Dodaj do ulubionych

kulinarna dziewica ma problem

29.03.11, 11:32
Jestem z gotowaniem totalnie na bakier..a idą święta!To pierwsze święta, które muszę przygotować dla innych a nie inni dla mnie..i na dodatek wspólnie z teściową(razem mieszkamy)niby będzie to jakieś odciążenie i pomoc ale i stres podwójny..tymbardiej że jak już wspomniałam nie jestem w tej dziedzinie najlepsza..w zasadzie w ogóle nie jestem w tej dziedzinie.Czy macie jakieś sprawdzone, ale zarazem PROSTE przepisy na pyszne potrawy świąteczne. Tylko bardzo proszę o przekaz łopatologiczny, jak do 3-latka. Dzięki..i proszę sie nie śmiać z mojej ułomnoścismile
Obserwuj wątek
    • broceliande Re: kulinarna dziewica ma problem 29.03.11, 11:39
      Ja bym się zdała na teściową. Od Świąt jest starsze pokolenie, jeśli jest.
      • anilanka26 Re: kulinarna dziewica ma problem 29.03.11, 12:05
        ale to są za jednym zamachem również chrzciny MOJEGO dziecka więc wypadałoby dorzucić coś od siebie
        • broceliande Re: kulinarna dziewica ma problem 29.03.11, 12:29
          He he, na chrzcinach to ja sie z kolei nie znam. Może weźmiesz na siebie na przykład ciasta?
          Jakieś proste babki albo mazurki?
    • adwarp Re: kulinarna dziewica ma problem 29.03.11, 11:48
      jak wspólnie z teściową, to może trzeba z teściową pogadaćsmile

polecam
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,54660782,54660782.html
      proste i smacznesmile
    • gaskama Re: kulinarna dziewica ma problem 29.03.11, 12:12
      anilanka, a co byś powiedziała na zamówienie dwóch lub trzech ważnych świątecznych dań w sprwdzonych restauracjach lub firmach cateringowych? Wiem, że wiele osób uważa, że nie ma to jak potrawy domowe, ale tak zazwyczaj mówią osoby, które albo w dobrych restauracjach nie bywają, albo uważają MC Donalda za restaurację.
      • 1oo Re: kulinarna dziewica ma problem 29.03.11, 12:24
        Wpisz na You Tube haslo "gotowanie kuchnia" albo po prostu nazwe potrawy. Znajdziesz tam duzo filmikow do nauki gotowania. Troche czasu to zabierze, ale pewnie znajdziesz cos dla siebie. Zycze powodzenia w nauce gotowaniasmile
    • tiuia Re: kulinarna dziewica ma problem 29.03.11, 12:36
      Mazurek kajmakowy. Tego ciasta nie da się zepsuć.
      Tu na przykład przepis:
      www.smakimprezy.pl/2010/03/19/prosty-mazurek-kajmakowy-z-platkami-migdalow/
      • anilanka26 Re: kulinarna dziewica ma problem 29.03.11, 14:47
        Dzięki za kilka cennych rad..może faktycznie pójdę w ciasta, bo dwa mam juz sprawdzone..tak czy siak strasznie mnie to stresujesadchyba się nie uspokoję póki nie będzie juz po wszystkim
    • a.va Re: kulinarna dziewica ma problem 29.03.11, 15:12
      Ale jajka w majonezie i jakąś sałatkę to na pewno zrobisz, nawet bez żadnego doświadczenia. smile Możesz też spróbować upiec schab i boczek - to nic trudnego.
    • syswia Re: kulinarna dziewica ma problem 29.03.11, 21:45
      Podejdz do kwestii od strony dyplomacji, a nie kuchni. Zostan sous szefem swojej tesciowej, dajac jej do zrozumienia, ze nie ma to jak jej doswiadczenie i umiejetnosci, z ktorych bedziesz czerpac pelna garscia. I nie zapomnij czarujaco odbic wszystkie komplementy nt potraw w dniu 00 do tesciowej. Publicznie, tak zeby slyszala, ale nie nachalnie. Zobaczysz, zyskasz tesciowa wink
      Rada dlugoterminowa - wyspecjalizuj sie w gotowaniu lub pieczeniu czegos, na czym tesciowa sie nie zna. Bron boze nie konkuruj z nia np w kategorii pomidorowa, jesli jest mistrzynia pomidorowki od 40 lat wink
    • kosmitka06 Re: kulinarna dziewica ma problem 29.03.11, 22:07
      Proponuje pieczenie mięsa, teraz nawet możesz kupić już gotowe z wszystkimi przyprawami. Boczek, szynka, karkówka itp. Ja biorę na 2x folie aluminiową i owijam w nią mięso (każde osobno), możesz podlać nieco oliwa i pieczesz ok 2-3h sprawdzając od czasu do czasu ale w temp. 180-200st powinno się tyle piec.
      Sałatka warzywna przepis pewnie znasz wink Wszystkie warzywa mieszasz z majonezem i odrobiną soli oraz pieprzu.
      Mój sprawdzony przepis na sałatkę. Sałatka świąteczna.
      Ok 20plastrów szynki (dobrze pachnącej) pokrój w drobną kostkę 1cm na 1 cm wink I to układasz na dnie naczynia (bo to sałatka warstwowa). Pozniej kukurydza i smarujesz majonezem. Na to wrzucasz jajko solisz go i pieprzysz. Pozniej pokrojony na drobno por (mozesz dać go wiecej) przelewach go wrzątkiem i także solisz. Na sam wierz ananasy z puszki również pomalowane majonezem. Sałatka pychota i zrobi furorę wink
      Pozdrawiam
    • yuka12 Re: kulinarna dziewica ma problem 29.03.11, 22:24
      Polecam Ci strone mojewypieki.blox.pl/html . Masz tam wiele bardzo prostych przepisow na np. ciasteczka, ktore czasami polegaja na wymieszaniu lyzka kilku skladnikow i upieczeniu (jak w ciasteczkach mocno waniliowych). Rowniez na tej strone w sekcji wytrawnie (spis po lewej stronie) masz link do bylego wytrawnego bloga autorki, gdzie mozesz znalezc przepisy na rozne dania, takze na wymieniana wyzej pieczen wieprzowa. Wiele z tych dan czy wypiekow nalezy do popularnych dan domowych jak np. krupnik czy ciasto drozdzowe. Sama sie nauczylam piec i gotowac z tego bloga, choc wczesniej myslalam, ze umiem smile .
    • drinkit Re: kulinarna dziewica ma problem 29.03.11, 23:16
      Dobry katering. Po co się szczypać?
      • anilanka26 Re: kulinarna dziewica ma problem 30.03.11, 12:18
        bardzo dziękuję za rady i wsparcie psychiczne..już trochę mi lepiejsmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka