mala_2_1 03.10.10, 17:15 MOJA CORECZKA JUTRO KONCZY 4 MIESIACE. ZASTANAWIAM SIE CZY JUZ MOGE JEJ PODAWAC JAKIES DESERKI I ZUPKI?? CZY TO NIE ZA WCZESNIE?? DODAM ZE KARMIONA JEST WYLACZNIE PIERSIA. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ar-il Re: OD KIEDY...?? 03.10.10, 17:37 Zaczyna piąty miesiąc wiesz już możesz Na słoiczkach są odpowiednie znaczki. Butelkowym dzieciom trzeba urozmaicać posiłki,a piersiowym przez pierwsze pół roku nie trzeba ,ale oczywiście można Szczególnie jak trzeba niedługo do pracy wrócić,a nie będziesz ściągać swojego mleka. Odpowiedz Link Zgłoś
jombusiowa Re: OD KIEDY...?? 03.10.10, 18:06 Mój skończył 4 miechy i jakoś w ogóle jeszcze nie myślę o rozszerzaniu diety Odpowiedz Link Zgłoś
joasia_44 Re: OD KIEDY...?? 03.10.10, 20:37 Dziewczyno, przecież są zalecenia oparte na WHO co i kiedy wprowadzać, wpisz sobie w google 'schemat żywienia niemowląt', albo kliknij tu www.zdrowystartwprzyszlosc.pl/dziecko/artykuly/ctl/artykul/mid/704/tytul/schemat_zywienia_niemowlat.aspx. Tam jest wyraźnie napisane, zeby nie zaczynać przed 5-6 miesiącem, pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
miska_malcova Re: OD KIEDY...?? 03.10.10, 20:40 jak się karmi piersią, to rozszerza się dietę zdaje się po 6 m-cu Odpowiedz Link Zgłoś
lapwing123 Re: OD KIEDY...?? 03.10.10, 21:36 Po pierwsze nie krzycz, czyli wyłącz caps lock. Po drugie dziecku dietę rozszerzamy po 6 miesiącu jeśli jest karmione piersią. To, że na słoiczku jest napisane to nie znaczy, że można już dawać. Taki chwyt, aby więcej sprzedać. Odpowiedz Link Zgłoś
imogen0 Re: OD KIEDY...?? 03.10.10, 21:40 Jak dla mnie 4m-ce to za wcześnie. Karmiłam 6 m-cy tylko piersią,potem próbowałam coś podawać ale mała nie za bardzo chciała jeść,nawet wody pić i w sumie do 7 m-ca jechałyśmy na samym cycku. Odpowiedz Link Zgłoś
easy_martolina84 Re: OD KIEDY...?? 04.10.10, 08:36 Bez przesady,jak podasz jej raz na jakis czas np jabłko to nic sie nie stanie. Z takim prawdziwym rozszerzaniem diety to sie wstrzymaj,ale tak jak pisałam-kilka łyzeczek jablka jej nie zabije,ani nie uczyni spustoszenia w organach wewnętrznych Wcale nie jest powiedziane,ze bedzie chciala jesc,wiec moze bedziesz miała problem z głowy Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: OD KIEDY...?? 04.10.10, 09:19 Jeśli chcesz, to możesz, ale w tych pierwszych tygodniach i miesiącach rozszerzania diety zwykle jest to bardziej próbowanie nowych smaków (i to tylko dwóch, trzech), niż faktyczne żywienie dziecka czymś innym, niż mleko. IMO możesz spokojnie poczekać jeszcze z miesiąc, dwa. Odpowiedz Link Zgłoś
jaga07 Re: OD KIEDY...?? 04.10.10, 09:27 Jabłuszko, marcheweczka dlaczego nie? Może potem będzie mniej problemów z przyzwyczajaniem do normalnych posiłków, dziecko rośnie i robi się cwane, a przecież owoce i warzywa to witaminy. Wystarczy zapytać się naszych mama jak to było-większość niemalże wogóle nie była karmiona piersią, małotego było jedno mleko chyba że ktoś przywiózł za dewizy, a stałe posiki podawało się po 2 miesiącu, jak patrzę na moje pokolenie to do słabych nie należy! Odpowiedz Link Zgłoś
