anka24_pl 16.09.10, 16:05 Drogie mamy.. Moja Zosia skończyła 4 miesiące chce jej zacząć dawać już słoiczki.. Od czego zaczynaliście i jak dawaliście swoim pociechom zupki, deserki, soczki.? A i kiedy kaszki albo kleiki??? Za rady z góry dziękuje Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
andziabuzka1 Re: Pytanie do mm dot jedzonka.. 16.09.10, 16:17 Witam.Moja córcia ma 3m-ce 2tyg i 2dni i pediatra na ostatnim szczepieniu(25sierpnia-miala niecale 3m-ce)kazala juz wprowadzic jabłko.Dalam jej pierwszy raz jakies 1,5-2 tyg temu(kupilam złociste jabłko z Bobovity)i widac,ze jej smakuje,zjadla juz jakies 3słoiczki.Mysle,ze niedlugo zaczne wprowadzac marchewke,albo jablko z marchewka.Kleik ryzowy podaje od 3dni(z Bobovity),wsypuje 1płaska łyzeczke od herbaty na 110ml mleka.Daje jej tylko raz dziennie na noc i za pierwszym razem jak zjadla mleko z kleikiem ok 20,to spala do 4rano i wtedy kolejne karmienie,chociaz dzis juz kleik nie zadzialal i obudziala sie juz o 1.30 na karmienie.Co do zupek,soczkow i kaszek sie nie wypowiem.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
easy_martolina84 Re: Pytanie do mm dot jedzonka.. 16.09.10, 16:50 Zaczelam od jabłka,a potem juz sloiczki odpowiednie do wieku:dynia,marchew,szpinak z zimniakami,brokuły itd. Pol sloika jednego dnia i pol następnego.Kolejnego dnia kolejny sloik z czymś innym. Kleiku nie lubiła,wiec jadła Sinlac. Odpowiedz Link Zgłoś
klubgogo Re: Pytanie do mm dot jedzonka.. 16.09.10, 18:44 Zaczęłam od kleiku ryzowego i kaszki mleczno-ryżowej oraz owoców i warzyw zgodnie ze słoiczkami (po 4 m-cu, po 5 m-cu, itd.). Po 6 m-cu kaszka manna, a więc gluten bez odmierzania i inne kaszki zbozowe. Ale po 7 m-cu były też zupy babci i świeże owoce, truskawki, maliny, gruszki, śliwki. Odpowiedz Link Zgłoś
m.g.1985 Re: Pytanie do mm dot jedzonka.. 16.09.10, 19:26 My też dopiero zaczynamy "przygodę" ze słoiczkami. Jak na razie od tygodnia dostaje kleik ryżowy z Bobovity do mleka. Bardzo mu smakuje, ale nie uważam, że śpi po nim dłużej. A od przyszłego tygodnia mamy zacząć słoiki. Mam nadzieję, że pierwsza marchewka zostanie przyjęta ze smakiem. Odpowiedz Link Zgłoś
olka31mama Re: Pytanie do mm dot jedzonka.. 17.09.10, 09:32 jak miała 3,5 miesiąca do zaczęła dostawać deserki, czyli jabłuszko, pierwszego dnia ze 4 łyżeczki drugiego dnia podwójną porcję itd. po tygodniu wprowadziłam marchewkę i ziemniaczka, jak skończyła 4 miesiące to zupki jarzynowe i mleko mm zagęszczałam kaszkami bobovity. zaczęłam też podawać kaszkę na noc bobovity, ale początkowo podawałam ją na śniadanie żeby zobaczyć jak będzie reagowała czy nie będzie ją bolał brzuszek,chodzi mi o kolki itp. ale parę dni i było ok więc teraz kaszkę podajemy na noc i śpi jak susełek do rana, gdy miała skończone 5 miesięcy zaczęłyśmy jeść słoiczki z mięskiem. kleiku na razie nie podawałam jej, próbowałam kaszkę manną ale chyba jej nie smakuje bo nie chce jeść Odpowiedz Link Zgłoś
q_fla Re: Pytanie do mm dot jedzonka.. 17.09.10, 09:47 Moja córka butelkowa, od 5 miesiąca najpierw starte jabłko z marchewką za kilka dni pierwsza zupa własnej produkcji (ziemniak, marchewka, łyżeczka masła). Po trzech tygodniach po kolei różne rodzaje mięs do zupy, zaczęłam od indyka i stopniowo inne warzywa. Żadnych soków i obrzydliwych gotowych kaszek. Różne rodzaje kasz dodawałam do zupy, ale dopiero po 10 mies (pięć lat temu dopiero wtedy można było wprowadzić gluten). Jak miała 9 mies jadła już chyba wszystko, jak miała rok wszystko to co my za wyjątkiem mocno przyprawionych potraw. Odpowiedz Link Zgłoś
maksior2005 Re: Pytanie do mm dot jedzonka.. 26.09.10, 13:51 Moje dzieci butelkowe. w wieku 3 m-cy zaczęłam mleko zagęszczać kaszką. Parę dni potem wprowadziłam marchewkę, jabłko i inne owoce dla najmłodszych (nigdy nie dawałam jednej łyżeczki, potem dwóch, bo moje dziercie po jednej łyżeczce chciało jeszcze i jesscze - za pierwszym razem zjadł pól sloiczka). Zaznaczam, ze ani u mnie ani u męża niegdy nie było problemów z alergiami. Odpowiedz Link Zgłoś