Dodaj do ulubionych

Kakao na szybko

21.10.10, 10:50
moja córk alubi czasem wypić kakao lub czekoladę
czasem przygotowuje czekoladę na wodzie, czasem na mleku

niestety oba napoje wymagają sporej ilości czasu poświęconej na przygotowanie, sporej tzn. jakieś 7-10min a dla mnie rano przed wyjściem do pracy to dużo uncertain

czy są jakieś produkty typu kakao własnie, które można przygotować szybciej, bez mieszania i stania nad garnkiem?
mikrofali nie mam i dla 1 kubka przygotowywanego 3-4 razy w tygodniu kupowac jej nie będę wink

acha, Niesquick odpada, bo tam wiecej cukru niż kakao
Obserwuj wątek
    • zazou1980 Re: Kakao na szybko 21.10.10, 10:54
      moja pije puchatka, rozpuszcza się nawet w zimnym mleku - całe lato piła prosto z lodówki, teraz podgrzewam w mikrofali, ale można też w garnku...
    • deela Re: Kakao na szybko 21.10.10, 10:55
      kakao rozpuszczalne (np puchatek itp) i mleko z szafki? (nie z lodówki, bo po co UHT w lodówce trzymać jak moment schodzi)?
      zalać wstrząsnąć i gotowe
      no chyba, że ty z tej frakcji, że cukier morduje niewiniątka
    • plusimisi Re: Kakao na szybko 21.10.10, 10:57
      Ja zalewam Nesquick'a zimnym mlekiem do połowy i gorącą woda uzupełniam...
      jakiąś minutkę to wychodzi.
    • truscaveczka Re: Kakao na szybko 21.10.10, 10:58
      Osobiście uwielbiam kakao z lidla - ma nieco mniej cukru niż inne proszkowe, poza tym zawiera cynamon i ma taki fajowy smaczek wink
      • marghot Re: Kakao na szybko 21.10.10, 11:04
        Nesquick jakoś mi politycznie nie pasuje wink ze względu na b.duża ilośc cukru
        e, mleko jakimś super produktem nie jest ale raczej nie zabije smile
        choć przyznam, że uht omijam raczej
        sprawdzę wyrób z Lidla i tego Puchatka, dzieki
        • leneczkaz Re: Kakao na szybko 21.10.10, 11:07
          Nesquick to nazwa ogólna dla każdego innego Puchatka albo żyrafki czy innego stwora na SŁODZONYM kakao. Może być i Milka smile
          Wszytko jeden PYSZNY shit tongue_out
          My pijemy.
          • marghot Re: Kakao na szybko 21.10.10, 11:10
            pewnie w końcu nabędę uncertain
            ale co nas nei zabije to nas wzmocni smile tongue_out
    • czekolada_kokosowa Re: Kakao na szybko 21.10.10, 11:03
      puchatek + mikrofala i kakao gotowe w minutę
      • deela Re: Kakao na szybko 21.10.10, 11:19
        ale ona nie ma mikrofali i najwyraźniej nie chce mieć?
        • marghot Re: Kakao na szybko 21.10.10, 11:21
          deela napisała:

> ale ona nie ma mikrofali i najwyraźniej nie chce mieć?

no nie chcę smile

wypróbuje sposób podany przez agnieszka_i_dzieci
    • agnieszka_i_dzieci Re: Kakao na szybko 21.10.10, 11:13
      U nas ostatnio "normalne" kakao (czyli takie jak do ciast) + cukier, zalane odrobiną gorącej wody i po wymieszaniu dodane mleko. Szybko się robi, np. przy okazji robienia kawy czy herbaty dla Ciebie.
      • marghot Re: Kakao na szybko 21.10.10, 11:17
        o, a wydawało mi się, ze to zwykłe kakao wymaga gotowania
        wiec pokornie stałam i mieszałam uncertain