lapwing123 Re: OD KIEDY...?? 04.10.10, 10:41 Dlatego nie,że organizm nie jest jeszcze przystosowany do wchłaniania substancji odżywczych z innych pokarmów niż mleko matki lub mleko modyfikowane. Oczywiście żołądeczek się zapcha, ale finał tylko taki, że pożywienie przeleci przez dziecko. A w tym czasie np. dziecko mogło zjeść o wiele pożywniejsze mleko, ale już nie ma ochoty. Ponadto układ immunologiczny jest jeszcze słabo rozwinięty więc dziecko jest bardziej podatne na alergie. W takim razie po co dziecku to dawać? Jeszcze zdążysz. Oczywiście możesz dać na spróbowanie smaku, ale nie traktować tego jako oddzielny posiłek, zastępujący jedno z karmień mlecznych. Odpowiedz Link Zgłoś
maderta Re: OD KIEDY...?? 04.10.10, 10:41 Dokładnie. My karmieni byliśmy manną na krowim mleku, grysikiem lub mlekiem z niebieskiego woreczka . I co? Tak mi się wydaje, że mniej alergików było. A teraz - ciągle się słyszy, że dziecko alergik, uczulone na to czy tamto. Ja nie mówię żeby nie karmić piersią. Sama karmię i zastanawiam się, kiedy zacząć rozszerzać małej dietę. Tak, jak ktoś napisał wyżej - może raz na kilka dni zacząć urozmaicać dietę - jabłuszko, marchewka, soczek, zupka, deserek, naprzemiennie, a pozatym dalej mleko mamusi. Odpowiedz Link Zgłoś
mala_2_1 Re: OD KIEDY...?? 04.10.10, 18:15 dziekuje za posty. niechodzilo mi o konkretne rozszerzanie diety malenstwa tylko o podanie raz na kilka dni np. jabluszka,marchewki, itp(1-2 lyzeczek od herbaty) zeby tylko posmakowala i zdaje sobie sprawe ze moze nie chciec jesc takich rzeczy, przez ostatni tydzien daje jej soczek z jabluszka (lyzeczke do herbaty), a dzis to az sie cala trzesla jak zobaczyla ze przynioslam do pokoju miseczke z tarka wiec chyba jej smakuje. z rozszerzaniem diety poczekam az mala skonczy 5.5-6 miesiecy bo niemam sie co spieszyc i zbyt wczesnie tez nie chce. Odpowiedz Link Zgłoś
oliviaty Re: OD KIEDY...?? 04.10.10, 22:22 Hej my jestesmy baardzo CYCOWE, ale... kiedy malej wyszly zeby, 5 miesiac, zaczelam dawac starkowane jablko 1 lyzeczka dziennie (szczerze powiedziawszy daje jej dicoflor bo jak byla malutka to miala nietolerancje pokarmowa i musialam byc 2 miesiace na diecie, no i po to to jablko, nie chcialo mi sie mleka codziennie sciagac). Jablka sa super kwasne bo z dzialki dziadka, mloda sie najpierw krzywila ale teraz jej smakuja, a co! A dzis po raz pierwszy dostala mieso (wczoraj skonczyla szosty miesiac) i gotowana marchew i ziemniaka..zobaczymy. Aha teraz ma 6 zebow, ale jak dostawala gorne dalam jej skorke od chleba na zmiane z surowa marchewka - REWELACJA, ale ona praktycznie 99% czasu sie chowa na podlodze na brzuchu wiec ryzyko zaksztuszenia jest male ( Odpowiedz Link Zgłoś
aneczka551 Re: OD KIEDY...?? 04.10.10, 22:27 Są do kupienia obiadki/zupki po 4 miesiącu (trzeba uważnie czytać etykiety). My zaczęłyśmy stosowanie w okolicach 5. Odpowiedz Link Zgłoś