6 zaczęłam wprowadzać słoiczki. Co prawda pierwsze 2
      razy gotowałam sama, bo akurat dostałam ekologiczne warzywa ale na 3
      łyżeczki synek wypluł 2,5 więc jesteśmy na słoiczkach. Uważaj na
      hippa, bo na rynek wchodniej europy daje gorsze produkty ( podobno