wypróbuję Twoj sposób, można dosłodzić miodem smile
        wilk syty i owca cała wink
        • anettchen2306 Re: Kakao na szybko 21.10.10, 11:22
          Tez tak robie: zalewam kakao wrzatkiem, mieszam, dopelniam zimnym mlekiem z lodowki. Wtedy jest akurat smile Slodzic mozna miodem, cukrem trzcinowym (ma taki fajny karmelowy smak) albo zwyklym cukrem (zgroza!), do ktorego wczesniej wlozy sie prawdziwy kawalek wanilii. Jest wtedy zapas "cukru waniliowego" na dlugi czas.
        • kaamilka Re: Kakao na szybko 21.10.10, 12:42
          Miód w gorącym płynie traci wszystko co cenne, równie dobrze możesz dodać cukru i to nawet białego. Brazowy cukier to biały plus melasa bodajże
          • anettchen2306 Re: Kakao na szybko 21.10.10, 12:44
            Dziecko goracego raczej nie wypije, wypije lekko podgrzane wink Nikt chyba miodu nie dodaje do gotujacego sie mleka, do cieplego to i owszem.
            • kaamilka Re: Kakao na szybko 21.10.10, 13:39
              Już w temperaturze powyżej 40 stopni miód jest tylko słodkim ulepkiem
              • memphis90 Re: Kakao na szybko 22.10.10, 14:09
                Bez przesady, gdyby tak było, to nie możnaby rozpuścić scukrzonego miodu.
          • marghot Re: Kakao na szybko 21.10.10, 12:48
            ale nie mówimy o gorącyam a o ciepłym
            goraca woda+kakao+zimne mleko
    • budzik11 Re: Kakao na szybko 21.10.10, 11:44
      My też używamy Puchatka (i mikrofali).
    • mama_ulesi Re: Kakao na szybko 21.10.10, 11:48
      u nas kakao rozpuszczalne, mleko pasteryzowane (dziecku staram się uht nie podawać) krótko podgrzewane na kuchence
      czasem wrzucam mleko do mikrofali (pospiech i lenistwo rodziców) ale niestety ponoć białek nie powinno się podgrzewać w mikrofali bo powstają takie formy białek które nie występują w naturze więc raczej nie są zbyt zdrowe

do podgrzewania mleka idealnie też nadaje się spieniacz do mleka z ekspresu do kawy, błyskawicznie i można stale sprawdzać temp., a ile radochy dla dziecka z pianki smile ale nie każdy ma espres...
      • truscaveczka Re: Kakao na szybko 21.10.10, 12:37
        A czemu, na litość Bogini, UHT jest złe? Czym się różni od zagotowanego w domu zwykłego mleka?
        • mama_ulesi Re: Kakao na szybko 21.10.10, 12:41
          truscaveczka napisała:

> A czemu, na litość Bogini, UHT jest złe? Czym się różni od zagotowanego w domu
          > zwykłego mleka?
          temat rzeka, jeśli masz ochotę to poczytaj o technice UHT i pasteryzacji
          • truscaveczka Re: Kakao na szybko 22.10.10, 14:41
            A szczepienia powodują autyzm big_grin Gdzie tu był wątek o przesądach...
      • memphis90 Re: Kakao na szybko 22.10.10, 14:11
        > onoć białek nie powinno się podgrzewać w mikrofali bo powstają takie formy biał
        > ek które nie występują w naturze więc raczej nie są zbyt zdrowe
        Sok żołądkowy i tak rozwala wszelkie formy białek do łańcucha aminokwasów, więc żadna różnica.

> do podgrzewania mleka idealnie też nadaje się spieniacz do mleka z ekspresu do
        > kawy,
        O, to dobre! Tylko trzeba pamiętać, żeby ekspres wczesniej włączyć.
    • w_miare_normalna Re: Kakao na szybko 21.10.10, 12:09
      Można kupic w sklepie mleko o smaku czekoladowym. U mnie w sklepie nabiałowym kartonik malutki kosztuje 0.85 gr.
      • marghot Re: Kakao na szybko 21.10.10, 12:28
        własnie, to smak czekoladowy
        a nie czekolada
    • kammik Re: Kakao na szybko 21.10.10, 13:03
      Hmmm, a co się robi z kakao przez 10 minut? Chucha, zeby się zagrzało? smile Kakao do kubka, zalać odrobiną wrzątku, wymieszać, dolać mleka. Napisali na opakowaniu, to sie słucham smile
    • anettchen2306 Re: Kakao na szybko 21.10.10, 13:04
      Glupawy przepis ale moze zadziala? Znalazlam na niemieckich stronach: zakupic czekoladowe lizaki (sa w ksztalcie zajaczkow na Wielkanoc albo Mikolajow na Gwiazdke), takie z mlecznej czekolady, wsadzic do kubka z cieplym mlekiem, czekac az sie rozpuszcza smile Maja jednak cukier ...
      Potem znalazlam jeszcze przepis na takie "lizaki" do czekolady na cieplo, ktore mozna samemu sobie szrobic i przechowywac w lodowce przez 2-3 tygodnie 8ale ta wersja tez ma cukier):
      450 g czekolady (jakiej chcesz: mlecznej, gorzkiej, bialej ... albo zmieszac po troche z kazdej ...)
      100 g cukru pudru
      50 g kakao nieslodzonego ciemnego
      przyprawy wg uznania (cynamon, wanilia, kardamon, anyz)

Czekolade stopic w misce w wodnej kapieli, dodac reszte skladnikow, poczekac az nieco stezeje. Masa napelnic foremki do robienia kostek lodu, gdy czekolada zacznie zastygac wlozyc do kazdej patyczek (wykalaczke, plastikowe mieszadelko do kawy ...). Wystudzic, przelozyc z foremki do woreczka, przechowywac w lodowce. Potem tylko zgrzac mleko i mieszac tym "lizakiem" dopoki nie zrobi sie kakao/czekolada (dzieciak ma przynajmniej zajecie). Nie probowalam ale chyba wyprobuje, bo mi sie podoba smile
      • iwcia777 Re: Kakao na szybko 21.10.10, 13:11
        danonki kakao ze slomką w 200 ml kartoniku. Moj pije tylko to lub puchatka. Innego nie chce, a ze niejadek okropny i od 10-tego m-ca zycia nie pil mleka do 2,5 roku zycia, to teraz ciesze sie, ze choctakie kakao pije smile lub kawe inke
    • camel_3d no sa gotewe w sklepach 21.10.10, 13:50
      trzeba tylko lekko podgrzac..w kartonkach lub w butelkach
    • alpepe Re: Kakao na szybko 21.10.10, 13:54
      mleko z lodówki bez gotowania do garczka, podgrzać, wsypać kakao, rozmieszać mieszadlem do bitej śmietany (zapomniałam, jak to jest po polsku) i już. Mieszadło skraca czas mieszania.
    • patrycja25.live Re: Kakao na szybko 21.10.10, 14:04
      Ja wlewam troche mleka do garnuszka podgrzewam tylko troche, w tym czasie mozna cos zrobic, wlewam do kubeczka wsypuje kakao i gotowe. Jak za gorace dolewam zimnego mleka. Młody pije albo nesquica albo puchatka. Tylko, ze nie sypie tyle ile jest zalecane, 1 łyczeczke N., 2 łyczeczki P. Zwykłe kakao tez gotuje, jest smaczniejsze niz zalane goracym mlekiem.
    • deodyma Re: Kakao na szybko 21.10.10, 14:33
      ja mam w domu kakao, ktorego to 2-3 lyzeczki dodaje do podgrzanego mleka.
      dziecko lubi, chetnie je pije.
    • kaskahh Re: Kakao na szybko 21.10.10, 22:07
      moze znajdziesz w sklepach ekologicznych
      mam takie "bio" i ma rzekomo mniej cukru niz nesquick
    • memphis90 Re: Kakao na szybko 22.10.10, 14:06
      Cóż, to jest albo-albo. Jak coś można zalać chłodnym mlekiem, to tylko nesquiki i tym podobne gotowe czekolady, które są słodkie i z cukrem. Klasyczne kakao wymaga przynajmniej ciepłej wody/mleka. Możesz ewentualnie mieszać wrzątek z zimnym mlekiem i do tej ciepłej mieszaniny dodać kakao- rozpuści się.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka